Årets danske Ølnyhed 2018: Kandidaterne er fundet

09. januar 2019   |   Danske Ølentusiaster  |  Flere pressemeddelelser

Amager Bryghus har to øl med i feltet til prisen Årets danske Ølnyhed 2018. I februar stemmer Danske Ølentusiasters medlemmer om, hvilken øl der skal have prisen, som uddeles i marts.

Årets danske Ølnyhed er Danske Ølentusiasters fejring af de innovative og spændende øl i Danmark. Otte gode, danske øl er med i feltet af finaleøl. 

- Danske Ølentusiasters 20 års kamp for det gode øl har resulteret i, at vi i Danmark har en lang række dygtige bryggere og bryghuse. Årets danske Ølnyhed og det endelige felt med otte fremragende øl fra hele landet, Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm, viser, at de danske bryggere fortsat er innovative. Det giver et alsidigt og stærkt ølmarked til glæde for ølkunderne, siger Hans Peter Jepsen, landsformand i Danske Ølentusiaster.

Amager Bryghus og Bang & Harbo - Håndbryg har hver to øl i finalen. CooLAB & mother, Det Lille Bryggeri, Flying Couch Brewing og Small Batch Brewery har hver én kandidat i finalistfeltet.

To smagepaneler, sammensat af ølentusiaster, øldommere, sommelierer og -bloggere, har udvalgt de i alt otte finalistøl, som medlemmerne af Danske Ølentusiaster i februar skal smage og stemme på.

Årets danske Ølnyhed 2018 findes ved finalistsmagninger i lokalafdelingerne. Her kan Danske Ølentusiasters små 9.000 medlemmer smage de otte finaleøl og afgive deres stemme. Smagningerne løber af stabelen i februar og arrangeres af foreningens 51 lokalafdelingerne fordelt over hele landet.

Kandidaterne til Årets danske Ølnyhed er indstillet af de danske bryggerier og Danske Ølentusiasters medlemmer. Kravene til øllet er blandt andet, at opskriften skal være ny eller væsentligt modificeret, og at øllet har været til salg på det danske marked i 2018.

Vinderne bliver offentliggjort til Danske Ølentusiasters generalforsamling lørdag den 23. marts i Odense.

Danske Ølentusiaster er en uafhængig forbrugerorganisation med 8.700 medlemmer fordelt på 51 lokalafdelinger. Siden stiftelsen i 1998 har foreningen arbejdet for et alsidigt ølmarked og udbredelsen af og kendskabet til kvalitetsøl og ølkultur.

Billedtekst: De otte øl, der er i finalen ved Årets danske Ølnyhed 2018, er nøje udvalgt af smagspaneler bestående af medlemmer og øldommere, -sommelierer og -bloggere.

KONTAKT:

Hans Peter Jepsen, landsformand for Danske Ølentusiaster

Tlf.: 5151 2836 - mail: hans.peter.jepsen@ale.dk

Jean Tonnesen, presseansvarlig 

Tlf.: 3074 3330 - mail: jean.tonnesen@ale.dk

ÅRETS DANSKE ØLNYHED
  • Årets danske Ølnyhed uddeles af årligt af Danske Ølentusiaster 
  • Målet med prisen er at hædre de bryggerier, der skaber innovative og gode øl til danskerne
  • Prisen blev første gang uddelt i 2003
  • Smagspaneler bestående af medlemmer og øldommere, -sommelierer og -bloggere har nøje udvalgt de ni kandidater
  • De endelige vindere findes ved finalistsmagninger i foreningens 51 lokalafdelinger i februar
  • Der kåres én vinderøl, og prisen overrækkes til bryggeriet, der står bag
  • Vinderne offentliggøres ved Danske Ølentusiasters generalforsamling lørdag den 23. marts i Odense

KANDIDATERNE TIL ÅRETS DANSKE ØLNYHED 2018

Black Nordic Skies, Amager Bryghus/Modern Times Beer, USA (Imperial Stout, 10%)


Black Nordic Skies er et samarbejdsbryg mellem Amager Bryghus og californiske Modern Times Beer. Der er tale om en dobbeltmæsket, kraftfuld Imperial Stout brygget med kaffe. Kodeord er naturligvis kaffe, samt lakrids, vanilje, kakao og toffee. På en gang både fløjlsblød og subtil bitter.

Pink Farts & Unicorns, Amager Bryghus (India Style Lager, 4.6%)

Amager Bryghus mener selv, at de har skabt den nøjagtige duft af en enhjørnings prut. Fakta er, at der er tale om en tørhumlet IPA, og fra bryghuset lyder det: – Tænk lækkert tropisk, tænk fugtig citrus, tænk… duften af dine mest lækre drømme. Og hvis du lukker øjnene, kan du endda se farven. Det er rigtigt, det er lyserødt. Denne øl er for alle damer og mænd, der vælger at tro at eventyr faktisk eksisterer.

Dark Vader, Bang & Harbo - Håndbryg (Schwarzbier, 4.8%)


Bang & Harbo - Håndbryg er et fantombryggeri udsprunget af to håndbryggeres succes ved danmarksmesterskaberne i håndbryg. Bryggeriets nøgleord er sort, blid og indbydende med koldmæskede sorte malte. I smag og aroma er der noter af hø, tørrede frugter, karamel og humle.

Sort Soma, Bang & Harbo - Håndbryg (Imperial Stout, 8.9%)


Bang & Harbo - Håndbryg er en hyldest til at udvikle øl sammen. Derfor er der tale øl en open source øl. Det betyder, at opskrifterne er frit tilgængelige. Denne øl, som er brygget på Randers Bryghus, er en potent, sort øl, hvor der er i aroma og smag er indslag af ristet malt, havre, røg, kaffe og brød.

Mother IPA, CooLAB & mother (IPA, 5,5%)


Claus Christensen og Pia Winther Bargholz fra CooLab har isoleret en gærstamme fra mother-restauranternes surdej og skabt tre spændende øl. En af dem er mother IPA, hvor der er aromatiske noter af ananas og citrus. Den passer perfekt til parmesan og parmaskinke på en pizza, som selvfølgelig er lavet på mothers surdej.

Blod, Sved & Tårer, Det Lille Bryggeri (Imperial Stout, 11.5%)


Signaturbryg for 2017. Det Lille Bryggeri, som ligger i den lille landsby Bringstrup udenfor Ringsted, udvidede i løbet af 2017 deres bryggeri. Det nye brygværk krævede dog en del blod, sved og tårer, før det hele var på plads. Men Blod, Sved & Tårer blev dog først lanceret i foråret 2018 og på Danske Ølentusiasters Ølfestival. Der er tale om en kraftfuld Imperial Stout, som er tilsat rosinsirup og efterfølgende egetræslagret med rom og kaffebønner.

Hazed And Infused, Flying Couch Brewing (IPA - New England, 7.2%)


Den flyvende sofa fra København Nordvest bidrager med en støvet, ravfarvet øl med et beige hoved. Aromaen har noter af eksotiske frugter, humle og malt. Smagen er sød med noter af malt, halm, humle og eksotiske frugter, hvilket giver en bitter finish.

Dirty Dozen 5.1 - Back In Black, Small Batch Brewery (IPA - Black, 6,3%)


Bornholms mindste bryggeri, Small Batch Brewery, på Tværmolen i Rønne, har brygget forskellige versioner af IPA’en Dirty Dozen. Version 5.1 er en sort IPA, hvis kendetegn er Cascade-humlens citrusaroma i skøn forening med mørke maltes kaffesmag og brændthed. Nænsomt tørhumlet. Robust, men alligevel en let drikkelig ale.

DE SEKS BRYGGERIER BAG ØLLENE

Amager Bryghus 

Årets danske Bryggeri 2018. Morten Lundsbak og Jacob Storm har siden 2007 været innovative bryggere og har udfordret de klassiske øldyder. Amager Bryghus har gennem en årrække været blandt verdens bedste bryggerier og eksporterer op mod 70 procent af øllet til ølkunder i hele verden. 

Bang & Harbo - Håndbryg

Filosofien bag Bang & Harbo - Håndbryg er, at god ølbrygning ikke kun handler om videnskab, men om lidenskab. Bag bryggeriet står studiekammeraterne Klaus Bang og Michael Harbo, der med egne ord er erfarne håndbryggere. Bang & Harbo - Håndbryg er et fantombryggeri, der får brygget sine øl på andre bryghuse. 

CooLAB & mother

CooLAB & mother er et samarbejde mellem det nye sjællandske laboratorie CooLAB og den Københavnske restaurant mother. CooLAB er en udspringer af Coolship Brewing Company fra Østfyn, men laboratoriet ligger i Solrød Strand. CooLAB er ejet af Pia Winther Bargholz (Bryghuset Winther og Bargholz) og Claus Christensen (Munkebo Brewery) og forsker i økologisk gær isoleret fra naturen til restauranter og caféer og kommende opformering af økologisk gær til bryghuse i Europa.

Det Lille Bryggeri 

Brygmester René Hansen startede Det Lille Bryggeri i 2005 og flyttede i 2009 til Bringstrup lidt udenfor Ringsted. I 2014 blev åbnede Det Lille Bryggeri en gårdbutik med salg af øl, cider, vin, kaffe, te og brugskunst. Det Lille Bryggeri brygger øl, som ikke går på kompromis, og René Hansen laver kun øl, som han selv kan lide.

Small Batch Brewery

Small Batch Brewery er Bornholms mindste bryggeri. Small Batch Brewery arbejder hver dag med grundighed, kærlighed og respekt for det gode øl. Bryggeriet startede for få år siden på på Hallegård i Østermarie, men i 2017 flyttede bryggeriet til Rønne Havn. Bag bryggeriet står Johnny Fagerlund.