Nye køkkentrends vinder frem

15. maj 2018   |   Gastrofun ApS  |  Flere pressemeddelelser

Madteknikken ”sous vide” var ikke noget der eksisterede i de danske køkkener for et par år siden, men det har ændret sig en del siden da.


Hvad er sous vide?

"Sous Vide" er fransk og betyder "under vakuum" på fransk og er en måde at lave mad på. Det fungerer på den måde at man vakuumpakker f.eks. ens kød og lægger det i et vandbad hvor temperaturen er stabil. Hvis man f.eks. ønsker en medium-rear rib-eye bøf, så vakuumpakkes den og tilberedes i 2 timer ved 55,5 grader celsius jfr. GastroFun.dk. Det betyder at hele din bøf får den samme tilberedning, så du f.eks. ikke har en grå kant i ydersiden af bøffen fra den f.eks. varme grill eller pande.

Kødet tages derefter ud af vakuumposen og er dog ikke helt klar til at blive serveret, da den mangler stegeskorpe (maillard-reaktion). Derfor skal bøffen lige kysse en yderst varm grill eller pande bagefter, så den har fået stegeskorpen.
Tilberedningsformen sikrer at din bøf er perfekt hele vejen igennem. Læs flere sous vide opskrifter hos GastroFun.dk.

 

Hvordan kan man så komme i gang med sous vide?

Den tidligere mest brugte metode var at tilberede ens råvarer i et sous vide maskine/kar (der mest minder om en frituregryde). Disse kar kostede tidligere en mindre formue og var bestemt ikke noget for de private husholdninger. I dag er priserne ret overskuelige og almindelige danskere er kommet med på sous vide bølgen.

Derudover er der nu muligheder for at erstatte disse vandbadskar med en sous vide stav, der kan købes for under 1.000 kr. og ikke er særlig pladskrævende, da de kan sættes på en gryde der er fyldt med vand.

Det er dog en jungle at finde ud af hvilken sous vide stav man skal købe, så her anbefaler vi at du tager et kig på denne guide fra GastroFun.dk: Sous vide stav.

Hvad er så fremtidens køkkenteknik?

Du kender måske selv formuleringen om at kød smagte bedre i gamle dage? Eller du har måske selv smagt en god velhængt bøf fra din lokale slagter eller i et godt steakhouse? Samtidig har du sikkert også stødt på formuleringen "krogmodnet" eller "dry-aged" oksekød i supermarkederne og bemærket at priserne er højere end ved andet oksekød. Det er fordi at det meste kød man køber i supermarkeder i dag er kød der modnes i en vakuumpose - det kaldes "vådmodning". I gamle dage hang kødet på en krog hos slagteren i minimum 3 uger før det blev solgt.

Det modsatte af vådmodning er "tørmodning", der også kaldes dryaging/dryaged/krogmodnet, som er det samme som en velhængt bøf. Det er den klart bedste måde at få ens kød til at blive mørt på. Teknikken er blevet brugt hele det 20. århundrede og den er nu på vej tilbage igen.

På Facebook er gruppen "Danske dry aging entusiaster" på 2 år rundet mere end 2.000 medlemmer og flere og flere danskere har taget teknikken til sig i privaten. Det kan gøres ved hjælp af specielle dryaging poser, der er en vakuumpose som kødet pakkes ind i. Det er en proces der kræver en vakuumpakker og lidt ekstra plads i dit køleskab. GastroFun.dk skriver en masse om det emne.

Et alternativ er et modningsskab, der er et køleskab der holder en meget stabil temperatur og luftfugtighed, samtidig med at det har en blæser der sikrer stabil luftbevægelse i skabet.

Der er flere forskellige muligheder for hvilket slags skab man kan købe, så vi anbefaler at du tager et kig på denne guide fra GastroFun.dk: Modningsskab. Her vil du kunne læse om de forskellige skabe der er på markedet og her skal du have in mente at priserne er høje på disse skabe, så det skal være en stor passion for dig at spise kvalitetskød, ellers vil vi anbefale at du tager et kig på dry aging poserne eller køber godt velhængt kød hos din slagter.

 

Kontaktperson:

Per Asmussen

50939988

per@gastrofun.dk

Afsender:

Gastrofun ApS

Tranbjerg Hovedgade 106
8310 Tranbjerg J

Per Asmussen

per@gastrofun.dk

http://www.gastrofun.dk