Lus lever i bedste velgående: Forældre får ikke koordineret indsatsen

03. september 2018   |   Meda  |  Flere pressemeddelelser

En ny undersøgelse viser, at danske forældre ikke er aktive nok, når deres børn får lus. De glemmer at informere skole og institution og kæmmer ikke ofte nok.

De fleste af os ved, at man altid skal informere skole eller institution, når ens barn har lus, så man undgår, at de små blodsugere når at sprede sig til kammeraterne. Men ikke alle deler den holdning, viser en ny undersøgelse fra medicinalvirksomheden Meda.[1]

Hver tredje siger ikke noget

Knap 1 ud af 3 af de adspurgte informerer ’ikke hver gang’ eller ’aldrig’ klasselæreren eller pædagogen, når deres børn har lus.

Og det er en problematisk holdning, mener ekspert.

”Det er vigtigt, at man som forælder har mulighed for at tage sine forholdsregler, når der er lus på skolen. Bliver man ikke informeret, kan luseangrebet nå at blive så omfattende, at det kan være svært at sætte en stopper for det. Samtidig gør man sig selv en bjørnetjeneste ved ikke at sige noget. Hvis man sender sit lusefrie barn i skole og tænker, at problemet er løst, så er der med stor sandsynlighed nogle af de andre børn i klassen, der stadig har lus. Og dermed er det blot et spørgsmål om dage, før ens barn igen sidder og klør sig i håret,” siger Kristine Kofoed, Produktspecialist hos Meda.

Vi kæmmer for sjældent

Når nu vi ikke altid bliver informeret om luseangreb, er det vigtigt selv at være opmærksom på de små insekter – men også her halter det. Vi er nemlig alt for dårlige til at finde tættekammen frem og tjekke vores børn for lus. For godt 30 % af de adspurgte går der mere end 4 uger for hver gang, de tjekker deres børns hår. Og med det interval risikerer de, at én lus er blevet til mange, før de opdager dem.

”Det en god idé at tjekke børnene for lus mindst en gang om ugen, så du undgår en total invasion af de små blodsugere. Og hvis du finder lus, skal du behandle hurtigt. Vælg en behandling, der virker fysisk – altså som kvæler lusene – så du undgår resistens. Du kan også tilmelde dig luseradaren på luseradar.dk og blive opdateret på risikoen for luseangreb i dit nærområde,” forklarer Kristine Kofoed.

En lus kan lægge 5-8 æg om dagen, og fra lusen klistrer sine æg fast til dit barns hår, går der omkring 8-10 dage, før de nye lus kommer ud. Herefter går der ca. 10 dage, før de nye lus kan lægge æg. Det vil sige, at dit barn i værste fald kan have en lusefamilie med utallige medlemmer, når du endelig får tjekket efter 4 uger.

Kampagne vil have folk op af stolen

’Nu kan det (biiip) være nok’ er en landsdækkende kampagne, som går til kamp mod lus. Målet er at få forældre over hele landet op af stolen og fatte tættekammen, så man kan få bugt med lusene. Kampagnen blev skudt i gang i januar i år, og indtil videre er der udsendt 137.000 foldere om lusebekæmpelse til skoler i hele landet. Nu er årets anden lusesæson i gang, og kampagnen opfordrer på ny til kamp mod lusene.

Læs mere på www.luseguiden.dk

[1] Undersøgelsen er foretaget blandt 876 personer på Facebooksiden ’På toppen med kroppen’.