Øget viden skal forebygge madspild

29. september 2011   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

Forbrugerorganisationen Stop Spild Af Mad lancerer nu en ekstra-service, der belyser hverdagen til tider skjulte eller oversete madspild.

Madspild koster danskerne 16 mia. kr. om året. Alligevel svarer 48% af de adspurgte i en undersøgelse foretaget af Landbrug & Fødevarer, at de næsten intet smider ud. Dette misforhold kan tyde på, at danskerne mangler viden om, hvad madspild egentligt er. Mange opfatter ikke sig selv som personer, der spilder god, frisk, spiselig mad ud og forbinder det eksempelvis ikke med madspild at smide endeskiven af et brød ud. Når mange danskere tilsyneladende mangler viden om, hvad madspild egentlig er, er det naturligvis svært at forebygge madspild.

Det gør forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad nu noget ved. På bevægelsens hjemmeside www.stopspildafmad.dk giver aktive medlemmer og fagfolk i en ny sektion masser af konkrete eksempler på, hvad madspild er, og hvordan det kan undgås.

Også forbrugerbevægelsens Rådgiverpanelmedlem, konsulent og kogebogsforfatter Nethe Plenge har bidraget med gode råd, der forklarer, hvad madspild er. "Det her går ud på at få begreb om, hvad madspild er for en størrelse, og at få nogle gode vaner indarbejdet i sin hverdag. Man både skåner miljøet og sparer penge ved at mindske sit madspild, og i lyset af den økonomiske krise er det selvsagt meningsløst at smide penge direkte i skraldespanden," siger Nethe Plenge.

Nethe Plenge opremser de mest almindelige eksempler på madspild: "Det er spild af mad på hjemmefronten, når man:

- smider mad ud, som kunne have været spist af en selv eller andre. Meget kan spares, hvis man lærer sig at lave mad af rester.

- køber mere ind, end man reelt har brug for. Planlæg indkøbene og tag huskesedlen med, når man køber ind. Pas på mængderabatter for eks. "køb 2 betal for 3"-tilbud, som får én til at købe mere, end man har brug for.

- kasserer et stykke frugt, fordi det er lidt rynket, er blevet stødt eller har en plet. Skær I stedet skurv og pletter af. Brug også resten af frugten til frugtsalat eller smoothies.

- smider mad ud, fordi det har været på bordet. Stil kun så meget på bordet, som bliver spist op. Køl eller frys det varme mad ned hurtigst muligt.

- skubber madvarer bagud i køle- og køkkenskabe og sætter nye indkøb forrest. Tjek indholdet af dit køle- og køkkenskab, inden du køber ind. Køb ikke nyt, før det gamle er brugt op.

- lægger nye varer i fryseren, før de gamle af samme slags er brugt. Sæt dato på frostvarer med tydelig og synlig skrift på emballagen.

- smider den sidste rest i en tube, bøtte eller flaske ud, selv om indholdet er godt nok. Op til 25% af maden går til spilde i uhensigtsmæssig emballage. Brug indholdet op, inden du køber nyt. Stil ketchupflasken på hovedet, så det sidste er nemt at få ud. Kør en næsten tømt tube fra bund mod top over en bordkant. Skær remouladeflasken op for at få det sidste ud.

- fjerner og kasserer for mange yderlag af salat, kål, løg og lignende. Skyl grøntsagerne frem for at skære dig ind til den ’rene’ kerne.

- kun bruger lige netop den del af en vare, som står i opskriften og kasserer resten. Planlæg din madlavning med brug af rester af både råvarer og tilberedte emner.

- smider mad ud, som er opbevaret forkert og derfor er blevet muggent, råddent, for tørt og lignende. Hvis der ikke er angivet tip om opbevaring på det, man køber, så bør man spørge i butikken. Det er ikke flovt at spørge - det er mere flovt at lade være.

- smider kød, rødder og knolde ud, som man har kogt suppe på. Man kan blende suppeurterne til en sauce og skære reelt kød i tern, som kan komme i suppen."

"Man skal købe dét, man har brug for og bruge dét, man har købt - og tænke i opbrug i stedet for forbrug. Med lidt større viden på rygraden og kreativ udnyttelse af maden kan små skridt gøre en stor forskel og i sidste ende give store besparelser," afslutter Nethe Plenge.

Se forbrugerbevægelsens nye underside og bliv klogere på, hvad madspild er: http://www.stopspildafmad.dk/madspild.html




Mere information fås på: http://www.stopspildafmad.dk
Pressekontakt Stop Spild Af Mad:
Jakob Dreyer
mobil: 40 72 06 01
email: jakob.dreyer@dreyerkvetny.dk

Kontaktperson:

Jakob Dreyer

40 72 06 01

jakob.dreyer@dreyerkvetny.dk

Afsender:

Stop Spild Af Mad

c/o Dreyer+Kvetny, Overgaden Oven Vandet 10
1415 København K

40 72 06 01

jakob.dreyer@dreyerkvetny.dk

http://www.stopspildafmad.dk