Danmarks første CV-manual skal lede færdiguddannede akademikere udenom jobcenteret

18. maj 2018   |   Studiebooster  |  Flere pressemeddelelser

Er karakterer og en uddannelse den sikre vej til det interessante jobmarkedet? Ja, siger alle der færdiggjorde deres uddannelse og fik arbejde før finanskrisen i 2008. Nej, siger Christian Jespersen, forfatter til Danmarks første CV-manual for universitetsstuderende, der startede studiet i 2008, og skulle som færdiguddannet møde udfordringer, som dagens nyuddannede stadig kæmper med i dag.

 

"Der er i dag ca. 50 % flere unge der starter en uddannelse, end da jeg startede for 10 år siden. Allerede dengang manglede der ordentlig studievejledning til, hvordan man brugte sin studietid optimalt."  fortæller forfatter og grundlægger af Studieboster, Christian Jespersen.

Studievejledere sad med deres facitliste , som de stille og roligt kunne krydse af, forslag efter forslag, når en stresset studerende kom ind og sagde, at studiet enten føltes overvældende, eller ikke gav en følelse af sikkerhed om deres jobsikkerhed efter studiet.

I bedste tro lød studievejledningen på forslag som læsegrupper, fik nok søvn, spiste fornuftigt og forberedte sig ekstra til undervisningen. Alt sammen rigtig fine råd, hvis målet er at få højere karakter, og blive en bedre elev. Problemet er blot, at det i dag ikke nødvendigvis er de bedste elever, der er de bedste arbejdstagere.

Skrev CV-manualen han selv manglede

Studiebooster blev bragt til live i frustration over, at der var masser af studieguides, men ingen guide til at blive en bedre jobkandidat. Derfor skrev Christian Jespersen  den selv. Hans CV-manual hedder Studiebooster - Til dig der vil direkte fra uddannelse til job. Den er skrevet ud fra hvad han som cand.ling.merc. på CBS ville ønske han havde vidst om værdien af sin uddannelse, hvad der ventede på den anden side studiet, og hvad han virkelig burde have fokuseret på i sin studietid.

Studiebooster er ikke for alle studerende, men for dem hvis studie ikke har en rød tråd til en arbejdsplads. Den er ikke baseret på hans erfaringer, da han, ligesom mange andre, blev mødt af en mur af afslag, til trods for at han har en kandidatgrad, været to gange udveksling og haft flere års arbejde med ledererfaring, men desværre i et køkken, som derfor ikke blev betragtet som relevant arbejde. 

I stedet er Studiebooster baseret succeshistorier fra mænd og kvinder, der alle fik jobs uden topkarakterer, men til gengæld havde et CV, der var mere inspirerende end et gennem, der sprang skalaen. 

Derudover er Studiebooster fyldt med de erfaringer, som Christian Jespersen gjorde sig efter arbejdet, hvor han arbejdede som kok, mens han skrev CV-manualen. Det var blandt andet erfaring og de aktiviteter han havde gjort sig, der skaffede ham sit job i en marketingstilling hos Webamp, et webbureau i det centrale København.

"Til jobsamtalen, som jeg kom til på baggrund af en uopfordret ansøgning, snakkede vi ikke om indhold af studie, karakterer eller speciale. Det var hvad der stod på mit CV, og ikke mine papirer fra studiet, samt en god kemi, der gav mig arbejdet.

Jeg synes stadig, at uddannelser er vigtige. De giver en god dannelse, indsigt og kaster meget andet godt af sig. Men at kalde dem den vigtigste komponent for at få et arbejde, er ganske enkelt ikke længere sandt. Spørg blot den lange kø af kandidater med et højt gennemsnit, der står og venter på deres tredje samtale med en rådgiver på jobcenteret.

Politiske tiltag er ikke stærke nok

"Jeg skrev bogen, for at opfordre studerende til at være langt mere proaktiv i deres jagt på et job efter studiet. Deres overvejelser skal ikke starte i det sidste semester, men allerede i det første. Og fra andet semester af, bør deres CV have samme prioritet, som deres største fag."

Det er for sent, at prøve at udfylde sit CV, når man næsten er færdig med studiet. I stedet gælder det om at aktivt opsøge brancheindsigt, få anbefalinger, opbygge netværk, og opbygge kompetencer og erfaring i løbet af studietiden, så man kan blive en troværdig kandidat, der ikke kun brugte sin studietid, på at studere.

Politkere kommer med diverse forslag til forbedringer, men det hjælper sjældent den enkelte elev. Igen gode intentioner, men med minimale effekter. Studiebooster viser de mange muligheder studerende har, for at øge deres chancer for at undgå arbejdsløshed under studiet, i stedet for at krydse fingre for, at politikerne hjælper dem.

"Det er ikke muligheder der mangler. Tværtimod. Det er blot forståelse, samt erkendelse for, at ens uddannelse med stor sandsynlighed ikke er nok til at få en i arbejde, og indsigt i hvad man så kan og bør gøre."

Jeg håber Studiebooster er med til at reducere antallet af studerende, der havner i en a-kasse, og desperat skal sidde seks-tolv måneder og søge efter jobs.

Studiebooster kan købes eller bestilles i landets boghandlere fra i dag af, og som e-bog på studiebooster.dk. 

Udover CV-manualen Studiebooster har Christian også med jævne mellemrum udgivet tegneserie-striber der afbilleder uofficielle Undersøgelser fra Uddannelsesmiljøet på siden: studiebooster.dk/ministeriet.