Undgå madspildsfælder i Påsken

03. april 2017   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

Danmarks fokus på madspild er stigende, men der lurer stadig mange madspildsfælder især i madspildshøjtider som Påsken. Frivillige fra Stop Spild Af Mad tager kampen op mod Påskens madspild i en ny oplysningsindsats.

Ifølge estimat fra Miljøstyrelsen spilder danske forbrugerne og detailhandelen hvert år så meget mad, at det svarer til 9.730 indkøbsvogne fulde af mad hver dag. Påsken er en af årets madspildshøjtider, hvor danskerne ender med at købe for meget mad, lave for meget mad og derved også overfodrer skraldespanden. 

Selvom vi kun er 8 mennesker til påskefrokosten, ender vi med at lave mad til 14, for der skal nødig mangle noget. Og selvom at lukkeloven i Danmark er lavet om og mindre supermarkeder holder faktisk åbent i helligdagene, så ender danskerne alligevel med at hamstre meget mere mad til påsken, end de har brug for. Derfor laver forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad nu en ekstra oplysningsindsats til at undgå påskens madspildsfælder.

Frivillig i forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Winnie Gade råder danskerne til bedre planlægning:

”Begynd allerede nu, i god tid inden, at gøre plads til påsken. Begynd at afholde nogle ’tøm køleskabet’ og ’tøm fryseren’ dage for at spise rester og tømme ud af dit madoverskud og gøre plads til de gode rester, som kommer efter Påsken. En god idé er at planlægge efter, hvor mange mennesker der kommer til påskefrokosten og hvor meget de plejer at spise.”

Winnie fortsætter:

”At skrive erfaringer ned er også en god idé. Så har du erfaringer til næste påske om hvad du skal være opmærksom på, så du ikke falder i madspildsfælden.”

Den anden frivillig og ambassadør i Stop Spild Af Mad, gastronom og den kendte madblogger Malou Rotvel Pagh fra bloggen Klidmoster.dk som har 60.000 unikke månedlige besøgende - og i alt over 9 millioner siden bloggens opstart for 8 år siden - advarer også om påskens madspildsfælder:

”Det er altid en god idé at gå efter kvalitet i stedet for kvantitet. Køb mindre ind, og køb mad af bedre kvalitet - og helst økologisk, så ender du også med at smide mindre ud.”

Malou Rotvel Pagh fortsætter:

”Stil maden frem på påskebordet gradvist ind, da der er ingen grund til at stille alle retter frem på bordet på én gang. Så holder maden også længere. Og fyld fadene op efter behov. Vi skal gøre op med frygten for at der er ikke nok mad – alle skal nok blive mætte efter påskefrokosten. Mindre størrelse tallerkener, skåle og fade er også en god ide. Det får os til at putte mindre mad på tallerkenen, overspise mindre og samtidigt levne mindre.”

De to frivillige fra Stop Spild Af Mad har udarbejdet en række gode råd til at komme påskens madspild til livs:

 • Start planlægning i god tid inden påsken og få spist igennem dit køleskab og din fryser, så der er plads til at gemme Påskens madoverskud. 
 • Køb ikke mad ind til 14, hvis I kun er 8 mennesker til påskefrokosten. Alle skal nok blive mætte. 
 • Gå efter datovarer. Derved køber du billigere mad som du skal bruge snart, og du hjælper supermarkedet med at undgå madspild. 
 • Styr din indre hamster. Husk, at de mindre supermarkeder har faktisk åbent i påsken, så du behøver ikke at købe det hele på én gang. 
 • Kvalitet frem for kvantitet. Køber man dyrere råvarer af bedre kvalitet, så er man også tilbøjelig til at smide mindre ud. 
 • Hav en plan for rester inden tilberedelserne til påskefrokosten. Masser af madoverskuddet kan sagtens gemmes og bruges i nye retter, fx. kan sild bruges i en god sildesalat. 
 • Tilbered lidt mindre mad til påskefrokosten, end du plejer: vælg de mængder, du plejer og gang med 0,75 – så har du allerede reduceret dit madspild, inden du begynder. 
 • Brug mindre størrelse fade og mindre størrelse tallerkner på påskefrokostbordet, og stil maden gradvist ind. 
 • Vent med at mikse enkelt-delene af hver ret sammen til lige før servering. Så er det nemmere at anvende dem i retter dagen efter. 
 • Lad ikke maden stå og svede på påskefrokostbordet i flere timer, sørg for at resterne kommer hurtigt på køl. 
 • Husk at udnytte resterne – restemad er gratis mad, som sparer både tid og penge. 

 

Velbekomme og god Påske!


 

Yderligere information:

 

Frivillig Winnie Gade:

tlf. 51 89 01 29

 

Frivillig Malou Rotvel Pagh:

tlf. 61 69 05 73

 

Stop Spild Af Mad:

Pressekontakt tlf. 40 72 06 01 - presse@stopspildafmad.dk - www.stopspildafmad.dk