Undersøgelse: Hver tredje forælder inviterer lusene indenfor

03. januar 2019   |   Meda  |  Flere pressemeddelelser

Der er en ganske god grund til, at lusene når at etablere sig i børnenes hovedbund. En undersøgelse viser nemlig, at 30 % af de danske forældre kun tjekker for lus en gang om måneden – eller sjældnere. Så det er ikke så mærkeligt, at vi år efter år kæmper med at komme de små insekter til livs.

En stor del af de danske forældre er ikke aktive nok i kampen mod lus. Godt nok tjekker 2 ud af 3 forældre minimum hver 2. uge, om deres børn har lus, men denne indsats kan vise sig at være forgæves, når den sidste tredjedel ikke finder tættekammen frem oftere end hver 4. uge. Og på den tid kan problemet have udviklet sig til langt op over begge ører på børnene. Bogstaveligt talt.
 
Risikerer stor lusefamilie
En ekspert inden for området mener, at det er problematisk, at så stor en del af forældrene ikke tjekker oftere for lus – netop fordi det er dem, der er de vigtigste aktører, hvis man skal lusene til livs.

- Indsatsen mod lus står og falder med forældrene. Det er altafgørende, at de er opmærksomme på, hvad der rører sig i børnenes hår. Tjekker de ikke for lus ofte nok, kan de stå med et problem, som pludselig har spredt sig til andre familiemedlemmer og børnenes venner. Det er en god idé at tjekke børnenes hår for lus mindst en gang om ugen, så man kan tage problemerne i opløbet, siger Kristine Kofoed, Produktspecialist hos Meda.

Ifølge sundhed.dk kan en hunlus lægge 4-5 æg om dagen, som efter ca. 11 dage klækkes, og nye lus kommer ud. Det vil sige, at dit barn i værste tilfælde kan have en lusefamilie på omkring 75 medlemmer, når du endelig får tjekket efter 4 uger.

Informerer ikke skole og børnehave
Knap 1 ud af 3 af de adspurgte i undersøgelsen informerer ’ikke hver gang’ eller ’aldrig’ klasselæreren eller pædagogen, når deres børn har lus – og det kan have konsekvenser.

- Det er vigtigt, at man som forælder har mulighed for at tage sine forholdsregler, når der er lus på skolen eller i institutionen. Bliver man ikke informeret, kan luseangrebet nå at sprede sig til flere børn og familier, før det bliver opdaget. Så det kan være en god idé at tage sagen i egen hånd, f.eks. ved at tilmelde sig på luseradar.dk og ved at bruge en forebyggende spray, hvis der er lus i nærområdet, siger Kristine Kofoed.

Og der er faktisk en stor velvillighed blandt forældrene til at gøre noget, når klasselæreren eller pædagogen melder ud, at der er lus. Hele 90 % svarer nemlig, at de kæmmer en gang om ugen eller oftere, når de bliver informeret om luseangreb. Omfanget af luseangrebet kan dermed meget vel afhænge af, hvem lusene først finder vej til – er det et barn, hvis forældrene siger det videre, eller et, hvis forældre er tavse om lusene.

Læs mere på www.luseguiden.dk