Sveriges Ambassade giver stafetten videre til Den Franske Ambassade i kampen mod madspild

29. september 2020   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, ambassadører, toneangivende fødevareaktører og kendte kokke deltog i den traditionsrige middag med fokus på madspild, som blev arrangeret i slutningen af sidste år af Sveriges Ambassade og organisationen Stop Spild Af Mad. I forbindelse med den internationale Madspildsdag, som fejres over hele verden i dag, markerer Stop Spild Af Mad Madspildsdagen med en spændende nyhed. I 2021 overtager Frankrigs Ambassade i Danmark stafetten og arrangerer sammen med Stop Spild Af Mad næste udgave af Annual International Stop Wasting Food Dinner.

I dag fejres national Madspildsdag, som er en del af FN’s internationale Madspildsdag (United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste, IDAFLW), og som fejres verden over. I Danmark ledes national Madspildsdag af regeringens Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab ONE\THIRD, hvori Stop Spild Af Mad er frivillig bestyrelsesmedlem.

Stop Spild Af Mad deltager i national Madspildsdag med flere aktiviteter, som i år finder sted kun digitalt pga. den nuværende Coronavirus (COVID-19) smittestigning. Stop Spild Af Mad markerer Madspildsdagen blandt andet med en nyhed om den årlige traditionsrige Stop Spild Af Mad Annual International Stop Wasting Food Dinner.

Stor succes i 2019
Med Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie som æresgæst, var fire ambassadører, danske og svenske toneangivende fødevareaktører og kendte kokke blandt de 22 gæster, da Sveriges Ambassade, H.E. Sveriges daværende Ambassadør Fredrik Jörgensen i samarbejde med den frivillige organisation Stop Spild Af Mad og dens stifter og bestyrelsesformand Selina Juul dannede rammen i slutningen af 2019 om Annual International Stop Wasting Food Dinner. Middagen – et minitopmøde om madspild – havde til formål at give inspiration til kampen mod madspild, fokusere på FN’s Verdensmål 12.3 (en halvering af verdens madspild og fødevaretab inden 2030), samt forankre dagsordenen hos danske og internationale aktører. Til disse middage inviteres Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, medlemmer af den danske og udenlandske regeringer, ambassadører, topledere fra erhvervslivet, beslutningstagere og andre relevante personer.

Middag med overskud
Middagen handlede om at udveksle danske og svenske erfaringer, og blandt middagens talere var den globale Direktør for IKEA Food Michael La Cour, som fortalte om IKEA’s planer om at halvere madspild i alle 420 IKEA varehuse i 52 lande inden august 2020. Allerede nu har IKEA mindsket sit madspild med 1,4 millioner tons mad, svarende til 3 millioner måltider. Derudover talte direktør for den svenske brødkoncern Pågen Anders Carlsson Jerndal om deres fokus på ressourceoptimering i brødproduktionen samt den kendte svenske madiværksætter Malin Broman, som fortalte om store projekter om madspild med involvering af børn og unge. Malin Broman kunne fortælle, at når man involverer børn og unge i kampen mod madspild, ender de også med at inspirere deres egne forældre derhjemme.

Til Annual International Stop Wasting Food Dinner 2019 blev der serveret en menu, som blev fremstillet af overskudsmad tilberedt af den kendte kok Erik Andersson fra restaurant Spill i Malmö, der netop har stort fokus på madspild. Den danske TV-stjernekok Timm Vladimir stod for bæredygtige kanapeer. Maden til selve middagen var overskudsråvarer, anskaffet af restaurant Spill i Malmö. Pressen mødte talstærkt op og hele fire danske og internationale TV hold dokumenterede forberedelserne til middagen samt ankomst af gæsterne og DR TV AVISEN transmitterede live inden starten af middagen.

Middagen er en årlig tradition i Danmark, hvor en ny ambassade hvert år tager stafetten og arrangerer en Stop Spild Af Mad middag. Forrige år afholdte H.E. Nederlandenes Ambassadør i Danmark, Henk Swarttouw, sammen med stifteren af Stop Spild Af Mad Selina Juul i samarbejde med Hollands Ambassade i København en tilsvarende middag.

Sidst på aftenen annoncerede H.E. Frankrigs Ambassadør i Danmark Caroline Ferrari at Den Franske Ambassade i København sammen med Selina Juul og organisationen Stop Spild Af Mad vil være værter for den næste Annual International Stop Wasting Food Dinner, som afholdes i 2021 Det Thottske Palæ.

”Omtrent en tredjedel af den mad, vi producerer hvert år i verden, går til spilde. Det er i modstrid med vores vision om et bæredygtigt fødevaresystem og med Agenda 2030 og Verdensmålene,” siger H.E. Frankrigs Ambassadør i Danmark Caroline Ferrari. “I årevis har Frankrig været førende inden for bekæmpelse af madspild. Ingen kan imidlertid knække kurven alene. Vi har brug for støtte fra alle interessenter: regeringer, virksomheder, velgørende organisationer og forbrugere. Derfor er det en sand ære og et privilegium for Den Franske Ambassade at være vært for den årlige Stop Spild Af Mad-middag, Annual International Stop Wasting Food Dinner, næste år og hjælpe Selina Juul og hendes forening i deres enestående bestræbelser på at sætte fokus på madspild og skabe forandring”.

Frankrig har netop strammet sin lovgivning mod madspild yderligere, og Frankrig ligger på en 1. plads på Barilla Center for Food & Nutrition Foundation’s Food Sustainability Index 2018. Danmark kommer på en 6. plads.

I 2021 afholdes Annual International Stop Wasting Food Dinner for 3. gang. Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad og Årets Europæer 2020, glæder sig over H.E. Frankrigs Ambassadør i Danmark Caroline Ferraris og Den Franske Ambassades engagement i kampen mod madspild:

“Jeg er rigtig glad og beæret over at H.E. Frankrigs Ambassadør i Danmark Caroline Ferrari og Den Franske Ambassade vil være vært for den succesfulde årlige Annual International Stop Wasting Food Dinner - og jeg glæder mig meget til et godt samarbejde. Det er rigtig positivt at Frankrig forstærker fokusset på madspild. Jeg vil også have lov til at takke Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, som deltog som æresgæst i vores Annual International Stop Wasting Food Dinner i 2019 - og ikke mindst takke H.E. Sveriges Ambassadør Fredrik Jörgensen og Sveriges Ambassade og alle bidragsydere for et fantastisk godt samarbejde omkring 2019 middagen. Det er en glæde at se, at fokus på dette vigtige problem vokser på tværs af lande og nationaliteter.”

For at mindske Coronavirus (COVID-19) smitterisiko, afholdes Annual International Stop Wasting Food Dinner ikke i 2020.
_______________________________________________Yderligere information:

Download foto her:

https://www.pressesystemet.dk/umbraco/api/download/getfile?id=19014
Foto blev taget i forbindelse med Annual International Stop Wasting Food Dinner 2019 i Sveriges Ambassade i november 2019. Fotograf akkreditering: Simon Klein-Knudsen.

Den Franske Ambassade i København:
Presseansvarlig Nathalie Deramat
Tlf.: +45 33 67 01 16
e-mail: nathalie.deramat@diplomatie.gouv.fr

Sveriges Ambassade i Danmark:
Kommunikationsansvarlig Sanna Holmqvist
Tlf.: +45 30 53 17 54
e-mail: sanna.holmqvist@gov.se

Pressekontakt Stop Spild Af Mad:
Tlf.: +45 40 72 06 01
e-mail: info@stopspildafmad.org

Om Stop Spild Af Mad:
Stop Spild Af Mad bevægelsen har eksisteret i 12 år. Stop Spild Af Mad er Danmarks største frivillige organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier. Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Stop Spild Af Mad’s formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild. Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul er bestyrelsesmedlem i Regeringens ONE\THIRD - Tænketanken om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab, medlem i den globale koalition mod madspild Champions 12.3, medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild EU Platform on Food Losses and Food Waste og partner i FN’s globale SAVE FOOD initiativ. Selina Juul blev i 2020 kåret til Årets Europæer 2020 (Reader's Digest European of the Year 2020) af et af verdens største magasiner Reader's Digest. Se mere på www.stopspildafmad.org