Strøget i Aarhus får ny Sirius-juleudsmykning med 700.000 LED-lys til 2,5 mio. kr.

26. oktober 2018   |   Sortpaawitt v./ Journalist Louise Witt  |  Flere pressemeddelelser

Sirius, der er kendt for juleudsmykningen af Hotel d’Angleterre, Tivoli i København og Sallings facader, har videreudviklet på den ikoniske stjernehimmel over Strøget i Aarhus. Det nye lysdesign til 2,5 mio. kr. har ca. 700.000 LED-lys og spektakulære detaljer, bl.a. en fem meter høj, lysende iglo og gigantiske snebolde. Juleudsmykningen afsløres fredag 9. november.

Hent billede til fri pressebrug

Den næsten en kilometer lange, funklende stjernehimmel over Strøget i Aarhus har siden 2002 været indbegrebet af jul i Smilets By. Stjernehimlen stod imidlertid over for at skulle skiftes, og det fik Strøgets bestyrelse til at overveje, om det mon var på tide med noget helt nyt?

”Men det tør vi helt ærligt ikke. Bare da vi nævnte, at vi skulle skrotte den eksisterende belysning, eksploderede vores Facebook-side. Den stjernehimmel er ikke længere vores – det er hele byens, ja hele befolkningens. Så i stedet for at lave noget andet end stjernehimlen, tænkte vi: Hvordan laver vi den endnu mere spektakulær end før?” fortæller Lars Svendsen, der er formand for Gadeforeningen Strøget Aarhus.

Bag den nye juleudsmykning står dekorationslys-firmaet Sirius, der er kendt for juleudsmykningen af bl.a. Hotel d’Angleterre, Tivoli i København og Sallings facader i både Aarhus og Aalborg – ligesom Sirius er leverandør af mange af de lyskæder, der i de mørke måneder spreder lys i de danske hjem og haver.

Sirius’ nye lysdesign til Strøget i Aarhus betyder, at byens knap en kilometer lange, lysende stjernehimmel bliver endnu mere intens og funklende end nogensinde før:

Topløsning til Aarhus
Hvor lyskæderne tidligere hang over hovederne på de handlende med et mellemrum på ti centimeter mellem hver, bliver mellemrummet nu kun seks centimeter, så der bliver plads til ekstra 150.000 lys. Sammenlagt giver det ca. 700.000 lysende stjerner i vintermørket.

Som noget nyt er der også mange flere af stjernerne, der glimter. Hvor der tidligere var 6.000 blinkende stjerner, bliver tallet nu ca. 110.000 blinkende stjerner.

Over Strøget vil der som noget nyt svæve ca. 300 lysende snebolde på op til en meter i diameter.

En fem meter høj lysende iglo får også plads på broen over Aarhus Å, kaldet Sankt Clemens Torv. En nyhed er også, at broen bliver pakket fuldstændig ind i lys. Det mindre Sankt Knuds Torv får også sit eget lysdesign.

”Det er en topløsning, Strøget i Aarhus har valgt. Man finder ikke noget, der minder om det nogen steder i Danmark, og lysdekorationen vil være blandt de største og mest imponerende i Europa med sine over 700.000 LED-pærer fordelt på knap en kilometer - en unik oplevelse”, siger CEO Stig Gerlach fra Sirius.

Lysdioderne er de nyeste og mindst energikrævende LED-pærer, mærket Green Energy.

Strøgets butikker betaler
Prisen for det nye lysdesign er 2,5 mio. kr. Samtidig koster det en halv mio. at montere og pille ned igen. Det tager otte elektrikere to til tre uger at sætte kæderne op og otte-ti dage at tage det hele ned igen.

Det er de i alt ca. 120 medlemmer af Gadeforeningen Strøget Aarhus, der finansierer juleudsmykningen gennem deres kontingent – en slags julegave til århusianerne og byens gæster, om man vil.

Idéen om, at Aarhus skulle have sin egen stjernehimmel, opstod tilbage i 2002, fordi to gadeforeninger – for henholdsvis Søndergade og Ryesgade – var blevet lagt sammen til én og ville markere det med fælles, sammenhængende juleudsmykning.

Siden har stjernehimlen, der er blevet fornyet med seks-syv års mellemrum, været en fast bestanddel af bylivet i Aarhus. Lysene bliver hvert år tændt af selveste julemanden, der kommer sejlende til. Han tager på limousinetur gennem byen, og når han kører ind på Strøget og svinger sin grydeske, så tænder de hundredtusindvis af lys. I år får han æren af at afsløre det helt nye lysdesign fredag 9. november 2018.

For mere information
Formand for Gadeforeningen Strøget Aarhus, Lars Svendsen, info@stroeget-aarhus.dk, mobil 40 26 85 08

Den vedhæftede visualisering er til fri afbenyttelse i pressen i forbindelse med omtale af den nye juleudsmykning på Strøget i Aarhus. Detaljer kan adskille sig fra det endelige lysdesign, da det netop er en visualisering. Husk at kreditere Sirius for brug af visualiseringen.

Kontaktperson:

Louise Witt

26 604 638

louise@sortpaawitt.dk

Afsender:

Louise Witt

26 604 638

louise@sortpaawitt.dk