Stop Spild Af Mad udgiver reste-kogebog med kendte top-madfolk

07. marts 2011   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

Forbrugerbevægelsen lancerer i dag på forlaget Gyldendal bogen ”Stop spild af mad - en kogebog med mere”, hvori top-kokke giver opskrifter på lækre reste-retter.

Stop Spild Af Mad – Danmarks største forbrugerbevægelse mod madspild – offentliggør mandag reste-kogebogen ”Stop spild af mad - en kogebog med mere”. Heri giver en række danske top-madfolk deres bud på lækker mad fremstillet af gode madrester. Francis Cardenau, Katrine Klinken, Camilla Plum, Thomas Rode Andersen og Suhrs Madakademiet har alle bidraget ulønnet og frivilligt til den gode sag.

Bogen rammer en tendens, hvori danskerne ifølge Danmarks Statistik smider mindre mad ud end for tre år siden. I gennemsnit køber hver husstand 109 kg mindre mad end for tre år siden. Ikke desto mindre svarer danskeres madspild stadig til 16 mia. kr. om året – vel at mærke frisk og spiselig mad. Reste-kogebogen appellerer til ansvarlighed og lægger afstand til brug-og-smid-væk kulturen.

"Vores reste-kogebog indeholder alt fra praktiske råd, madplaner og omfattende facts om madspild til lækre reste-retter både i gourmet- og hverdags-klassen. Reste-kogebogen er lidt en milepæl i Stop Spild Af Mad, som de sidste tre år har sat fokus på madspild. Nu er vi ikke kun en hjemmeside eller en Facebook gruppe – nu har vi udgivet en fysisk bog, som er et grundigt værktøj i kampen mod madspild," siger Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og idékvinde og primus motor bag kogebogen.

En gennemsnitsfamilie kan spare op til 10.000 kr. om året ved at mindske deres madspild. Og ikke mindst i lyset af finanskrisen og stigende fødevarepriser kan sådanne beløb finde bedre anvendelse end på bunden af en skraldespand.

”Vi håber, at bogen vil inspirere danskerne til at anvende deres friske madrester til nye lækre madretter og til kun at købe det ind, de også spiser – frem for at smide god, spiselig mad ud. Med bogen får man en række konkrete værktøjer til indsatsen mod madspild. Bogen indeholder en række lettilgængelige opskrifter på restemad – retter for en hver smag og til et hvert fagligt niveau. Vi tager hele turen fra tips til indkøbssedlen og besøget i supermarkedet over grundreglerne i køkkenet, videre til det danske køkken og ender ude i alverdens køkkener og absolut top-gastronomi. Der er retter fra hele verden, til enhver pengepung og selvfølgelig også til alle de gode madrester, vi alle er vant til at have til overs i hverdagen,” lover Selina Juul.

Bogen er indrettet, så man i et register kan slå op på de rester, man ønsker at lave en ny ret af. I bogen er der også gode råd om forebyggelse af madspild fra 22 nuværende og tidligere danske toppolitikere – deriblandt Henrik Høegh, Poul Nyrup Rasmussen, Frank Jensen, Bertel Haarder, Helge Adam Møller, Gitte Seeberg, Ida Auken og Dan Jørgensen.

”Vi har oplevet massiv interesse for reste-kogebogen. Allerede for fire måneder siden begyndte vi at modtage mails fra folk, som ville bestille bogen. Og indrømmet: Selvfølgelig er vi da i Stop Spild Af Mad lidt stolte af, at landets største forlag, Gyldendal, samt førende danske madpersonligheder har troet på projektet og derved blåstempler vores organisation og vores sag. Vi vil bruge bogen som afsæt til de næste skridt i kampen mod madspild. Emnet er stort, og vi er kun lige begyndt. Vi håber på at kunne udgive en reste-kogebog nr. 2, da vi allerede har 12 top-madnavne, som har vist interesse i at medvirke," slutter Selina Juul.

Den andel af et evt. overskud på bogen, som tilfalder forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad vil 100 % gå til yderligere informationsarbejder.


Fakta om Stop Spild Af Mad:
Stop Spild Af Mad er i dag Danmarks største forbrugerbevægelse mod madspild med over 7.500 medlemmer. Bevægelsen har gennem de seneste snart tre år ved 100 % ulønnet og frivilligt arbejde arbejdet med kampen mod madspild. Blandt bevægelsens resultater kan nævnes:

- Stop Spild Af Mad har været medvirkende inspiration til, at butikskæden Rema 1000 har droppet mængderabat i kædens over 200 danske butikker og derved medvirker til mindre madspild.

- Stop Spild Af Mad har samarbejdet med Miljøministeriet og deltaget i følgegruppen for Miljøstyrelsens affaldsforebyggelses kampagne 2010 "Brug mere - spild mindre" og rådgav om mindre madspild.

- Stop Spild Af Mad er medunderskriver på international erklæring om madspild til EU og FN, "Joint Declaration Against Food Waste".

- Stop Spild Af Mad vil samarbejde med Fødevareminister Henrik Høegh om en fælles fokus på madspild i maj 2011.


Fakta om ”Stop spild af mad - en kogebog med mere”:
Bogen udgives på forlaget Gyldendal og kan købes hos alle danske boghandlere til en udsalgspris á kr. 249,- samt hos detailkæden Rema 1000 til speciel kampagnepris á kr. 99,- (en andel af sidstnævnte salg er øremærket til Stop Spild Af Mad's informationskampagne)

For anmeldereksemplarer og pressemateriale kontakt:
Gyldendal: Ida Nielsen, mail: Ida_Nielsen@gyldendal.dk, tlf. 33755613


Yderligere information:
Besøg: www.stopspildafmad.dk
Pressekontakt: Jakob Dreyer, tlf. 40720601

Tak til Rema 1000 for råvarer til bog-lanceringen hos Gyldendal.