Smertens ansigt – en fotoudstilling om livet med kroniske smerter

13. marts 2015   |   SmerteLinjen  |  Flere pressemeddelelser

10 modige danskere – kendte og ukendte – har fortalt deres personlige smertehistorier og ladet fotograf Martin Bubandt skildre dem i billeder. Resultatet er en storslået og meget personlig fotoudstilling, som åbnes af regionsrådsformand Sofie Hæstorp Andersen den 17. marts 2015 på Herlev Hospital.

Tv-vært Sisse Fisker, foredragsholder og entertainer Lotte Heise, skuespiller Jens Jørn Spottag og tidligere verdensmester i speedway Jan O. Pedersen har sammen med en række andre smertepatienter valgt at dele deres liv og hverdag for en fælles sag til gavn for de mere end 850.000 danskere, der lever med kroniske smerter. Målet med udstillingen er at få sat fokus på kroniske smerter, og samtidig gøre opmærksom på den gratis rådgivningstelefon SmerteLinjen målrettet smertepatienter og deres pårørende.

 

”Vi er så taknemmelige for, at disse 10 modige danskere har valgt at stå frem og dele deres meget personlige smertehistorier med os”, siger Pia Frederiksen, formand for FAKS, Foreningen af Kroniske Smertepatienter og en af initiativtagerne bag udstillingen: ”Kroniske smerter er et stort overset område i det danske sundhedsvæsen, og vi håber, at vi med udstillingen kan være med til at skabe et øget fokus på området og samtidig gøre opmærksom på vores rådgivningstelefon SmerteLinjen, så vi kan hjælpe og rådgive endnu flere smertepatienter i fremtiden”.

 

Det skønnes, at op mod 850.000 danskere lever med hyppigt tilbagevendende eller konstante kroniske smerter. For mange har smerterne store personlige og økonomiske omkostninger: Tab af kontakten til arbejdsmarkedet, tab af sin vante rolle i familien og blandt venner samt en konstant følelse af at blive mødt med mistro og mistillid i nærmiljøet, blandt behandlere og i det offentlige system. Isolation og inaktivitet er derfor ofte en følge af kroniske smerter, ligesom mange sideløbende oplever perioder med angst og depression.    

 

”Kroniske smerter er et livsvilkår med store personlige omkostninger for den smerteramte og de involverede pårørende. Ofte står man alene med de store udfordringer som smertetilstanden fører med sig, og omgivelserne er ikke altid parate til at række ud og give den støtte og forståelse, der er behov for”, fortæller Gitte Handberg, specialeansvarlig overlæge OUH og formand for SmerteDanmark, der sammen med FAKS står bag udstillingen.

 

Udstillingen kan opleves på Herlev Hospital (i foyeren ved hovedindgangen) frem til fredag den 10. april 2015. Herefter vil udstillingen vandre til andre udvalgte universitets- og regionshospitaler i landet. 

 

Bag Smertens ansigt står FAKS, Foreningen af Kroniske Smertepatienter, interesseorganisationen SmerteDanmark og rådgivningstelefonen SmerteLinjen, telefon 60 13 01 01. Portrætterne er taget af fotograf Martin Bubandt. Udstillingen er blevet til med støtte fra Trygfonden og Canon.

 

For yderligere information

Pia Frederiksen, formand, FAKS, Foreningen af Kroniske Smertepatienter, telefon 26 39 24 07

Gitte Handberg, formand, SmerteDanmark, telefon 29 33 64 92

Charlotte Tauber, udstillingsansvarlig, Molecule Consultancy, telefon 40 94 11 10