Samarbejde mod madspild vil redde tonsvis af danskernes æbler

06. september 2020   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

Æblesæsonen er begyndt - og måske er du en af danske haveejere, hvis have bugner af æbler. Har du mange flere æbler, end du selv kan nå at spise og bruge, kan du netop fra i dag få mulighed for at lave dine æbler om til dejlig dansk æblemost takket være et stærkt samarbejde mellem Danmarks største mosteri Ørbæk Mosteri hos Orskov Foods, foreningen Stop Spild Af Mad og discountkæden REMA 1000.

Æblesæsonen er i fuld gang - og beregning fra Landbrug & Fødevarer anslår, at der produceres årligt omkring 10 mio. kilo pærer og æbler i danskernes private haver - og at kun halvdelen bliver spist af mennesker. Resten, svarende til en værdi af 50 mio. kr. omsat til priser hos dansk detailhandel, går til spilde.

For at hjælpe danske haveejere med at redde tonsvis af æbler, går Danmarks største mosteri Orskov Foods i samarbejde med bevægelsen og foreningen Stop Spild Af Mad og discountkæden REMA 1000. Helt konkret betyder det, at danskerne fra i dag kan aflevere æbler fra deres private haver til Ørbæk Mosteri, Orskov Foods i Ørbæk på Fyn - og for hver 10 kilo æbler, som man afleverer, modtager man 1 liter æblemost som betaling. Derudover vil man kunne købe æblemosten som “Årets Ævlerov” med det velkendte Stop Spild Af Mad logo i samtlige REMA 1000 butikker og derved også støtte foreningen Stop Spild Af Mad’s daglige arbejde mod madspild.

Til kamp mod æblespild siden 1938
Allerede i 1938 startede Ørbæk Mosteri på Fyn med at redde haveejernes æbler. De sidste 10 år har Ørbæk Mosteri modtaget 6 mio. kilo æbler fra private haveejere, hvilket svarer til ca. 20.000 trailers fyldt med æbler, hvis man regner med 300 kilo pr. trailer. I 2018 slog Ørbæk Mosteri rekord og har reddet 1.100 tons æbler. I 2019 blev det til 400 tons æbler, så mængderne af afleverede æbler varierer fra år til år og fra høst til høst.

Ørbæk Mosteri hos Orskov Foods på Fyn tager imod alle haveæbler, så længe der ikke er råd i æblerne. Æblerne må ikke være sprøjtet, dog man kan ikke kalde dem økologiske. For hver 10 kilo æbler, som man leverer, modtager man 1 liter æblemost som betaling. Det er dog ikke ens egen most, som man modtager - da mosten skal stå mindst 10 dage på tank, før Orskov Foods tapper den.

Æblevenner
Man vil kunne aflevere sine æbler på Ørbæk Mosteri hos Orskov Foods på Fyn fra 14. september og 6 uger frem, dvs. frem til slutningen af oktober.

For at mindske Coronavirus (COVID-19) smitterisiko, overholder Orskov Foods naturligvis alle myndighedernes anbefalinger om at holde afstand og afspritte. Og har man ikke selv mulighed for at køre hele vejen til Fyn, har Orskov Foods oprettet en Facebook-gruppe “Æblevenner” som hører under “Årets Ævlerov” Facebook-siden. “Æblevenner” vil fungere som en platform, der skal sætte danskere sammen på tværs af landet og gøre det nemmere for danskerne at komme i kontakt med hinanden og køre æblerne ud til Ørbæk Mosteri på Fyn. Derved kan danskere fra hele landet få mulighed for at lave deres æbler om til æblemost og samtidig spare tid, udgifter, benzin og CO2 ved at lave samkørsel.

Samtidig vil danskere fra hele landet kunne nyde “Årets Ævlerov”, da æblemosten kommer i samtlige REMA 1000 butikker fra oktober i år frem til april næste år. “Årets Ævlerov” vil derved støtte lokal dansk produktion og samtidigt støtte foreningen Stop Spild Af Mad’s arbejde mod madspild. Foreningen Stop Spild Af Mad og dens stifter Selina Juul har allerede over 117.000 følgere på samlede sociale medier, og vil derfor slå et slag på sociale medier for at endnu flere danskere skal være opmærksomme på at udnytte deres gode æbler.

Giver god smag i munden
Jesper Dalskov-Rasmussen, Sales Manager fra Orskov Foods, glæder sig over samarbejdet:

“Det er ret usædvanligt at en industrivirksomhed har private folk som leverandører. Vores koncept med at tage imod æbler fra private er ikke noget nyt, og før i tiden i gamle dage var det helt normalt, at de lokale mosterier tog imod æbler fra private. I dag er det bare sund fornuft, at alle de pragtfulde haveæbler ikke går til spilde. Det unikke ved haveæblerne er diversiteten, da haveejerne ofte har nogle helt andre sorter end dem, som man køber i supermarkederne. Det er et samspil mellem gamle og nye sorter, sure og søde æbler, som giver “Årets Ævlerov”. Vi ser frem til at samarbejde med foreningen Stop Spild Af Mad og forventer at udvide samarbejdet til flere produkter hen over tiden.”

REMA 1000 var den første danske discountkæde, der for over 12 år siden gik aktivt ind i kampen mod madspild. Anders René Jensen, indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000, ser frem til at se “Årets Ævlerov” 2020 i butikkerne:

“Meget snart, den 29. september, fejres en ny National Madspildsdag, som er en del at FN’s Internationale Madspildsdag, og den tankegang støtter REMA 1000 op om. Det er dog vigtigt at huske, at REMA 1000 kæmper mod madspild hver eneste dag året rundt. Og et initiativ som “Årets Ævlerov” viser, at gode danske æbler kan blive til velsmagende dansk æblemost og samtidigt støtte en god sag.”

Bevægelsen Stop Spild Af Mad er netop fyldt 12 år og har allerede igangsat lignende initiativer med overskudsprodukter, bl.a. er over 370 tons ”grimme” grøntsager blevet reddet hen over de sidste to år takket være Erhvervspartnerskab mellem Stop Spild Af Mad og Danmarks største tomatproducent Alfred Pedersen & Søn ApS i samarbejde med Gartneriet Østervang Sjælland, salgsorganisationerne GASA Odense og GASA Nord Grønt AmbA samt dagligvarekæderne REMA 1000 og Salling Group. Stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul byder Erhvervspartnerskab med Orskov Foods velkommen:

“Det giver god smag i munden at være med til at redde gode danske, velsmagende æbler - og vi glæder os over samarbejdet med Orskov Foods. Det er sund fornuft at danskerne kan komme til at udnytte æbler fra deres private haver lidt bedre - og derudover få lækker dansk æblemost og støtte kampen mod madspild.”

Æbler går ikke til spilde i naturen på samme måde som madspild i fx. detailhandlen, da havens fugle og dyr spiser æblerne - derfor et det altid en god idé at lade en portion æbler blive tilbage på træet.

Den 29. september fejres ny National Madspildsdag, som er en del at FN’s Internationale Madspildsdag (United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste IDAFLW). Stop Spild Af Mad deltager i National Madspildsdag med flere spændende aktiviteter.


   
_______________________________________________________________________Yderligere information:

Link til initiativet hos Orskov Foods:
https://www.orskovfoods.com/49-byt-dine-%C3%A6bler-til-most.html

Link til Facebook-siden “Årets Ævlerov”:
https://www.facebook.com/%C3%85rets-%C3%86vlerov-1668068483520094/

Link til Facebook-gruppen “Æblevenner”:
https://www.facebook.com/groups/1008681776242637/

Link til fotos (fotograf akkreditering: Orskov Foods):
https://www.pressesystemet.dk/umbraco/api/download/getfile?id=18967
https://www.pressesystemet.dk/umbraco/api/download/getfile?id=18968
https://www.pressesystemet.dk/umbraco/api/download/getfile?id=18969

Pressekontakt Orskov Foods:
Jesper Dalskov-Rasmussen, Sales Manager i Orskov Foods
Tlf.: 28 92 81 86
e-mail: jdr@orskovfoods.com

Pressekontakt REMA 1000:
Jonas Schrøder, Kommunikationschef i REMA 1000
Tlf.: 21 64 07 70
e-mail: jos@rema1000.dk

Pressekontakt Stop Spild Af Mad:
Tlf.: 40 72 06 01
e-mail: info@stopspildafmad.org

Om Stop Spild Af Mad:
Stop Spild Af Mad bevægelsen har eksisteret i 12 år. Stop Spild Af Mad er Danmarks største frivillige organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier. Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Stop Spild Af Mad’s formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild. Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul er bestyrelsesmedlem i Regeringens ONE\THIRD - Tænketanken om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab, medlem i den globale koalition mod madspild Champions 12.3, medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild EU Platform on Food Losses and Food Waste og partner i FN’s globale SAVE FOOD initiativ. Selina Juul blev i 2020 kåret til Årets Europæer 2020 (Reader's Digest European of the Year 2020) af et af verdens største magasiner Reader's Digest. Se mere på www.stopspildafmad.org