Saltfri bekæmpelse af glatføre gavner planter, dyr og biler

06. december 2010   |   Plantetorvet.dk  |  Flere pressemeddelelser

Vintervejret kan være en hård nyser for vores miljø. For at bekæmpe glatføre på veje og fortove, bruger vi nemlig masser af miljøskadelige salte. Men der findes et svanemærket alternativ, der bekæmper isen effektivt og samtidig direkte gavner planterne.

Er faktisk gødning
Både kommuner, vejforeninger og private kan skifte saltene ud med en opløsning af stoffet calsiummagnesiumacetat i vand. På trods af det lange kemiske navn, har midlet ingen miljøskadelige virkninger, hvorfor det også har opnået det nordiske svanemærke.
”I virkeligheden er det bare magnesium og kalk, som er to væsentlige ingredienser i den gødning, vi i forvejen forbedrer vores havejord med,” fortæller gartner og jordbrugsteknolog Bjarne Schou Andersen fra Plantetorvet.dk.
Ud over de to gavnlige gødningsstoffer indeholder midlet også eddikesyre, der nedbrydes i jorden.

Salt skader
”De salte, som man bekæmper isen med i dag er skadelige for planterne på flere måder. Dels skader de blade og bark, når bilernes dæk sprøjter det op fra vejen, og dels dræber saltene mange af de bakterier, svampe, orme og andet småkryb, der sørger for at holde jorden levende så planternes rødder kan få den næring, de skal bruge,” forklarer Bjarne Schou Andersen.
Produktet har eksisteret siden 2001, og har gennem årene gennemgået en lang række af forskellige tests. Bjarne Schou Andersen bruger selv calsiummagnesiumacetat på Plantetorvet.dk’s grund ved Hinnerup, og nu har han fået en aftale med producenten om at forhandle det under navnet Ice & dust-away, så det også kan komme ud og virke hos private.

Bedre mod rust
”Ice & dust-away svier ikke i dyrenes poter, sådan som saltet gør det,” fortæller Bjarne Schou Andersen, ”og selv bilerne er glade for det, for undersøgelser viser, at salt er 5-10 gange så rust-aggressivt som Ice & dust-away.”

Fakta:
Ice & dust-away
- optør is på veje og fortove indtil minus14 grader celsius
- er skånsomt over for dyr og planter
- er mindre rust-agressivt
- er vandopløst og let klistret, så det ikke blæser væk’
- afrenser algebelægninger på mange materialer
- laver færre skader på asfalt og beton end salt
- bekæmper også støv på f.eks. ridebaner og grusveje
- er dansk produceret

Læs flere fakta her: http://plantetorvet.dk/haveudstyr/iceaway.html

Tekst til foto:
Bjarne Shcou Andersen afiser indkørslen hos Plantetorvet.dk med miljøvenligt alternativ til salt.

Kontaktperson:

Bjarne Schou Andersen, gartner og jordbrugsteknolog

8657 7557

bsa@plantetorvet.dk

Afsender:

Plantetorvet.dk

http://www.plantetorvet.dk