STOP! Solcreme er skyld i hudkræft!

09. juli 2013   |   Danish Skin Care  |  Flere pressemeddelelser

Samtidigt med sommeren og sollyse dage kommer også den tilbagevendende debat samt diverse kampagner om solcreme.


Kære Journalist

Oveni debatten om solcremen, så har forskellige medier, nyhedsbreve og sider på nettet omtalt og beskrevet solcreme som værende kræftfremkaldende.

Især Kræftens Bekæmpelse gør et stort arbejde for at sætte fokus på hudkræft igennem deres ”3-gang-S” kampagne (Skygge, Solhat og Solcreme) – senest med Frederik Fetterlein, som sanger med en pænt sagt forfærdelig sang.

Naturligvis med et tydeligt glimt i øjet fra Kræftens Bekæmpelses side – og musikfilmen er da også blevet set, postet og delt et utal af gange på div. sociale medier


DET ER EN MYTE!

Selvom denne fokus på kræft fra solcreme kan lyde overbevisende, findes der absolut ingen veldokumenteret forskning, der dokumenter denne påstand!

Forskning har tværtimod igennem mange år dokumenteret de klare fordele ved daglig brug af et bredspektret solfilter med solfaktor 15 eller højere, året rundt.

Risikoen for dødelig hudkræft mindskes gevaldigt ved daglig brug af solbeskyttelse.

Desuden viser senest forskning, at daglig brug af solcreme giver en dramatisk yngre hud med færre rynker og meget mindre pigmentforandring. Faktisk vil huden igennem en 4 ½ år periode ikke ældes nævneværdigt ved brug af solcreme på daglig basis.

Kilder:

  • Journal of the American Medical Association
  • Queensland Institute of Medical Research


Tro ikke på alle former for forskning!

Fordi nogle skeptikere har et forskningsresultat bag sig, er det ikke ensbetydende med, at det er veldokumenteret forskning.

Et eksempel på, hvorfor nogle mennesker advarer imod blandt andet A-vitamin i solcremer, som værende kræftfremkaldende, stammer fra et 10 år gammelt forskningsresultat – som ikke er blevet offentligt gjort (sagt på en anden måde, det er ikke et krydstjekket og veldokumenteret resultat)

I denne ene forskningsundersøgelse påførte man store mængder ren A-vitamin direkte på huden af nogle rotter, som i forvejen var disponible for hudkræft.

Derefter udsatte man rotterne for UV-stråling, og de fleste rotter udviklede herefter hudkræft. Men det gjorde 80% af rotterne, som ikke havde fået tilført de ekstreme mængder A-vitamin på huden også!

Et forskningsresultat bør altid være krydstjekket af andre uvildige parter, førend man konkluderer på baggrund af det.

Husk desuden også på, at hvis rotterne var blevet proppet med flere kg broccoli (som vi ved er sundt), så ville de ligeledes udvikle sygdomme, da de bliver fyldt op i så ekstreme mængder.

Konklusion: Frygt ikke solcreme!

”Der bliver løbende forsket i forebyggelse mod hudkræft, og daglig brug af en solcreme med minimum solfaktor 15 og UVA-filter, er den absolut bedste måde at holde huden sund, smuk og lækker på” – siger hudplejeekspert Mads Timmermann

Kræftens Bekæmpelse anbefaler i deres kampagner imod hudkræft:

  • Siesta imellem 12 og 15
  • Solhat
  • Solcreme
  • Sluk solariet

Hudplejeekspert Mads Timmermann påpeger ligeledes, vigtigheden af at en solcreme er med både UVA og UVB solfilter – solfaktor tallet siger nemlig udelukkende noget om UVB solfiltret, hvilket forvirrer mange.

Fordele ved solen: D-vitamin

Solen er kilde til D-vitamin, som er vigtigt for sunde knogler, et godt immunforsvar samt dannelsen af blodceller.

Ifølge World Health Organisation (WHO) er 5-15 minutters sollys (UVB-stråling), et par gange om ugen, nok til at opretholde et sundt D-vitamin niveau.

British Journal of Dermatology publicerede allerede tilbage i 2009 en artikel med en større krydsreference, hvor konklusionen var at daglig brug af solcreme ikke betød et lavere niveau af D-vitamin end hos personer, som ikke brugt solcreme.

Så der er altså ingen grund til at frygte D-vitamin mangel pga. solcreme.

(kilde: BJD 2009;161;732 – 736)

Samtidigt tilføjer hudplejeekspert Mads Timmermann,  at solen i Danmark største delen af året ikke er kraftig nok til, at der dannes D-vitamin, når man opholder sig i solen. Hvilket alligevel skaber behov for D-vitamin tilskud.

D-vitamin kan foruden fra solens UVB stråler hentes fra forskellige fødevarer – f.eks. fisk, kød, æg og mælkeprodukter. Især fede fisk, som sild og laks er gode kilder til D-vitamin.

Ulemper ved solen: hudskader samt hudkræft

Når huden bliver farvet af solen er det en advarsel om, at kroppen forsøger at forhindre yderligere DNA-skader. Derudover er solen skyld i pigmentforandringer, læderagtig hud, rynker osv.

Vigtigst er det selvfølgelig at pointere, at solen er den væsentligste årsag til hudkræft.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har Danmark et af de højeste forekomster af både hudkræft og modermærke-kræft i verden. En forekomst, som igennem de seneste 30 år er tredoblet.

Denne stigning hænger naturligvis sammen med at flere og flere danskere dyrker solbadning, solferier og har den opfattelse at en solbrun hud er flot og tegn på sundhed.


For lidt og for meget – fordærver det gode

Hudplejeekspert Mads Timmermann siger: ”Det er interessant at tænke på, at man i Kina ser det at være hvid som status – og går til ekstremerne for at blive hvid i form af bl.a. blegemidler. Det er helt modsat danskerne og er selvfølgelig ikke en sundere tendens!

Selv elsker jeg solen og solferier, men samtidigt har jeg set og ved, hvad solen gør af skade på huden – så jeg sørger altid for at beskytte mig med solcreme. Så kan jeg med god ro nyde solens skønne stråler og få en smule solbrun kulør – og nu i forhold til seneste forskning faktisk bibeholde en yngre hud. Det er rigtig sundhed!”

 

Venlig hilsen

Danish Skin Care

 

Mads Timmermann

Hudplejeekspert Mads Timmermanns mission er at hjælpe flest mulige til at komme deres hudplejeproblemer til livs, og opnå den smukke hud, de altid har drømt om....
 
Efter at have kæmpet med egne voldsomme akneproblemer og prøvet et utal af forskellige behandlinger og produkter, oprettede Mads Timmermann www.danskhudpleje.dk, som havde til formål at udbrede Mads' store viden om hudpleje og bekæmpelse af akne.

En viden han har tilegnet sig efter på egen krop at have kæmpet med akne, uddannet sig til hudplejeterapeut og studeret en enorm mængde artikler og undersøgelser om, hvad der virker og ikke virker med hensyn til hudpleje.

I en årrække vejledte og rådgav Mads flere hundrede kvinder og mænd, piger og drenge, med at få et smukkere udseende og en sundere krop.

Gennem denne proces indså Mads, at mange forbrugere er enormt forvirrede (ligesom han selv var) over de mange hudplejeprodukter, rutiner og vildledende råd, der findes i den store skønhedsindustri - f.eks. har mange den oplevelse, at hudpleje skal være svært, koste en formue og gøre ondt/svige/prikke, for at det virker.

Med dette udgangspunkt satte Mads sig for at udvikle en hudplejeserie, som enkelt, effektivt og uden irriterende ingredienser kan pleje huden, og derved opstod Danish Skin Care

Danish Skin Care hudplejeserien er skabt med afsæt i de produkter han i eget køkken producerede, for at komme sin egen akne til livs - hele serien er skabt uden parfume, farvestoffer og irriterende stoffer. Ligesom hudplejeserien bygger på filosofien, at hudpleje skal være simpelt og effektivt!

 

I dag er hudplejeserien blot led i Mads' mission om at hjælpe flest mulige til at komme deres hudplejeproblemer til livs og hans største virke er fortsat at sprede budskabet om korrekt hudpleje og aflive hudpleje myter - hvilket han gør igennem foredrag, 1-1 rådgivning og konstant kommer med ny viden og information til sine mange tusinde følgere på bl.a. Facebook og nyhedsbrev - ligesom han har skrevet for en række magasiner.

 

Desuden benyttes Mads som hudplejeekspert på blogs, magasiner og i radioen, hvor læserne nyder godt af Mads' ærlige, kontante og samtidige humoristiske måde at forenkle deres hudplejerutine på.

Mads er meget åben for nye udfordringer og stiller absolut gerne op til debat om hudpleje, skønhed ol.