Pristjek: Så meget dyrere er det at leve økologisk

04. februar 2020   |   DinKurv.dk  |  Flere pressemeddelelser

I et pristjek på 21 af de mest købte dagligvarer viser en analyse fra DinKurv.dk, at økologiske varer i gennemsnit er 39% dyrere end almindelige varer .

DinKurv.dk har lavet et pristjek i 6 supermarkeder for at undersøge hvor store prisforskellene er på økologiske og konventionelle dagligvarer. Analysen viser, at økologiske varer i gennemsnit er 39% dyrere end ikke-økovarer. I denne analyse svarer det til en samlet pris på 481 kr. mod 346 kr. for de 21 udvalgte varer. Danskerne skal altså gennemsnitligt slippe 135 kr. mere, hvis de ønsker disse varer økologiske.  

– Kigger man på den samlede indkøbskurv er øko-kurven gennemsnitligt 39% dyrere på tværs af butikkerne. Der er naturligvis forskelle mellem butikkerne, men øko-kurven er generelt 30-50% dyrere i de 6 supermarkeder, vi har tjekket, siger Thomas Dahl, der er direktør i prissammenligningsportalen DinKurv.dk.

Store prisforskelle

På trods af, at undersøgelsen viser, at der på flere varer er meget store prisforskelle på økologiske og konventionelle varer, er Danmark stadig verdens førende økologination. På kødet ses generelt de største prisforskelle, hvor især kylling er meget dyrere økologisk. En direkte konsekvens heraf, er da også, at kun 1 ud af 100 købte kyllinger er økologiske.

Supermarkederne forsøger ofte at gøre prisforskellene mindre tydelige ved at have øko-varen i en mindre udgave. F.eks. på hakket oksefars, hvor øko-udgaven typisk er 400g, mens ikke-øko varen er 500g. Så når man skimmer priserne, fremgår forskellen ikke så direkte. 

For frugt og grønt er de økologiske varer 20-40% dyrere. Til gengæld er der ikke de store prisforskelle på mejeriprodukterne, hvor mælk, smør – og til dels æg – ikke er meget dyrere i øko-udgaven.

Prisforskellene afhænger naturligvis af varerne, man sammenligner mellem – men her har vi i hver butik taget så ens varer, som muligt – så vi f.eks. kun sammenligner mælk og smør fra Arla, kød med samme % procent osv. Hvis vi havde sammenlignet øko-varerne med discountvarer, havde forskellen naturligvis være større.   

Om analysen

Priserne er indhentet d. 27-02-2020 i 6 supermarkeder – Rema 1000, Bilka, Kvickly, Superbrugsen, Nemlig.com samt Coop.Mad.dk.

For hver vare har vi fastsat en ønsket mængde (f.eks. 300g) – og kun medtaget varer i et vægtinterval tæt herpå (f.eks. 2-400g). . Nogle priser, er omregnet fra en anden vægt for at sikre sammenligningsgrundlag.

For hver vare har vi søgt at sammenligne ens produkter i den enkelte butik – så vi kun sammenligner økovarer og ikke-økovarer inden for samme standard – f.eks. Mælk fra Arla, Smør fra Kærgården, Kaffe fra Merrild, Kød med samme fedtprocent osv.

Der er ikke medtaget tilbud i analysen.

Om DinKurv.dk

DinKurv.dk er en uafhængig forbrugerportal, som sammenligner priser på dagligvarer fra online supermarkeder for at give forbrugerne overblik og gennemsigtighed.  

Kontaktperson:

Thomas Dahl

24763912

tld@dinkurv.dk

Afsender:

DinKurv.dk

C. A. Olesens Gade 4
9000 Aalborg

24763912

tld@dinkurv.dk