Parterapeut: Sådan kan konflikter styrke parforholdet

15. september 2017     |  Flere pressemeddelelser

Vi bestemmer selv, om konflikter i parforholdet skal distancere os eller bringe os tættere sammen, mener parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht, som i mange danske parforhold ser en ødelæggende konfliktskyhed.

Hvis vi skændes, så mister vi kærligheden og ender med at gå fra hinanden. Præcis sådan lyder den udbredte tankegang, når det handler om konflikter i parforholdet, forklarer parterapeut Christiane Meulengracht og uddyber:

”I Danmark er vi opdraget til, at vi for enhver pris skal lukke ned for konflikterne, fordi vi ser dem som store trusler mod parforholdet. Men faktisk kunne det ikke være mere forkert, for i konflikterne gemmer sig et kæmpe udviklingspotentiale. Bruger vi dem konstruktivt, kan de lære os en helt masse om os selv og vores partner, som gør os i stand til at finde endnu større kærlighed i parforholdet,”
siger Christiane Meulengracht.

Helt ubevidst søger vi i vores partner ofte én, der kan udfylde de huller, vi ser i vores egen personlighed. Derfor er der i langt de fleste par stærke modsætningsforhold, som bærer kimen til konflikter, forklarer parterapeuten, der samtidig er forfatter til bogen ”Kærlighed med vilje”.

Aftal formålet med konflikten

For at udnytte potentialet i konflikterne i parforholdet anbefaler Christiane Meulengracht, at man som par gør sig umage med at finde frem til et formål:

”I modsætning til dét vi normalt tror, kan så enkel en øvelse som at tale om formålet med konflikten allerede være med til at bringe os tættere på hinanden. Alene dét at stoppe op i starten af et skænderi og stille spørgsmålstegn ved intentionen kan nemlig være med til at ændre hele dynamikken. Er formålet at vi skal skabe distance eller nærhed? Er formålet, at én skal have ret eller er formålet, at man som par finder ud af, hvad der eksempelvis ligger bag den enes irritation over partnerens manglende rengøring, det manglende nærvær, den manglende sexlyst eller noget helt fjerde? Det er sådanne spørgsmål, man kan stille hinanden,” siger hun.

Ved at tale om formålet og opsætte nogle spilleregler, når konflikterne opstår, undgår man at ende i sine følelsers vold, hvor de ofte helt ubegrundede antagelser om modpartens intentioner løber løbsk, fortæller Christiane Meulengracht.

Lær dig selv at kende via konflikterne

I stedet for at bruge konflikter til at pege fingre er det samtidig mere værdifuldt at bruge dem til at lære sig selv bedre at kende – og finde ud af, hvad det er, din partner ’trigger’ i dig, uddyber parterapeuten:

”Når vi pakker det fordømmende væk, gør vi det muligt bruge konflikterne til selvudvikling. Hvad er det reelt der gør, at jeg bliver så sur, når min partner lægger sig på sofaen i stedet for at finde støvsugeren frem? Måske er der noget på spil, du slet ikke er klar over. Måske bunder din irritation i en misundelse over, at du ikke selv er i stand til at slippe kontrollen. Måske handler det om noget helt andet. Uanset hvad vil du blive meget klogere på din egen adfærd og blive en bedre partner, hvis du gør dig i stand til at observere dig selv,” siger hun.

Fem gode spørgsmål, når konflikten raser

Christiane Meulengracht giver her fem gode spørgsmål, som kan hjælpe par med at bruge konflikter til at styrke kærligheden:

1. Hvad vil vi bruge denne konflikt til?

2. Skal konflikten bringe os tættere sammen eller længere fra hinanden?

3. Hvad handler konflikten egentlig om? Hvilke følelser bringer jeg med ind i konflikten?

4. Hvordan bidrager jeg selv til konflikten?

5. Hvad har du (partneren) brug for fra mig for, at vi sammen kan løse konflikten? Eller leve med, at det er en konflikt?

Om Christiane Meulengracht
Christiane Meulengracht er sexolog, parterapeut og forfatter til bogen ”Kærlighed med vilje”. Hun arbejder til dagligt via sin praksis i Hornbæk, hvor hun hjælper kvinder og mænd med at skabe mere nærværende og kærlighedsfulde forhold, hvor begge parter føler sig set, hørt og forstået.

Christiane holder desuden foredrag og workshops blandt om at håndtere konflikter i parforholdet.

Læs mere om Christiane Meulengracht på www.christiane.nu.

I denne video fortæller Christiane Meulengrach videre om, hvordan konflikter i parholdet kan bruges konstruktivt. Se videoen via linket neden for: https://www.youtube.com/watch?v=YsmhGlaaRqw&feature=youtu.be

Kontakt
Christiane Meulengracht kan kontaktes via hello@christiane.nu eller på tlf. 61 70 07 77