Nye pantgebyrer skaber ulige konkurrence

31. oktober 2017   |   Danske Ølentusiaster  |  Flere pressemeddelelser

Danske Ølentusiaster frygter, at højere gebyrer på glasflasker og lavere gebyrer på dåser vil betyde, at udbuddet af øl fra mindre bryggerier vil falde. Dermed får forbrugerne svære ved at købe spændende, innovative øl fra mindre producenter.

- Vi arbejder for, at forbrugerne skal have et så varieret øludvalg som muligt. Det nye gebyrsystem gør, at de mindre bryggerier skal betale mere, mens de store bryggerier skal betale mindre. Det betyder, at de små bryggerier får endnu sværere ved at komme ud på hylderne i de danske butikker, siger Hans Peter Jepsen, landsformand i Danske Ølentusiaster.

Baggrunden for, at pantgebyrerne på glasflasker skal stige med op til 33 procent er, at flaskerne er dyrere at håndtere i retursystemet. Hos de mindre bryggerier er problemet dog, at det er langt dyrere at tappe øl på dåser end på flasker. De fleste mindre bryggerier har ikke økonomiske muskler til at skifte fra glasflasker til dåser. Det har de store bryggerier.

- Dermed rammer pantgebyrerne skævt og skaber en ulige konkurrence, hvor de store bryggerier med økonomiske muskler slipper billigere. I sidste ende er der kun én til at betale den regning; nemlig forbrugeren. Det betyder, at de mindre bryggeriers øl vil blive dyrere, forklarer Hans Peter Jepsen.

Bryggerierne kæmper i forvejen en ulige kamp i pantsystemet, hvor vin og spiritus er fritaget fra pantkravet.

Cirka 90 procent af alle solgte pantflasker og -dåser kommer retur gennem pantsystemet. Danske Ølentusiaster er som udgangpunkt tilfredse med returpantsystemet, der sikrer, at flasker og dåser kommer retur og ikke ender i naturen. Systemet burde dog tage højde for, at sikre en lige konkurrence mellem større og mindre bryggerier plus vin-, spiritus- og ølproducenter.

Gebyret på en 0,5 liter dåse er i dag 10 øre, som halveres til 5 øre, mens en gebyret på en tilsvarende glasflaske stiger fra 45 øre til 61 øre. Det er en stigning på 33 procent. Vin og spiritus er stadig fritaget fra kravet om returpant. Pantegebyrerne træder i kraft 1. januar 2018 og fastsættes af Miljøministeriet.

Danske Ølentusiaster er en uafhængig forbrugerorganisation med omkring 8.700 medlemmer fordelt på 50 lokalafdelinger. Siden stiftelsen i 1998 har foreningen arbejdet for et alsidigt ølmarked og udbredelsen af og kendskabet til kvalitetsøl og ølkultur.

Kontakt:

Hans Peter Jepsen, landsformand for Danske Ølentusiaster. ?Tlf.: 5151 2836 - mail: hans.peter.jepsen@ale.dk

Jean Tonnesen, presseansvarlig i Danske Ølentusiaster. ?Tlf.: 3074 3330 - mail: jean.tonnesen@ale.dk

Kontaktperson:

Hans Peter Jepsen, landsformand for Danske Ølentusiaster

5151 2836

hans.peter.jepsen@ale.dk

Afsender:

Danske Ølentusiaster

Kirkeskovvej 1
4660 Store Heddinge

4582 3400

sekretariat@ale.dk

http://ale.dk