Ny undersøgelse: Danskerne ser ikke Påskens madspild som et problem

22. marts 2016   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

Ny undersøgelse fra Epinion for Stop Spild Af Mad viser, at kun 4% af danskerne selv mener, at de har et problem med madspild i Påsken. Den kendte TV-kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang giver sine bedste tips til at komme det sidste af Påskens madspild til livs.

Dankortforbruget i Påsken er ifølge tal fra Nets siden 2013 steget med 15%: fra 9 mia. kr. til 10,5 mia. kr. kroner i 2015. Sidste år blev det den største onsdag før Påske i Dankortets levetid, da vi købte for 1,7 mia. kr. på vores Dankort på eet døgn. I påskehandlen er det altovervejende mad, danskerne køber - og flere supermarkedskæder ser frem til nye salgsrekorder. Dog er der tegn på, at danskerne er blevet betydeligt mere bevidste om ikke at købe mad ind til skraldespanden.

Ifølge en dugfrisk undersøgelse fra Epinion for Stop Spild Af Mad mener kun 4% af danskerne, at deres husstand har mere madspild i Påsken end resten af året. Hele 79% af danskerne mener, at madspild ikke udgør et problem i husstanden.

En markedsanalyse om udviklingen i madspild fra TNS Gallup for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad fra 2013 viste, at 25% af danskerne på daværende tidspunkt som minimum i nogen grad fandt det sværere at undgå madspild i Påsken end resten af året. Da både spørgsmålsformulering og svarkategorier er forskellige i de to undersøgelser, kan resultaterne dog ikke direkte sammenlignes. Ikke desto mindre omhandler begge analyser, hvordan danskerne selv vurderer omfanget af deres madspild i Påsken. Og i dette forhold – altså madspildet efter danskernes egen opfattelse – ses et vedvarende fokus på madspild, både i 2013 og i år. Hvilket tyder på, at holdning kan skabe handling.

”Det er flot, at danskernes bevidsthed om madspild i Påsken er vedvarende. Tingene bevæger sig i den rigtige retning, når så stor en andel af befolkningen efter egen opfattelse ikke længere oplever madspild som en udfordring i Påsken, som ellers plejer at være noget af en madspildshøjtid,” siger stifter af Danmarks største frivillige organisation mod madspild Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

”Den liberaliserede lukkelov har uden tvivl spillet en rolle, da mindre supermarkeder og købmænd i dag har mulighed for at holde åbent i Påsken, hvilket gør det nemmere for danskerne at styre Påskens indkøb. Også til hverdag har de efterhånden mange års opmærksomhed og kampagner om madspild flyttet danskernes holdning til handling: ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer er omfanget af danskernes madspild de seneste fem år faldet med 25%.”

Kendt TV-kok vil det sidste af Påskens madspild til livs

Den kendte TV-kok, kogebogsforfatter og ambassadør for Stop Spild Af Mad Louisa Lorang har udviklet nye gode opskrifter og råd til at komme det sidste af Påskens madspild til livs:

”Der er altid større madspild i helligdagene end i hverdagene. Påsken får os til at hamstre og fylde skuffer, køleskabet og vinreolen (det sidste er der ofte ikke meget spild ved!) – for hvad nu hvis man kommer til at mangle. Det er okay! Jeg gør det i hvert fald selv. For jeg elsker fridage, gæster, og så elsker jeg jo mad!” siger Louisa Lorang.

”Men vi skal øve os i at få det hele brugt. Alt det vi ikke alligevel får fyret af i ferien, skal nydes og bruges i hverdagene efter.  Det kan kræve et overblik, lidt kreativitet og måske endda en plan. Med en plan får du brugt tingene i den rigtige rækkefølge, så du ikke behøver at smide ud. Det er sådan alle restauranter gør, for mad er penge og penge er jo ikke noget, vi smider ud. Endnu en bonus er, at rester ofte bliver til super skønne og ikke mindst super hurtige retter,” fortsætter Louisa Lorang. Hun afslutter:

”Brug en rest lammekølle til at lave en lammekebab, koldrøget laks kan bruges som topping på en omelet, varmrøget laks skal i en sandwich, sild bruges til sildesalat og brød kan laves om til croutoner. Mulighederne er uendelige. Velbekomme og god Påske!”

 

Yderligere information:

Stop Spild Af Mad: tlf. 40 72 06 01 - info@stopspildafmad.dk - www.stopspildafmad.dk - www.madspild.dk

Louisa Lorang: tlf. 20 47 45 55 - louisa@lorang.dkwww.louisalorang.dk

Link til undersøgelsen: http://bit.ly/21DlxLS
Akkreditering af undersøgelsen: ”Epinion for Stop Spild Af Mad”
Link til pressefoto af Louisa Lorang: http://we.tl/XjS3mVGRHn

 

FAKTABOKS:

Undersøgelse om madspild i Påsken 2016 af Epinion for Stop Spild Af Mad: 

1) Ifølge Landbrug & Fødevarer smider danskerne mad ud for 1,4 mia. kroner i påskemåneden. I selve påskeugen køber danskerne 24 % mere ind end en gennemsnitlig uge i løbet af året. Har din husstand mere madspild i Påsken end resten af året?

Ja - 4%
Nej - 79%
Ved ikke - 15%
Ønsker ikke at svare - 1%  

2)  Hvilke af følgende årsager passer bedst på, hvorfor I har mere madspild end normalt i påsken? (Spørgsmålet er kun besvaret af personer, hvis husstand har mere madspild i Påsken end resten af året)

Butikkernes åbningstider i påsken gør, at vi køber mere ind for at være sikker på at have nok mad i huset - 16%Det er svært at beregne, hvor meget mad der skal laves til påskefrokosten - 76%
Det er svært at finde ud af, hvordan resterne efter påskefrokosten udnyttes bedst - 22%
Det er svært at overholde den planlagte madplan i Påsken - 9%
Andet, noter - 8%
Ved ikke / ønsker ikke at svare - 1%

   

Påskeopskrifter og råd mod madspild fra Louisa Lorang:

Har du spist lammekølle til Påske, kan du trylle den om til et lidt mere spicy måltid:

Lammekebab med løgsalat

2 personer

Løgsalat:
2 løg (røde, hvide, skalotter eller hvad du har)
saft af 1 citron
2-3 tsk.  sukker
lidt chiliflager
evt. frisk persille, mynte, koriander eller oregano
Lam:
2-300 g stegt lammekølle
lidt olivenolie
2 fed hvidløg
2 tsk. knust spidskommen
¼ tsk. stødt kanel
½ -1 tsk. cayennepeber
salt
Tilbehør:
fladbrød
lidt sprødsalat, agurk i tern, tomater i tern, snittet kål eller andre sprøde grøntsager
evt. chilisauce
evt. yoghurt

Løgsalat:

Pil løgene og skær dem i super tynde skiver, gerne på et mandolinjern.
Rør saft af 1 citron med sukker, så sukkeret opløses. Vend løgene med dressingen og lad dem trække i 10 minutter. Smag til med chiliflager og vend friske krydderurter i lige inden servering.

Lam:

Skær lammet i strimler. Steg det i olivenolie på en varm pande. Knus hvidløget og kom det med sammen med spidskommen, kanel og cayenne. Steg kort og smag til med salt.

Servering:

Lun fladbrødene på en tør, varm pande. Fyld dem med sprøde grøntsager og stegt lammekød, top med løgsalat og evt. chilisauce og yoghurt og servér straks.

 

Lidt inspiration og gode råd til andre rester:

Rogn

Har en super kort holdbarhed men er glimrende allerede som morgenmad, gerne på røræg og med ristet brød.

Koldrøget laks

Top den på en omelet, på pasta med spinat, i en sandwich eller hak den og rør den med tyk yoghurt, lidt hakket purløg/skalotteløg, lime eller citron, masser af peber og brug den som pålæg.

Varmrøget laks

Rør den med yoghurt, hakket dild, citron, salt og evt. en smule dijonsennep og brug den som pålæg i en sandwich med sprød fennikel, salat, agurk eller lign. Top den på rugbrød eller i en wrap.

Sild

Spis dem med lune kartofler, cremefraiche og løg (ligesom i Sverige) eller hak dem groft og rør dem med cremefraiche, rødbeder i tern, bladselleri, æble og løg og nyd dem som sildesalat, gerne med kogte æg. Uåbnede glas med sild kan holde sig ret længe, så bag i køen med dem, når du planlægger.

Brød

Kan ofte fryses, ristes eller laves til croutoner. Vend tern eller skiver af brød med lidt olivenolie, salt og evt. lidt hakkede krydderurter eller hvidløg. Bag dem i ovnen til de er sprøde. Brug dem i salater, i supper, eller som crostini med creme af bønner, tomat eller endda lakseresterne.

Chokoladeæg

Har aldrig prøvet at have rester...

Råd om rester:

  • Husk altid at restemad skal være lækkert! 
  • Gem ikke rester af retter der har stået for længe ude. 
  • Forsøg at servere små portioner af gangen, så du aldrig sætter mere på bordet end der bliver spist. Så holder dine rester længe og er lækre og indbydende, enten som de er, eller til at trylle om.
  • Invitér gæster til rester! Det er hyggeligt, uformelt, billigt og praktisk (du har gjort arbejdet)! Måske tager de vin med!
  • Nyd at maden er lavet og gå en lang tur i stedet for. Hiv rester ud af køleskabet når du kommer hjem.
  • Husk hygiejne og holdbarhed.

 

Og rigtig god Påske! Håber den bliver glædelig og smagfuld.