Ny bog om sænkningen af den danske flåde 29. august 1943

19. august 2020   |   Men2r Forlag  |  Flere pressemeddelelser

!!! MÅ FØRST OFFENTLIGGØRES I UGE 35 !!! Biografi om frihedskæmperen Tom Hansen, skrevet af hans barnebarn, Tom Thinggaard Pedersen. I 2019 – mere end fjorten år efter Tom Hansens død – var det Tom Thinggaard Pedersens tur til at gennemgå papkassen fra sin morfars dødsbo. Kassen, der var fyldt med hundredvis af dokumenter, notesbøger og avisudklip, stod så på hans hjemmekontor i mere end et år. Indtil marts 2020, hvor covid-19-epidemien ramte Danmark og han blev sendt hjem fra sit arbejde. Her så han hvilken skat, han havde fået overdraget! Den livshistorie som efterhånden dukkede frem, var så spændende, at den fortjente at blive delt med alle andre. Det er en spændende bog, der giver et nyt og anderledes indblik i Danmarkshistoriens vingesus i både tekst og billeder!

 !!! MÅ FØRST OFFENTLIGGØRES I UGE 35 !!!

Bogen udkommer på årsdagen for sænkningen af den danske flåde lørdag den 29. august. Det sker ved et særligt arrangement på agterdækket af museumsskibet Peder Skram, som ligger på Holmen i København. Se www.skibenepaaholmen.dk

Bogen indeholder nye historiske oplysninger.

Foto forside: Tom Hansen var bl.a. med til at sænke den danske flåde på ovennævnte dato i 1943. Masten fra hans skib "Makrelen" ses på det ikoniske foto af panserkrydseren Peder Skram, som ligger sænket ved Mastekranen på Holmen i København.

Tom Hansen blev født i Flensborg i 1915. Historien begynder, da vi hører om hans forældre, der var dybt engageret i afstemningen om Sønderjyllands tilhørssted i 1920. Tom Hansen valgte sølivet og sejlede blandt andet med skoleskibet ”Danmark” på dets jomfrurejse i 1933. Efter at have aftjent sin værnepligt i Søværnet valgte han at få en karriere der. Da Danmark blev besat af nazityskland den 9. april 1940, stod han ved panserværnskanonen på fordækket af Peder Skram og var parat til at skyde de tyske fly ned. Da befalingen ”Der må ikke skydes” blev beordret af hans overordnede officer. Her traf han en beslutning, som skulle få stor betydning i hans unge liv. Han ville bekæmpe nazisterne med alle midler. Han blev derfor sabotør og leder af en sabotagegruppe kaldet 8Ø på Østerbro. Han var også en del af BOPA, som sprængningsekspert. I november 1944 blev han taget af Gestapo og kom i koncentrationslejren Neuengamme. Han kom hjem med de hvide busser. Efter krigen tjente han som kaptajnløjtnant i Søværnet, hvor han samtidig var agent for sin ledelse imod Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), hvilket fhv. folketingsmedlem, Per Stig Møller, giver sine kommentarer til. En fantastisk historie hvor forfatteren har brugt Tom Hansens egne ord fra dagbøger og nedskrevne erindringer.

Bogen viser samtidig noget opmuntrende. At børnebørn af bedsteforældrene fra den tid faktisk har lært noget af deres oplevelser. De bringer bedsteforældres "ar på sjælen" videre til kommende generationer for at undgå gentagelser. Samtidig er det en opfordring til at interessere sig mere for bedsteforældres spændende livshistorie, mens de er her.

Vedhæftet foto af bogen. Kan rekvireres i forskellige opløsninger.

Bogen kan købes i alle boghandlere og internetboghandler fra 29. august.