Ny bog: Sigurd Næsgaard

03. januar 2020   |   Forlaget Underskoven  |  Flere pressemeddelelser

Ny bog af Stig Dankert Hjort om den danske psykoanalytiker Sigurd Næsgaard, som bragte psykoanalysen til Danmark.


Sigurd Næsgaard

The man who broke down the barriers to psychoanalysis in Denmark

Bogen giver et portræt af Danmarks første praktiserende psykoanalytiker, Dr. phil. Sigurd Næsgaard (1883-1956) og tegner, gennem hans virke, et billede af den tidligste interesse for de psykoanalytiske ideer i Danmark, samt den modstand, disse ideer blev mødt med fra de ledende danske autoriteter inden for psykiatri, psykologi og filosofi. Psykoanalysen får således sin første spredning i DK ”fra neden”, gennem reformpædagogik, seksualfrigørelse, moderne kunst og litteratur.

Første del af bogen fortæller om Sigurds Næsgaards opvækst og uddannelse, fra de tidligste år som bondedreng, højskoleelev, lærer, filosof/psykolog, dr. phil., til han i 1928 slår sig ned som Danmarks første praktiserende psykoanalytiker. Afsnittet kulminerer i analysen af et brev, stilet til IPA i 1950, der beskriver psykoanalysens tidlige historie i Danmark.

Anden del giver en oversigt over Sigurd Næsgaards forfatterskab og de fire produktive perioder i hans liv og arbejde. Bogen inkluderer en kronologisk ordnet bibliografi over udgivne bøger, artikler, kronikker og andre værker af Sigurd Næsgaard, ligesom den indeholder en grundig oversigt over sekundærlitteraturen om psykoanalysens historie i Danmark,

Den tredje del af bogen dækker Sigurd Næsgaards arbejde som psykoanalytiker og ser bl.a. på den specielle interesse, han viste for menneskets kreative side. Flere kendte danske personligheder, bl.a. forfatterne H. C. Branner (1903-66) og Leif Panduro (1923-77) samt malerne Egill Jacobsen (1910-98) og Asger Jorn (1914-73), var direkte inspireret af hans tankeverden.

Sigurd Næsgaard - the man who broke down the barriers to psychoanalysis in Denmark er oversat fra dansk til engelsk af Charles Woollen..

Stig Dankert Hjort (SDH), mag.art. et cand.mag., diplomuddannet psykoanalytiker, psykoanalytisk prakis siden 1984, har udgivet bøger om filosofiske og psykoanalytiske emner samt essays og artikler i bl.a. Psyke og Logos og Psykodynamisk Leksikon.-SDH har i mange år været optaget af psykoanalysens og psykoterapiens historie i Danmark. I 1989 udgav han sin første bog om emnet på Gyldendals Forlag og i årene 1999-2000 forskede han med støtte fra Novo Nordisk Fonden i dansk psykoanalyses indflydelse på moderne kunst i 1930’erne og 1940’erne. Han har siden fortsat dette arbejde igennem foredrag, artikler og essays.


Stig Dankert Hjort: Sigurd Næsgaard

ISBN: 9788797059166

Bogen er på 182 sider og udkommer d. 27. december 2019

Pris: 249 kr.

Bestilling hos underskoven.dk og hos alle landets boghandlere

Kontakt forlaget@underskoven.dk for anmeldereksemplar.

Kontaktperson:

Forlaget Underskoven

33150515

forlaget@underskoven.dk

Afsender:

Forlaget Underskoven

Store Kirkestræde 1
1073 København K

33150515

forlaget@underskoven.dk

https://www.underskoven.dk/