Ny bog: Måltidet i Biblen - med henblik på nadveren

07. marts 2016   |   Forlaget Underskoven  |  Flere pressemeddelelser

Hvordan kan et måltid være forkyndelse af Guds rige? Måltiderne med Jesus var ofte kontroversielle på grund af de mennesker, der deltog. "Han tillader sig at sidde til bords med toldere og syndere", sagde de forargede. Så er det nærliggende at spørge: Havde måltidet måske allerede en betydning før Jesus, så det, han gjorde, måtte vække forargelse og vrede? Kort sagt: Hvad betød måltidet i den jødiske kultur?

 

 

Måltidet i Biblen

- med henblik på nadveren


Nadver betyder aftensmåltid, det vigtigste måltid i middelhavsområdet. Hvem kender ikke stemningen, når mørket falder på, af oplyste restauranter med forhaver og tjenere ved indgangen, der indbyder, mens familierne i det pæne tøj strømmer til i gaderne for at samles om bordene?

Sådan er det også med nadveren i kirken eller kunne være, for det kniber som bekendt med tilstrømningen, når indbydelsen lyder. For hvad får man? Hvad samles man om? Og hvem må komme? Det er der sagt meget forskelligt om. Det kan der være flere grunde til, men den væsentligste er, at ingen med bestemthed kan sige, hvad der er den sande nadver, og alt det forskellige der er blevet fremført gennem tiderne, har gjort nadveren helt fremmed for en del og for andre igen usikkert, hvad det i det hele taget drejer sig om. Derfor er vi nødt til at spørge, hvad der er mest i overensstemmelse med Jesu forkyndelse og den kontekst, der var hans som jøde i en bestemt tid. Det forsøger denne bog, når den undersøger måltidets betydning i den bibelske verden før Jesus, og hvordan Jesus forholdt sig til denne betydning. Resultatet er blevet nye perspektiver for den indbydelse, der lyder
i kirken, til det der uden tvivl er midtpunktet i kristendommen.

 

Ib Aagaard Bank er pastor emeritus. Cand. theol. fra Københavns Universitet 1965, tiltrådte som præst ved Enghave Kirke, København, nytårsdag 1966, men har de fleste år været præst på landet, sidst og længst i Jystrup og Valsølille sogne, Roskilde Stift, til 2006. Har om emnet nadver tidligere på opfordring skrevet fire artikler i 1976 til det daværende Roskilde Stiftsblad.

 

 

Ib Aagaard Bank: Måltidet i Biblen - med henblik på nadveren  

ISBN: 978-87-93382-36-7
Bogen er på 126 sider og udkommer d. 18. marts 2016

Bestilling hos underskoven.dk og hos alle landets boghandlere - Pris: 150 kr.


Kontakt forlaget@underskoven.dk for anmeldereksemplar.


Kontaktperson:

Tom Ahlberg

33 15 05 15

forlaget@underskoven.dk

Afsender:

Forlaget Underskoven

Store Kirkestræde 1
1073 København K

33 15 05 15

forlaget@underskoven.dk

http://www.underskoven.dk