Ny bog: Levende materialitet - tingenes politiske økologi

09. august 2021   |   Forlaget Mindspace  |  Flere pressemeddelelser

Materien er levende

Da det nordamerikanske elnet i 2003 satte ud i flere dage, konstaterede man, at ingen havde fuld forståelse for det enorme, skyggefulde netværk af transmissionsledninger, elværker og understationer. Man begyndte at tale om, at nettet havde hjerteflimmer og levede og døde efter egne regler.

Strømudfaldet er et af Jane Bennetts mange konkrete eksempler på begivenheder, vi almindeligvis ser som forårsaget af de livløse dele i en maskine. I stedet må vi begynde at se disse begivenheder som flygtige assemblager af levende materialiteter med handlekraft. Elnettet har kul, sved, elektronstrømme, plastic og profitmotiver som aktanter, for nu blot at nævne nogle få.

Levende materialitet. Tingenes politiske økologi er Jane Bennetts indflydelsesrige argumenter for en ny vital materialisme. Gennem anerkendelse af materie som en aktant kan vi begynde at opdyrke en mere ansvarlig, økologisk sund politik.

Bennett inddrager Darwins orme, spiselig materie, Kafka og tænkere fra Spinoza til Deleuze for at perspektivere bestræbelsen på at navngive den ”vitale kraft” i materien.

”Dette manifest for en ny materialisme er et livgivende frisk pust. Jane Bennetts velformulerede hyldest til tingenes vitalitet og volatilitet er netop det, vi har brug for for at genoplive humaniora og til at gentegne parametrene for politisk tanke. ” – Rita Felski, forfatter til Uses of Literature


Jane Bennett (født 1957) er professor i politisk teori ved Johns Hopkins University og har især arbejdet med emner som økofilosofi, natur og etik, kunst og politik samt moderne socialteori. Hun er forfatter til The Enchantment of Modern Life: Attachments, Crossings, Ethics, Thoreaus Nature: Ethics, Politics, and the Wild og senest Influx & Efflux: Writing Up with Walt Whitman.


FAKTA OM BOGEN

Levende materialitet. Tingenes politiske økologi

Af Jane Bennett

Oversat af Ole Lindegård Henriksen

296 sider * 330 kr. (udkommer også som e-bog)

Udkommer 9.8.2021

Kontaktperson:

Marianne Kølle

26168481

kontakt@pressesystemet.dk

Afsender:

Forlaget Mindspace

Ryesgade 77 th.
2100 København Ø

26168481

kontakt@forlagetmindspace.dk

http://www.forlagetmindspace.dk