Mænd sidder tungt på avisernes debatspalter

07. marts 2020   |   Tænketanken Cevea  |  Flere pressemeddelelser

Nye tal fra Tænketanken Cevea viser, at for hver kvinde i debatten er der tre mænd. Kønsbalancen er skæv i alle de store dagblade. Værst står det til i Berlingske, Børsen og EkstraBladet.

28 pct. af debatindlæggene i de store dagblade er forfattet af kvinder. Sammenligner man tallene fra Ceveas sidste analyse af kønsbalancen i debatsektionerne, så er der siden 2017 samlet set ikke sket nogen udvikling. 

”Der er behov for, at aviserne sætter klare mål og arbejder mere intensivt med at styrke repræsentationen af kvinder i debatsektionerne. Aviserne er en helt central arena for den offentlige debat i Danmark og med en alt for skæv kønsbalance, så risikerer vi, at debatten ikke afspejler de problemstillinger befolkningen er optaget af. ” udtaler Malte Nyfos Mathiasen, Analytiker i Tænketanken Cevea.

Der er stor forskel på kvinders repræsentation i hver enkelt avis. Børsen, Ekstra Bladet og Information er blevet bedre til at repræsentere kvinder i 2019 sammenlignet med 2017. I Berlingske er andelen af kvinder til gengæld faldet med 10 procentpoint. I Jyllands-Posten, Politiken og Kristeligt Dagblad har kønsbalancen stort set ikke ændret sig.

”Kvinders underrepræsentation i den offentlige debat er et problem for ligestillingen i sig selv. Men det er også en barriere for væsentlige dagsordner for lighed mellem kønnene. Når kvinder fylder mindre i debatten, får sager med interesse for kvinder længere vej til Christiansborg. Ligestilling kommer først for alvor på dagsordenen, hvis kvinderne sætter den. Og her er der meget at tage fat på.” udtaler Malthe Nyfos Mathiasen.

I Cevea arbejder tænketanken gennem forskellige uddannelsesforløb på at styrke kvinders deltagelse i den offentlige debat.

Kontaktperson:

Malte Nyfos Mathiasen

+4561272842

mnm@cevea.dk

Afsender:

Tænketanken Cevea

Vesterbrogade 124 B 3 tv
1620 København V

cevea@cevea.dk

https://www.cevea.dk