Milliardnedskæringer i uddannelse er en katastrofe for Udkantsdanmark

16. september 2015   |   Danmarks Socialdemokratiske Ungdom  |  Flere pressemeddelelser

Regeringens bebudede nedskæringer på 8,7 milliarder vil ifølge Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) ikke bare være en katastrofe for de unge, men i særdeleshed for Udkantsdanmark. De unge socialdemokraterne vil bruge weekendens socialdemokratiske kongres til at råbe moderpartiet op.

De unge socialdemokrater frygter at besparelserne vil føre til centraliseringer, der betyder at endnu flere uddannelsesinstitutioner i lokalområderne må dreje nøglen om. Deres forslag i forbindelse med moderpartiets kongres i weekenden er derfor at gå i den helt anden grøft og starte en decentralisering af uddannelserne.

”Skal der være uddannelser i hele Danmark, er vi nødt til at decentralisere både ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Jeg er bange for, at de besparelser Venstre-regeringen ligger op til vil betyde at flere unge ryger af uddannelsesvognen og lokalområder affolkes i endnu større grad. Det er da paradoksalt, at regeringen med den ene hånd vil flytte statslige arbejdspladser ud af hovedstaden og med den anden vil lukke uddannelsesinstitutioner rundt i provinsen. Det hænger da ikke sammen.” udtaler Alexander Grandt Petersen, forbundsformand for DSU.

Tal fra Danske regioner viser eksempelvis, at hvis bare hver tyvende elev på erhvervsuddannelserne fik ti minutter længere til skole, vil 500 færre blive faglærte om året. Han fortsætter med en opfordring til Socialdemokraterne om at sætte decentralisering af uddannelser på den politiske dagsorden.

”Vi opfordrer Socialdemokraterne til at tage politisk styring med uddannelsessystemet, hvor vi gør op med centralisering og taxameterlogik, og i stedet tager udfordringen op med at give alle unge adgang til uddannelse uanset hvor i landet man bor. Det er både et løft af de unge og et tiltrængt løft af landets yderområder. ” fortsætter Alexander Grandt Petersen.

Opråbet er en del af et større udspil fra de unge socialdemokrater, der skal skabe en mere ungdomsvenlig linje hos moderpartiet. Forslagene fra DSU drejer sig om alt fra uddannelse, boligmarkedet og arbejdsliv til behandlingen af psykisk sårbare unge. ”Ungeløftet” som udspillet kaldes lanceres i forbindelse med Socialdemokratiets kongres i weekenden, hvor der ganske utraditionelt ikke skal behandles noget større politisk program.

”I DSU har vi masser af politik på hjertet. Når partiet ikke selv fremlægger noget, så gør vi. Vi tror faktisk at vores forslag kan vinde ganske meget gehør. Vi håber at starte en intern debat om, hvordan vi igen tager unges bekymringer alvorligt.” fortæller Alexander Grandt Petersen

 

For spørgsmål, kontakt Alexander Grandt Petersen, formand for DSU, 40 95 53 00, agp@dsu.net

Kontaktperson:

Alexander Grandt Petersen

40955300

agp@dsu.net

Afsender:

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

Kigkurren 8 D 3 tv
2300 København S

40955300

agp@dsu.net

http://www.dsu.net