Middag mod madspild bliver en ny årlig tradition

19. november 2018   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

For nyligt afholdte Nederlandenes ambassadør i Danmark, Henk Swarttouw, sammen med stifteren af Stop Spild Af Mad, Selina Juul, en middag med fokus på kampen mod madspild. Blandt middagsgæsterne var Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, flere ambassadører og topledere fra organisationer og erhvervslivet. Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie deltog i år som æresgæst. I 2019 afholder Sveriges Ambassadør og Stop Spild Af Mad en tilsvarende middag, som fra nu af bliver en ny årlig tradition i Danmark.

En Stop Spild Af Mad middag bliver fra nu af en ny årlig tradition i Danmark, hvor en ny ambassade hvert år tager stafetten og arrangerer en Stop Spild Af Mad middag. I 2019 bliver middagen afholdt af Sveriges Ambassadør Fredrik Jörgensen og stifter af Stop Spild Af Mad, Selina Juul. Til disse middage inviteres medlemmer af Kongehuset, den danske og udenlandske regeringer, ambassadører, topledere fra erhvervslivet, beslutningstagere og andre relevante personer. Formålet med middagen er at give inspiration til kampen mod madspild og at fokusere på FN’s bæredygtighedsmål 12.3 - en halvering af verdens madspild inden 2030.

I år afholdte Nederlandenes Ambassadør Henk Swarttouw og stifter af og bestyrelsesformand Selina Juul den årlige Stop Spild Af Mad middag. H.K.H. Prinsesse Marie deltog som æresgæst i årets Stop Spild Af Mad middag. Blandt øvrige gæster var Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), Sveriges Ambassadør Fredrik Jörgensen, Frankrigs Ambassadør Caroline Ferrari, Bestyrelsesformand for Carlsberg A/S, Carlsbergfondet og Tuborgfondet Flemming Besenbacher, Medlem af Forketinget og fhv. Skatteminister Benny Engelbrecht (S), Viceadministrerende Direktør for Landbrug & Fødevarer Anne Lawaetz Ahrnung, Branchedirektør i Dansk Industri Fødevarer Leif Nielsen, CEO af Nestlé Nordics Michiel Kernkamp, Direktør i Meyers Madhus Dorthe Petersen, Medejer af restaurant LêLê Anh Lê, Formand for HORESTA Jens Zimmer Christensen, Formand for Kost & Ernæringsforbundet Ghita Parry, Direktør i Tuborgfondet Anne-Marie A. Skov samt Program Manager for Sustainable Food Chains at Wageningen University & Research, Toine Timmermans.

Til Stop Spild Af Mad middagen i år var der serveret menu, som var fremstillet af overskudsmad og tilberedt af den nederlandske stjernekok Lucas Jeffries fra verdenskendte restaurant mod madspild, InStock, i samarbejde med den danske stjernekok Martin Jacobsen fra restaurant Kadeau og Kadeau at Home. “Skæve”, ukurante frugter og grøntsager og andre gode overskudsråvarer, der ellers ville blive kasseret, blev taget i brug - og gæsterne fik mulighed for at tage gode rester med hjem i bionedbrydelige æsker, så ingen mad gik til spilde. Under middagen blev der afholdt inspirerende taler om madspild med formål til at inspirere Danmarks ledende nøglepersoner, så de kan forankre dagsordenen i deres respektive organisationer og projekter.

Nederlandenes Ambassadør Henk Swarttouw er yderst tilfreds med middagen:

“Kampen mod madspild er en af Nederlandenes topprioriteter. Som verdens 2. største madeksporterende nation, har vi et ansvar for at lede denne agenda og arbejde med imod FN’s bæredygtighedsmål 12.3. For mig var det en ære og fornøjelse at arbejde med Selina Juul og være vært på den internationale årlige Stop Spild Af Mad middag sidste uge. Jeg har stærke personlige relationer til Sverige, derfor gør det mig ekstra glad at Sveriges Ambassadør Fredrik Jörgensen har tilbudt at være vært på næste års internationale årlige Stop Spild Af Mad middag, hvilket jeg er sikker på bliver en dejlig begivenhed.”

Sveriges Ambassadør Fredrik Jörgensen glæder sig til at afholde en Stop Spild Af Mad middag sammen med stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul i 2019:

”Stop Spild Af Mad gør et vigtigt arbejde for at standse madspild og med Selina Juuls inspirerende og forbilledelige indsats har dette område fået stor opmærksomhed og er blevet værdsat både i Danmark og i internationalt. Det arbejde spiller en vigtig rolle for klimaet og ligger helt på linje med Agenda 2030 og FNs globale verdensmål. Sveriges regering prioriterer klimaspørgsmålene højt. Sveriges ambassade i København fokuserer også på grøn omstilling og bæredygtig anvendelse af naturressourcer. Jeg er derfor både glad og stolt over at jeg overtager stafetten fra Nederlandenes ambassadør Henk Swarttouw og er vært ved næste års middag. Jeg ser meget frem til det.”

Stifter af og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul er også rigtig positiv:

“Vi er meget beærede og taknemmelige for at H.K.H. Prinsesse Marie deltog i vores middag mod madspild - og jeg takker også de øvrige gæster. Ikke mindst takker jeg Nederlandenes Ambassadør Henk Swarttouw samt Nederlandenes Ambassade og alle som var med i projektet, for et fantastisk stykke arbejde. Jeg glæder mig til at være med til at afholde en Stop Spild Af Mad middag i 2019 sammen med Sveriges Ambassadør Fredrik Jörgensen og Sveriges Ambassade. Det er dejligt at denne vigtige dagsorden har fået en så stærk forankring.”

    
________________________________


Yderligere information:

Fotograf akkreditering:

Fotograf Per Gudmann - www.gudmann.com

Sveriges Ambassade i København:

Kommunikationsansvarlig Sanna Holmqvist, tlf.: +45 30 53 17 54 – sanna.holmqvist@gov.se

Nederlandenes Ambassade i København:

Pressechef Robbert Martin Pronk, tlf.: +45 28 12 84 43 - RM.Pronk@minbuza.nl

Stop Spild Af Mad:

Pressetelefon: +45 40 72 06 01 - info@stopspildafmad.org

Om Stop Spild Af Mad:
Stop Spild Af Mad bevægelsen har i år eksisteret i 10 år. Stop Spild Af Mad er Danmarks største organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier. Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Stop Spild Af Mads formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild. Se mere på www.stopspildafmad.org