Med afsæt fra Folkemødet: Adam Price og Connie Hedegaard har kurs mod mindre madspild

17. juni 2013   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

Madspild var et flittigt brugt ord på Folkemødet i år: hele 16 arrangementer og paneldebatter om madspild fandt sted - en ottedobling i forhold til sidste år. Blandt madspilds-debattørerne var kendte navne som Adam Price og Connie Hedegaard, og debatterne spændte vidt fra mindre madspild til mere maddannelse.

  • Uddeling af gratis overskudsbananer ved SuperBrugsen i Allinge
  • Hed debat om madspild og verdenssulten hos Folkekirkens Nødhjælp
  • Coops debat om ansvar for det danske madspild med bl.a. klimaminister Martin Lidegaard
  • Paneldebat om forbrug med EU-kommissær Connie Hedegaard
  • Et kig i fremtidens fødevareudfordringer og danskernes maddannelse hos Landbrug & Fødevarer med bl.a. Adam Price
  • Workshop om genbrugsoptimering hos Arla 

Sådan lød nogle af Folkemødets i alt 16 arrangementer i madspildets tegn. Sidste år var der blot to på programmet.

Kendte topnavne i front mod madspild

Flere tunge opinionsdannere fra såvel industrien som det politiske liv har kastet sig ind i madspildsdebatten. Folkemødet har afstedkommet en række spændende udsagn:

"Vi kan ikke opføre os som en flok græshopper, der kommer og æder det hele og ikke efterlader noget til vores efterkommere. Vi er forpligtet til at handle, og al forskning peger på, at det skal være nu," siger EU-kommissær Connie Hedegaard. Hun hentyder til, at vi i fremtiden skal producere betydeligt mere mad for at kunne brødføde den stigende verdensbefolkning. Mindre spild og mere ressourceoptimering i hele kæden fra jord til bord er derfor blandt de afgørende fokusområder.

Den kendte TV-kok og prisbelønnede manuskriptforfatter Adam Price sætter skarpt fokus på danskernes manglende maddannelse:

”Hjemme hos os går vi meget op i hvad vi spiser - og bruger derfor også en del penge på mad. Derfor kan vi heller ikke lide at smide ud. Der går faktisk sport i den, når det handler om at udnytte alting til den sidste rest. Der var engang, hvor de fleste danskere ikke havde råd til at smide mad ud. Hvor det hørte til almindelig god husholdning, at passe på den mad, vi købte. Det billede har med tiden ændret sig i en grad, hvor der idag er danske husholdninger, der smider mellem 20 og 40 % ud af dét de køber.”

Adam Price fortsætter:

”Ind i mellem tænker man, om det er derfor vi vil have billigere og billigere discountvarer; for så gør det ikke så meget at smide dem ud igen. Efter min mening er det en fuldkommen uholdbar udvikling, vi skal have stoppet. Tænk hvis vi kunne begynde at smide mindre ud - og så få råd til bedre varer. Det ville for mig være et af de vigtigste skridt overhovedet, når vi taler madkultur og maddannelse i Danmark.”

Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, deltog på Folkemødet i paneldebatter med blandt andre Connie Hedegaard og Adam Price. Og hun er ganske enig med sidstnævnte:

”Vi danskere spiser al for ussel mad. I dag tegner fødevarerne sig for under 10 % af det samlede private danske forbrug - for 40 år siden udgjorde fødevarerne for 19 %. Det er lidt tankevækkende: vi er et land med verdens bedste kok, Ny Nordisk Mad, Madkulturen, økologi, havtorn, ramsløg, speltkulten og hvad deraf ellers følger. Men den slags slår ikke igennem i de danske husholdninger: vi gider ikke bruge vores penge på noget ordentlig mad. Vores nyeste undersøgelse fra Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer viser, at danske forbrugere går ind for mindre madspild - men vel at mærke så de kan bruge de sparede penge på andet end fødevarer. Dette bakkes op af tal fra Danmarks Statistik, som viser, at dansk detailhandel de seneste fem år har solgt 10 % færre fødevarer. Hvis vi skal have fat i danskernes madvaner, bør vi kigge på skolerne. Mere madlavning på skoleskemaet, maddannelse, husholdning, respekt for mad samt mindre madspild kan skabe positiv forandring hos de fremtidige forbrugere,” siger Selina Juul.

Ansvar for madspild og konkret handling

Coop, som tidligere på sommeren sammen med Stop Spild Af Mad igangsatte et forpligtende Madspilds Manifest, som på Folkemødet blev overrakt til klimaminister Martin Lidegaard, var for første gang repræsenteret på Folkemødet.

”Som dagligvarehandel har vi ansvar for at være med til at sikre, at der er så lidt ressourcespild som muligt, når vi taler dagligvarer og mad. Supermarkederne står for 8,5 % af madspildet i Danmark, og derfor har vi udarbejdet et Madspilds Manifest med bindende målsætninger for alle vores 1.200 butikker,” fortæller direktør Niels Karstensen, Coop, der står i spidsen for kampen mod madspild.

Også mejerigiganten Arla var til stede på Folkemødet med flere debatter og workshops.

”Arla arbejder målrettet på at mindske spild i hele vores værdikæde fra gården til forbrugeren. Spild af mad ligger os meget på sinde, og derfor har vi har en målsætning om at reducere spild af mejeriprodukter med 50 % inden 2020. Vi vil gerne bidrage til at skabe opmærksomhed omkring problemet både via brugerinvolvering, kommunikation på vores mælkekartoner og samarbejde med interesseorganisationer. Med vores madplaner og madspilds-apps hjælper vi forbrugerne med at indkøbe den rette mængde mad og anvende rester på lækre måder, og vi udvikler vores emballage, så madspildet mindskes og portionsstørrelserne passer til forbruget,” siger Maja Møller, Senior Manager hos Arla Foods.

Også bloggere var med i debatterne, og Trine Baadsgaard, stifter af den populære blog Nojsom.dk, som blogger om forbrug, nøjsomhed og genbrug, er positiv overfor det store fokus på de grønne emner:

”Verden har en kæmpeudfordring, og der er så meget vi som borgere selv kan gøre. Men vi skal tages ved hånden og have at vide, hvad det er, vi kan gøre, helt konkret og meget gerne så der er noget i det for os selv. Penge f.eks. Alle målsætninger og retningslinjer fra højere plan er så abstrakte, at borgerne ikke tænker, det har noget med dem at gøre. De bliver sjældent ført ned til jorden og ud i livet, for det er noget, politikerne tager sig af. Det er som om både borgere og politikere har glemt at samfundet består af individer, som er nødt til at handle for at der sker en reel forandring på samfundsplan. Initiativer som Stop Spild Af Mad og Nojsom.dk kan være med til at få folk til konkret at handle,” fortæller Trine Baadsgaard.

 

 

Yderligere information: www.stopspildafmad.dk

Pressekontakt: Jakob Dreyer, tlf. 40 72 06 01