Kendt pioner mod madspild modtager FLIP-PRISEN 2019

29. november 2019   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

Danmarks kendte pioner og ildsjæl mod madspild Selina Juul har netop modtaget FLIP-PRISEN 2019 på 25.000 kr. for hendes 11 årige arbejde i kampen mod madspild. FLIP-PRISEN er indstiftet af sociolog, foredragsholder, forfatter samt grundlægger og leder af Centre for Brain-Based Leadership and Learning Anette Prehn. Selina Juul donerer alle sine prispenge til foreningsarbejde.

FLIP-PRISEN uddeles årligt til en eller flere personer, som via deres handling får andre til at se en situation fra helt nye vinkler og på eksemplarisk vis minder os om, at mennesker behøver mennesker. I 2018 blev FLIP-PRISEN uddelt på Bremen Teater til Team Tvilling. FLIP-PRISEN 2019 på 25.000 kr. bliver netop tildelt til stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad Selina Juul for hendes 11 årige arbejde i kampen mod madspild.


FLIP-PRISEN er indstiftet af den kendte sociolog, foredragsholder, forfatter samt grundlægger og leder af Centre for Brain-Based Leadership and Learning Anette Prehn. Anette Prehn var formand for Regeringens Nationale Stresspanel fra 2018-2019. Hun kommer med følgende begrundelse til Selina Juuls pris:

“Der er ting, vi kan påvirke, og ting, vi ikke kan påvirke. Det er en livskunst og al ære værd at kunne kende forskel og at kaste sine kræfter ind i sager, som virkelig har brug for at blive opdaget og fremmet. Du kom med blikket udefra og friske øjne og ville på én og samme tid at styrke respekten for maden og mindske spildet. Både i den enkelte husholdning men også i supermarkeder, virksomheder og samfund.” 

Anette Prehn fortsætter: “Den globale produktion af fødevarer er ifølge FN verdens tredjestørste CO2-udleder. Omkring en tredjedel af den mad, der produceres i verden, bliver smidt ud, og dette globale madspild giver anledning til lige så meget drivhusgasudledning som hele verdens transportsektor. Samtidig ligger mindre madspild på tredjepladsen over kendte, globale klimaløsninger. Der er med andre ord meget at vinde her. Og vi er på vej – i høj grad takket være dig, Selina. Du er bl.a. global ambassadør for FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling; for delmål 12.3: at halvere verdens madspild og fødevaretab inden 2030. De seneste tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at danske husholdninger i årene 2011 til 2017 har reduceret deres madspild med 14.000 tons. Derfor siger jeg med denne pris: Tak for dig, Selina! Tillykke. Og tak lille sommerfugl med de stærke vinger!”

Prismodtager donerer alle prispenge til foreningsarbejde
Stifter af og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul er meget beæret over prisen:

“Af hjertet tak. Det er en stor anerkendelse af kampen mod madspild og ikke mindst af alle de mange fantastiske frivillige, som har i årevis sammen med mig knoklet på at fastholde dagsordenen og fokusset på madspild. Jeg er rigtig glad og beæret over at modtage FLIP-PRISEN 2019. De 25.000 kr. vil jeg give til foreningen Stop Spild Af Mad, så foreningen kan fortsætte det gode arbejde i kampen mod madspild. Det er en god støtte til kampen mod madspild. Anette Prehn er selv en ægte ildsjæl og hun har skabt et videns-imperium af bøger, kurser og uddannelse, som når ud til millioner af mennesker verden over.”

Og arbejde er der nok at se til - november var en travl måned for Selina Juul. I starten af november udgav Selina Juul på forlaget Gyldendal bogen “Mad med respekt” med bidrag, forord og opskrifter fra Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, opskrifter fra den kendte TV-kok Timm Vladimir, mad-iværksætteren Anh Lê, de gastronomiske superstjerner Francis Cardenau og Michel Michaud samt kogebogsforfatteren Louisa Lorang. Dagen efter bogudgivelsen var Selina Juul medarrangør på den årlige Annual International Stop Wasting Food Dinner arrangeret sammen med H.E. Sveriges Ambassadør Fredrik Jörgensen og Sveriges Ambassade. Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie var middagens æresgæst. Kort efter var Selina Juul af Vatikanet inviteret til at tale i Vatikanet på en high level konference om madspild. Ved konferencens afslutning blev der produceret et dokument til H.H. Pave Frans, som Selina Juul og alle konferencens 55 deltagere skulle bidrage til. Dette dokument til H.H. Pave Frans skal hjælpe med at forankre kampen mod madspild ud i den Katolske Kirke samt skal inspirere 1,4 milliarder katolikker til mindre madspild. The New York Times, Reuters og mange andre internationale medier har berettet om Selina Juuls tale på Vatikanets konference.

En ny sang for klimaet
Anette Prehn har sammen med vinder af N.F.S Grundtvigs Pris 2019, pianist og komponist Rasmus Skov Borring skrevet klimasangen “Klodens sommerfuglevinger”. Fra 28. november kan den høres på Spotify. Det er den første single fra Rasmus Skov Borrings 2020-album. Sangen handler om den lilles kraft i den store verden og spiller poetisk på den såkaldte sommerfugle-effekt, hvilket kan høres i både tekst og musik. Anette Prehn siger om sangteksten: ”Vi får dagligt serveret dystre analyser af klimaets og klodens tilstand, og det kræver sit at bevare håbet og handlekraften. Fællessang kan styrke vores følelse af forbundethed og skabe et stærkt balancepunkt i livet, også når det er svært. Med teksten vil jeg gerne minde om, at selv den mindste har kraft. Særligt, når flere sommerfuglevinger sætter i bevægelse samtidig.”


    
_______________________________________________________________________Yderligere information:

Om FLIP-PRISEN:
https://hjernesmart.dk/flip-prisen/

Download foto af Selina Juul her (fotograf akkreditering:
 Josephine Amalie Moldow):

Kontakt Anette Prehn:
Tlf.: 60 70 60 22
e-mail: anette@anetteprehn.com

Pressekontakt Stop Spild Af Mad: 
Tlf.: 40 72 06 01
e-mail: info@stopspildafmad.org

Om Stop Spild Af Mad:
Stop Spild Af Mad bevægelsen har eksisteret i over 11 år. Stop Spild Af Mad er Danmarks største organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier. Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Stop Spild Af Mads formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild. Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul blev er bestyrelsesmedlem i Regeringens ONE\THIRD - Tænketanken om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab, medlem i den globale koalition mod madspild Champions 12.3, medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild EU Platform on Food Losses and Food Waste og partner i FN’s globale SAVE FOOD initiativ. Se mere på www.stopspildafmad.org