Kendt madekspert lancerer en ny guide: mindre madspild i Julen giver mere overskud
27. november 2019 | Stop Spild Af Mad | Flere pressemeddelelser
Mad for estimeret 1,4 milliarder kroner ryger i danskernes skraldespande i december. Den kendte madekspert og ambassadør for Stop Spild Af Mad bevægelsen Yvonne Luff Gottfredsen har lavet en ny 5-trins guide til at undgå madspild i Julen.
Vi smider julemad ud for 1,4 mia. kroner, estimerer Landbrug & Fødevarer. Dette skal ses i forhold til det årlige madspild på i alt 13,5 mia. kr. Dermed repræsenterer danskernes madspild i december hele 10 procent af det samlede årlige madspild. Noget tyder altså på, at danskerne smider mere mad ud i julemåneden i forhold til en gennemsnitlig måned.
Planlæg at få tømt fryseren og køleskabet inden julens mange julefrokoster, så du får plads til resterne. Planlæg hvor mange personer der skal handles mad ind til - beregn i gennemsnit cirka 500-700 gram mad per person afhængig af om det er frokost eller aftensmad. Suppler med ekstra brød, hvis du er bange for at der ikke er nok mad.
Planlæg juleretterne så de også kan indgå i andre retter imellem julefrokosterne eller på anden, tredje og fjerdedagen. For eksempel kan en mørbrad med bløde løg indgå i en gryderet, medisterpølsen i en svensk pølseret eller skæres på langs og steges på panden sammen med masser af wokgrøntsager. Laksen kan laves til laksesalat eller laksemousse og toppes med en rest rejer. Osten (skæreost, brie, blåskimmel m.f.) kan rives eller skæres i tynde skiver og ligges ovenpå rugbrød, franskbrød, wraps, pitabrød, pizza og ind i ovnen til osten er smeltet og brødet er sprødt. Biksemad toppet med et spejlæg er altid et hit. Se forslag til opskrifter og tips til reste-retter på www.yvonneluffgottfredsen.dk og www.sundemadvaner.dk
Præsenter juleretterne for dine gæster eller lav en synlig kuvertliste, så gæsterne ved hvad der serveres i løbet af julefrokosten/middagen. På den måde er der flow i maden, som du efterhånden sætter ind på bordet og ligeledes tager ud fra bordet og straks herefter sætter på køl igen.
Lav gerne juletapas retter - en lille portion af hver anretning, og hav tillid til at der er mad nok, selvom du kun anretter et stykke/en portion af hver ret til hver, for eksempel en halv fiskefilet, én tartelet, to minifrikadeller, to små andebryst med tilhørende kål og salater, en skive mørbrad med bløde løg, en lille portionsanrettet dessert (fx chokolademousse, citronfromage, ris a la mande), eller to skiver/slags ost pr person. Lidt men godt.
Opbevar dine rester i gennemsigtig emballage - på en restehylde i køleskabet eller i fryseren. Det er smart at lave en restehylde i køleskabet med den restemad du har tilovers fra julefrokosten/middagen og madvarer med kortest holdbarhedsdato. Det øger restemadens overlevelse og mulighed for at blive spist først og planlagt ind i en ny ret i morgen eller i overmorgen. Hvis du har meget mad tilovers, så overvej at fryse ned i passende portionsstørrelser og gem til aftensmaden i januar.
Sjatter af flydende drikke for eksempel champagne, rødvin, hvidvin, portvin eller en sjat fløde, kan alt sammen fryses ned i isterningebakker og senere bruges i din grøntsagswok, gryderet, suppe, sauce - det giver et ekstra pift til smagen.
_______________________________________________________________________
Yderligere information:
Yvonne Luff Gottfredsen:
e-mail: y.gottfredsen@live.dk
hjemmeside: www.yvonneluffgottfredsen.dk
hjemmeside: www.sundemadvaner.dk
Fotograf akkreditering:
Michael Bring-Nielsen - www.MBN-Foto.com
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 1.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 2.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 3.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 4.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 5.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 6.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 7.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 8.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 9.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 10.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 11.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 12.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 13.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 14.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 15.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 16.jpg
Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 17.jpg
Pressekontakt Stop Spild Af Mad:
e-mail: info@stopspildafmad.org
Om Stop Spild Af Mad:
Stop Spild Af Mad bevægelsen har eksisteret i over 11 år. Stop Spild Af Mad er Danmarks største organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier. Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Stop Spild Af Mads formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild. Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul blev er bestyrelsesmedlem i Regeringens ONE\THIRD - Tænketanken om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab, medlem i den globale koalition mod madspild Champions 12.3, medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild EU Platform on Food Losses and Food Waste og partner i FN’s globale SAVE FOOD initiativ. Se mere på www.stopspildafmad.org
Brød
Brød kan hurtigt blive tørt, hvis ikke du får det spist indenfor et par dage. Frys brød ned og tag det op efterhånden som du skal bruge det, eller lav for eksempel øllebrød, rugbrødschips, brødcrunch, brødstave eller brødcroutoner af dine brød- og rugbrødsrester.
Rugbrødscrunch
Ingredienser:
Daggammelt rugbrød, endeskiver eller bare rugbrød (inkl. skorpe), som du har til overs.
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 200 grader.
Brug en minihakker, en foodprocessor eller en kniv til at findele rugbrødet, så det får den konsistens, du ønsker. Fordel brødet ud på en bageplade med bagepapir, som sættes i en forvarmet ovn i ca. 10 min. til det er sprødt. Køl af og kom i en lukket beholder. Rugbrødscrunch opbevares ved stuetemperatur og har en lang holdbarhed.
Tip: Brug rugbrødscrunch som topping på din havregryn til morgenmad, eller som topping ovenpå græsk yoghurt, skyr eller A38 naturel.
Brødcroutoner
Brug rester af daggammelt rugbrød, sandwich, flutes og franskbrød (inkl. skorpe) og skær i små firkanter. Vend eller sprøjt dem med lidt olivenolie og fordel croutonerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Krydr evt. med grønne tørrede krydderier, og bag dem i ovnen ved 160 grader i ca. 10-15 min. Køl af og kom i en lukket beholder. Opbevaring ved stuetemperatur. Holdbarhed ca. 1-2 uger.
Tip: Kan bruges i salater, supper, som snack eller som topping ovenpå græsk yoghurt, skyr eller A38 naturel.
Rugbrødschips/ -stave
Ingredienser:
Daggamle endeskiver og rugbrødskiver, som du synes er ved at være for tørre og faste til at spise.
Olivenolie
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 160 grader.
Skær rugbrødsskiverne i stave på langs, på tværs eller i fire kvarte. Læg rugbrødet på en bageplade med bagepapir. Pensl rugbrødet med lidt olivenolie, og drys med en smule flagesalt(Olien kan også udelades). Bages i ovnen i ca. 20-25 min. til rugbrødet er sprødt i kanten. Læg dem på en rist til afkøling. Opbevares i en tætsluttende beholder. Holdbarhed ca. 1-2 uge.
Servér som tilbehør til frokost, til aftensmaden eller som en snack med ærtetapenade, avocadocreme, pesto, tunmousse, pålæg eller som tilbehør til grøntsagsstave eller en skål blandet salat.
Spidskålswrap med fyld
Ingredienser:
Spidskålsblade
Fyld som du har tilovers fra frokosten fx tunmousse, æggesalat, kartoffelsalat, laksemousse, laksesalat, kyllingesalat m.m.
Fremgangsmåde:
Vælg det fyld du ønsker at lægge ind i dit spidskålsblad.
Servér ristede brødstave til.
Hønse-/kyllinge-/kalkun-/ande- eller skinkesalat
Ingredienser:
100 g. kød i fine små tern
½ rød peberfrugt i meget små tern
4-6 spsk. meget meget fint hakket blomkål eller gulerødder (eller halv af hver)
Evt. en håndfuld fint hakket persille eller purløg
2 spsk. mayonnaise
4-6 spsk. skyr naturel
½ tsk. karry
Salt og peber
Tilsæt evt. også æg i små tern, hvis du har nogle æg tilovers – ellers undlad. Eller erstat kød med æg.
Sådan gør du:
Bland alle ingredienser og server i en spidskålswrap, på en skive brød eller grøn vaffel eller servér som tilbehør til en skøn sprød salatblanding. Servér evt. med sprødstegt kalkunbacon til.
Grønne vafler – (giver 6-7 vaffelplader)
Ingredienser:
350 g grøntsagsrester af fx ærter, edamamebønner, grønne bønner rucola, spinatblade, fennikel, selleri, grønkål osv. 3 æg 3 dl vand 3 dl havregryn eller groft mel Lidt salt og peber Hæld alle ingredienser i en skål og blend massen med en stavblender og lad den hvile i 10 min. Tænd for hjerte- eller belgisk vaffeljern. Hvis ikke du har et vaffeljern kan du i stedet klatte ud til blinis på en pande eller lave en pandekage. Pensl lidt olie på top og bund af dit vaffeljern og kom ca. 1 dl dejmasse på din vaffel. Lad vaflen bage i ca. 5 1/2 minut. OBS! Løft ikke låget før tid, så skiller vaflen. De færdige vafler kan fryses ned. Vaflerne kan efterfølgende ristes på en flad brødrister inden servering.
Grøntagssuppe
Ingredienser:
200-300 g. grøntsagsrester, fx gulerod, spidskål, glaskål, porre, squash, frisk krydderurter m.m.
½ ds. flåede tomater, ca. 200 g, hvis du har en rest ellers undlad
¼ løg
1 fed hvidløg
2½ dl grøntsagsbouillon
1 spsk. olivenolie og 2 spsk. vand til at svitse grøntsager med.
Smag til med salt og peber og evt. andre tørrede krydderier eller friske krydderurter.
Fremgangsmåde:
Rengør grøntsagerne, og skær dem i små strimler eller tern. Svits det i lidt olivenolie og vand i en gryde. Tilsæt bouillon, og lad suppen koge ca. 10 min. under låg. Blend det hele, og smag til med salt og peber.
Pyt i pande a la biksemad
Det her er genbrugsmad, når det er bedst - mums.
Ingredienser:
Køleskabets rester af grøntsager, kød, kartofler og pasta, snittet i forskellige størrelser, strimler og tern - tryllet sammen og svitset i lidt olivenolie på en pande og krydret med dine favorit krydderier. Servér med et spejlæg på toppen.
Eller lav en lækker luftig omelet.
Luftig omelet
Ingredienser:
3 æg
200-250 g grøntsagsrester
Lidt salt og peber og evt. andre krydderier
1 spsk. olivenolie
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 170 grader.
Rengør grøntsagerne og skær dem i passende tynde skiver. Damp grøntsagerne i 2-3 spsk. vand på en lille pande og hæld lidt olivenolie henover. Slå æggene ud i en skål og pisk til en jævn masse med en gaffel. Tilsæt lidt salt og peber, og krydr evt. med andre krydderier, hvis du har nogle på lager. Hæld æggemassen over de færdigdampede grøntsager og stil panden i ovnen, hvis pandens håndtag og panden kan tåle ovnvarme, ellers færdigbag omeletten i panden ved svag/mellem varme på kogepladen. Bag omeletten i ca. 20 min. til den er færdigbagt og luftig.
Servér med ekstra grøntsager og ristet rugbrød.
Fyldte tortilla wraps
Ingredienser:
Tortilla fuldkornswraps
Kød og grøntsager, hvad der er tilovers af dine rester
Lav evt. en avocadocreme og fyld i din tortilla wrap.
Avocadocreme:
½ avocado 1,5 spsk. græsk yoghurt 2 %, skyr eller A38 naturel 1 tsk. citronsaft 1 fed hvidløg
Smag til med salt og peber
Hæld alle ingredienser til avocadocremen i en minihakker og hak til en blød cremet konsistens. Du kan evt. bruge en gaffel til at mose en fin jævn avocadocreme, hvis ikke du har en minihakker.
Anret, smør hver tortilla wrap i midten med avocadocreme og fyld dine groft revne og skiveskårede grøntsager og kødsfyld i. Form hver tortilla wrap omkring fyldet.
Pizza almindelig eller på en tortilla wrap
Lav din egen pizza af rester fra køl eller frys
Ingredienser:
1 tortilla fuldkornswrap eller lav din egen pizzadej.
Forslag til fyld af overskudsrester:
Pålægsrester
Grøntsagsrester, fx peberfrugter i tern, revet squash og løg mm.
Rå kartoffel, rives groft eller i tynde skiver
Pesto/tomatpure/ blendede flåede tomater
Revet ost, brie, skimmel
½ spsk. olivenolie
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 200 grader.
Smør wrap’en eller pizzadejen med for eksempel pesto, tomatpure eller blendet flåede tomater. Ovenpå lægger du fyld efter eget ønske. Top med ost. Dryp med lidt olivenolie henover hele pizzaen. Stil pizzaen i en forvarmet ovn i ca. 10 min. Hvis du laver din egen pizzadej, skal pizzaen have ca. 20 min. i ovnen. Pizzaen er færdig når osten er smeltet og kanten sprød og bagt.
Servér med blandet salat.
Tærte
Opskriften er til 4 personer.
Ingredienser:
Tærtedej
1 spsk. olivenolie
1-1½ dl vand
2 dl rugmel
1,5 dl hvedemel
1/4 tsk. salt
Tærtefyld:
Kød- og grøntsagsrester, 400-500 g
4 æg
100 g græsk yoghurt 2%, skyr naturel eller hytteost
1 dl mælk, kan udelades
1 tsk. salt
75 g revet ost
40 g hakkede mandler, kan udelades
2-3 spsk. vand til dampning af grøntsager
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 190 grader.
Tærtedej, kom olie, vand, mel og salt i en skål og rør det sammen med en elpisker eller med hænderne til en fast dej. Udrul dejen, og kom den i en smurt tærteform ca. 24 cm i diameter. Stik tærtebunden med en gaffel flere steder, og forbag tærtebunden i ovnen i 10 min. ved 190 grader på midterste ovnrille.
Tærtefyld, rengør grøntsagerne. Snit eller riv grøntsagerne fint og damp/svits dem på en pande i 2-3 spsk. vand i 3 min. Rør æg, græsk yoghurt/skyr/hytteost, mælk, salt, ost og hakkede mandler sammen i en skål, og bland med kød og grøntsager. Hæld det hele i den forbagte tærtebund, og bag tærten på midterste ovnrille i ca. 30 min. ved 190 grader. Tærten er færdigbagt, når toppen er luftig og gylden.
Tærten kan opbevares i køleskab i et par dage, eller fryses ned i mindre portioner. Så har du en nem frokost eller aftensmad på travle dage.
Romkugler
Ingredienser:
300 gram kagerester. Jeg tog kagerester fra fryseren - 150 g chokoladekage, tre blåbærmuffins og en kokoskage med marengstopping.
2 spsk. marmelade. Jeg brugte kirsebærsauce fra julen sidste år, som jeg havde liggende i fryseren.
2 spsk. kakaopulver
1½-2 spsk. romessens
Sådan gør du:
Blendes i en foodprocessor til en jævn samlet masse. Vej kagemassen ud i 15 g /20 g eller 30 g store romkugler.
Pyntes med fx kokospulver, frysetørret hindbærpulver, kakaopulver m.m.
Kontaktperson:
Afsender:
Filer og billeder:
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 1.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 2.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 3.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 4.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 5.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 6.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 7.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 8.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 9.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 10.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 11.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 12.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 13.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 14.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 15.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 16.jpg
- Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen 17.jpg
- Kendt madekspert lancerer en ny guide - mindre madspild i Julen giver mere overskud.pdf