Kan du heller ikke tåle julen?

03. december 2018   |   Meda  |  Flere pressemeddelelser

Op mod 400.000 danskere døjer med helårsallergi, og flere af dem oplever en forværring af deres allergisymptomer i juletiden. Der er dog hjælp at hente, hvis man vil gå lidt på kompromis med traditionerne.

De fleste danskere kan ikke få nok af julen med hygge i familiens skød, lækker mad og gaver under træet. Men der er faktisk en del, som ikke ser helt så meget frem til december måned. Mange af de ting, der gør julen speciel for de fleste, sætter nemlig skub i allergikernes symptomer, så julehyggen erstattes af nyseture, kløende øjne og løbenæse.

Vand træet
Juletræet er en af de helt store syndere, når det kommer til ”juleallergi”. Den velkendte granduft er skabt af harpiksstoffer, fx canadabalsam og kolofonium, som kan fremkalde symptomer hos folk med allergi. Derudover kan man få symptomer i næse og lunger, hvis der er skimmelsvampe på træet. Et godt råd kan være at give træet en omgang med haveslangen og lade det tørre et par dage, før du sætter det ind i stuen.

Levende lys er partikelbomber
Kalenderlys, adventslys, juledekorationer, juletræslys – der er levende lys overalt i julen. Stearinlys afgiver partikler, som kan blive fanget i svælget, mens de helt små partikler kan sætte sig langt nede i lungerne og fremkalde symptomer hos folk med følsomme luftveje og astma. Hvis man vil begrænse udskillelsen af partikler, skal man huske at lufte ud – men gør det, når lyset er slukket, da et blafrende lys udvikler endnu flere partikler. Man kan også forkorte vægen på lyset, for med en kortere væge får du en mindre flamme og dermed mindre sod og færre partikler. Derudover skal juledekorationerne have en omgang med støvkosten, da de kan være fyldt med husstøvmider – især hvis de har ligget i den store kasse med julepynt de sidste 11 måneder.

Julemad kan give krydsreaktioner
Julen bugner af potentielle fælder for allergikere. Hvis du er en af de ca. 1 million danskere med pollenallergi, kan du risikere at få symptomer af nødder, mandler, marcipan, nougat, konfekt og kager. Samtidig reagerer mange med græspollenallergi på appelsiner, klementiner og mandariner, som også er klassikere i julehyggen. Når du både reagerer på pollen og fødevarer, har du en såkaldt krydsreaktion, som kan medføre kløe og hævelse af læber, mund og svælg.

Gå til lægen
Sune Faurschou, farmaceut og Head of Marketing hos Mylan, ser én udvej, hvis man som allergiker skal have en god jul:

- Problemet ved ”juleallergi” er, at den ligger i december, hvor mange er forkølede – og så forveksler man allergisymptomerne med en simpel forkølelse. Derfor er der mange, der ikke får sat en stopper for allergien. Jeg vil anbefale, at du går til din læge, hvis du har vedvarende nyseture eller løbenæse. Han kan se på dine symptomer og anbefale en behandling, som gør julen mere overkommelig.

 Læs mere om juleallergi på allergiguiden.dk


For yderligere information, kontakt venligst:

Sofus Tanghøj, Presse- og kommunikationskonsulent hos Meda, på tlf.: 2081 4000