Kampen mod madspild styrker Danmarks internationale omdømme

11. juli 2016   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

Efter otte års intensiv kampagnearbejde giver Danmarks kamp mod madspild genlyd i udlandet.

BBC World News, The Huffington Post, The China Times, ARTE Tyskland, EL PAÍS Spanien, La Repubblica Italien, Bons Fluidos Brasilien, Grist, National Geographic og National Public Radio USA er blot nogle af de hundredevis af udenlandske medier, der de seneste otte år har formidlet budskabet Danmarks største frivillige forbrugerbevægelse mod madspild, Stop Spild Af Mad’s intensive arbejde - altsammen i form af positive omtaler. Bevægelsen fylder netop i disse dage otte år, og resultater af arbejdet ses overalt i det danske samfund: ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer er Danmarks madspild de sidste fem år blevet mindsket med 25%.

Danmarks kamp mod madspild bliver større dag hver dag. De fleste danske detailkæder har i dag fokus på madspild. REFOOD certificeringen mod madspild til kantiner og restauranter har i dag over 600 medlemmer, flere og skoler laver skoleopgaver om madspild, og flere events og nye initiativer, såsom restekogebøger, madspilds-apps, hjælpeorganisationer, madspildssupermarkeder og madspildsrestauranter, ser dagens lys. Selv den danske befolkning har taget kampen mod madspild til sig: ifølge undersøgelser fra TNS Gallup har hver anden dansker fokus på madspild. 

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie glæder sig over udviklingen:

”Jeg har fulgt den danske indsats mod madspild, og jeg glæder mig over de mange initiativer og resultater som er med til at sætte fokus på forbruget af madvarer. Som protektor for Folkekirkens Nødhjælp har jeg på rejser i bl.a. Afrika talt med børn, kvinder og mænd, som ikke har mulighed for at spise sig mætte eller slet ikke får mad dagligt. Derfor skal vi i Danmark være taknemmelige for, at vi hver dag har mad på bordet – og behandle mad med omtanke”. 

Dansk præg på madspilds historien

Senest har Stop Spild Af Mad’s deltagelse i EU-partnerskabet FUSIONS, FN-partnerskabet SAVE FOOD og bidrag til den nye globale protokol mod madspild, Food Loss & Waste Protocol, som blev lanceret på Global Green Growth Forum 3GF tidligere på sommeren, bragt internationalt lys på Danmarks kamp mod madspild. 

“Siden opstarten i 2011 har det globale initiativ mod madspild og fødevaretab SAVE FOOD - med FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO samt Messe Düsseldorf og FN's Miljøprogram UNEP som hovedpartnere - haft et stærkt samarbejde med den danske forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad,” fortæller Dr. Ren Wang, Vicegeneralsekretær i FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO. “Stop Spild Af Mad’s i særdeleshed praktiske tilgang og de fremragende resultater i reel reduktion af madspild er eksemplarisk for alle SAVE FOOD partnere. Denne tilgang har også vist, at det internationale samarbejde mellem interessenter fra den offentlige og private sektor på tværs af hele fødevareværdikæden er meget nødvendigt, hvis vi skal indfri FN’s Bæredygtighedsmål 12.3 i året 2030. Der er stadig meget arbejde, der skal gennemføres." 

“Danmark er kendt i verden som et af verdens dygtigste madproducerende lande” siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup. “Derfor er det glædeligt for Danmarks fødevaresektor, at Danmark i udlandet er begyndt at blive kendt som foregangsland i kampen mod madspild. Dén mad, som landbruget og fødevareindustrien producerer, skal spises – ikke spildes. Det handler om at behandle mad med respekt.”

Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad, glæder sig over udviklingen: ”Jeg er lidt stolt over, at det, der for otte år siden startede som blot en lille facebookside i dag har vokset sig til en national og international bevægelse, som alene i Danmark når ud op til ca. 500.000 mennesker om ugen. Danmark er på den rette vej – men der er lang vej endnu, da der stadig årligt smides over 700.000 tons god spiselig mad ud – alt imens der på verdensplanen går op imod en tredjedel af mad til spilde. Vi er bestemt ikke i mål endnu - der ligger meget arbejde foran os.” 

Stop Spild Af Mad har sat dansk præg på kampen mod madspild. I 2010 var Stop Spild Af Mad medudvikler og medunderskriver på den internationale erklæring mod madspild Joint Declaration Against Food Waste, som havde til formål at forpligte EU og FN til reduktion af globalt madspild med mindst 50% inden år 2025. Erklæringen blev overdraget til EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og FN – og har i 2012 tjent som inspiration til Europa-Parlamentets resolution om madspild. Sidste år i Paris blev FN’s nye Bæredygtighedsmål Sustainable Development Goals vedtaget – og delmål 12.3 fokuserer netop på madspild: at halvere al madspild og fødevaretab i hele værdikæden fra jord til bord inden år 2030. Lige nu kigger forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad på en forstærket dansk indsats samt en større international opskalering af bevægelsen: Stop Wasting Food.

 

Yderligere information: 

Stop Spild Af Mad: Pressekontakt tlf. 40 72 06 01 - presse@stopspildafmad.dk