Hver fjerde dansker kender ikke symptomerne på den største kræftdræber

27. august 2013   |   Patientforeningen Lungekræft  |  Flere pressemeddelelser

Hver fjerde dansker kender ikke symptomerne på lungekræft, viser ny undersøgelse. Og det kan koste liv, vurderer lungekræftlæge. Lungekræft er nemlig den kræftsygdom, som dræber flest danskere – blandt andet fordi sygdommen ofte opdages for sent. Derfor søsætter Patientforeningen Lungekræft med hjælp fra en række lungekræftlæger nu en kampagne, som skal lære danskerne at passe på deres lunger og gå til lægen i tide.

Hvert år får over 4.000 danskere konstateret lungekræft, og lungekræft har de senere år overhalet brystkræft som den kræftform, der dræber flest danske kvinder. Alligevel kender hver fjerde ikke symptomerne på lungekræft, viser en ny undersøgelse blandt over 1.000 danskere, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Patientforeningen Lungekræft.

Uvidenhed koster liv
- Lungekræft er den kræftsygdom, som dræber flest danskere – blandt andet fordi sygdommen ofte opdages for sent. Lungerne er kroppens største indre organ, og du kan ikke mærke en kræftknude i lungerne, sådan som du for eksempel ofte kan ved brystkræft. Derfor er det andre symptomer, du skal være opmærksom på, og det er bekymrende, at hver fjerde dansker ikke kender disse symptomer, siger overlæge Peter Meldgaard fra Aarhus Universitetshospital, som er en af Danmarks førende lungekræftlæger.

Pas på dine lunger
Derfor søsætter Patientforeningen Lungekræft nu en kampagne, som skal udbrede kendskabet til symptomerne på lungekræft. I første omgang besøger kampagnen Roskilde d. 31. august, Odense d. 14. september og Aarhus d. 21. september, hvor Patientforeningen Lungekræft i samarbejde med lokale lungekræftlæger og sygeplejersker sætter fokus på symptomer, og hvordan tidlig diagnose kan redde liv.

- Formålet med kampagnen er at gøre opmærksom på, at det er vigtigt at passe på sine lunger – både med en sund livsstil, men også ved at være opmærksom på symptomerne på lungekræft og gå til lægen i tide, hvis man oplever symptomer. Det er jo slet ikke sikkert, at det er lungekræft, men hellere gå til lægen én gang for meget end for sent, fortæller Alice Skjold Braae, der er formand for Patientforeningen Lungekræft og lungekræftoverlever.

I skyggen af brystkræft
Hun tror, at en af årsagerne til den manglende viden om symptomer på lungekræft er, at sygdommen får langt mindre opmærksomhed i medierne end f.eks. brystkræft:

- En ny undersøgelse viser, at kun 7 % af danskerne ved, at lungekræft er den kræftsygdom, som dræber flest danske kvinder. Langt de fleste, 48 %, tror, at det er brystkræft, og 22 % tror, det er livmoderhalskræft. Jeg tror blandt andet, det hænger sammen med, at brystkræft får langt mere opmærksomhed i medierne end lungekræft, forklarer hun og henviser til en opgørelse fra Infomedia, der viser, at der det seneste år har været mere end dobbelt så mange medieomtaler af brystkræft i forhold til lungekræft.

- Jeg er bange for, at mange fejlagtigt tror, at lungekræft kun rammer gamle storrygere, og at det derfor ikke er noget, de behøver være opmærksomme på. Virkeligheden er, at lungekræft hvert år rammer over 4.000 danskere, også ikke-rygere, og tallet er stigende. Det skal ikke være en skræmmekampagne, men det er vigtigt, at vi får skabt mere opmærksomhed omkring symptomerne på lungekræft, fordi tidlig diagnose kan redde liv, forklarer hun.  

Læs mere om kampagnen på www.vielskerdinelunger.dk og www.lungekraeft.com.

Formere information, kontakt venligst:
Alice Skjold Braae, Formand for Patientforeningen Lungekræft, telefon 4016 2335.
Foto af Alice Skjold Braae er vedhæftet.

 

FAKTA

Symptomer på lungekræft:
Hvis du oplever følgende symptomer, er det en god ide at gå til lægen. Det er ikke sikkert, det er lungekræft, men hellere gå til lægen én gang for meget end for sent. Tidlig diagnose kan redde liv.

- Smerter i skulder og arm
- Blodigt opspyt
- Hæshed i flere uger
- Hyppige lungebetændelser
- Åndenød
- Smerter i brystet
- Hoste i mere end seks uger

Fakta om undersøgelserne:
Undersøgelsen, som afdækker danskernes viden om symptomer på lungekræft, er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Patientforeningen Lungekræft i perioden 11. - 12. juni 2013. Der er i alt gennemført 1.005 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år.

Undersøgelsen, som afdækker danskernes viden om, hvilken kræftform der dræber flest danske kvinder, er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Patientforeningen Lungekræft i perioden 16. - 19. august 2013. Der er i alt gennemført 1.006 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år.

Fakta om lungekræft:
- Hvert år får over 4.000 danskere konstateret lungekræft, og tallet er stigende.
- Lungekræft har de senere år overhalet brystkræft som den kræftform, der dræber flest danske kvinder.
- Selvom rygning er en væsentlig risikofaktor, så har 5-8 % af dem, der får lungekræft, aldrig røget.
- Lungekræft er den kræftsygdom, der dræber flest danskere.

 

Kontaktperson:

Mia Riise Hansen

26231200

mrh@moleculeconsultancy.com

Afsender:

Patientforeningen Lungekræft

Formand
Alice Skjold Braae

40 16 23 35

info@lungekraeft.com

http://www.lungekraeft.com