Hvad er sex? (ny bog)

22. maj 2019   |   Forlaget Mindspace  |  Flere pressemeddelelser

”Det er en udbredt misforståelse, at for psykoanalysen er sex meningen med alting. Tværtimod: For psykoanalysen er sex fuldstændig meningsløst. Seksualiteten er et mysterium, en modsætning, en gåde uden løsning i hjertet af menneskelivet, og det er derfor vi kredser så fascineret omkring den.” – Lilian Munk Rösing, bogens forord

Overvej sublimering. Normalt forstår vi sublimering som en erstatnings-tilfredsstillelse for manglende seksuel tilfredsstillelse. Men hvad nu hvis vi, som Lacan hævder, kan få præcis den samme tilfredsstillelse fra at tale (eller skrive, male, bede eller andre aktiviteter), som vi får fra sex? Hvis tilfredsstillelsen ved det at tale i sig selv er seksuel, må vi spørge ind til seksualiteten og dens iboende modsætninger.

Det lacanianske perspektiv på det tilsyneladende enkle spørgsmål: ”Hvad er sex?” gør svaret noget mere komplekst. Alenka Zupancic nærmer sig spørgsmålet ud fra netop dette perspektiv, idet hun betragter seksualitet som et egentligt filosofisk problem for psykoanalysen. Zupancic hævder, at seksualitet skal undersøges i skæringspunktet mellem ontologi og epistemologi. Seksualitet og viden er struktureret omkring en fundamental negativitet, som forener dem på det ubevidstes sted. Det ubevidste er begrebet, der viser os den iboende forbindelse mellem væren, viden og seksualitet i selve deres negativitet.

Om forfatteren

Alenka Zupancic (født 1966) er filosof og psykoanalytiker. Hun underviser og forsker ved The European Graduate School og The Slovenian Academy of Science and the Arts. Zupancic er en del af den slovenske skole, som også tæller Slavoj Žižek og Mladen Dolar. Fælles for dem er, at deres samtidsinteresserede analyser er informeret af marxisme, tysk idealisme og lacaniansk psykoanalyse. Zupancic har blandt andet skrevet bøgerne Ethics of the Real: Kant and Lacan, The Shortest Shadow: Nietzsche’s Philosophy of the Two og The Odd One In: On Comedy.

Læs mere: https://egs.edu/faculty/alenka-zupancic


FAKTA OM BOGEN

Hvad er sex?

Af Alenka Zupancic

304 sider

Pris: 298 kr.

Udkommer: 22. maj 2019


Kontaktperson:

Marianne Kølle

26168481

kontakt@pressesystemet.dk

Afsender:

Forlaget Mindspace

Ryesgade 77, th.
2100 København Ø

26168481

kontakt@forlagetmindspace.dk

http://www.forlagetmindspace.dk