Frugtspild til 50 millioner i danske haver

09. oktober 2012   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

Der produceres omkring 10 mio. kilo pærer og æbler i danske private haver, men kun halvdelen bliver spist af mennesker. Det svarer til, at værdier for 50 mio. kr. rådner op i de danske haver, viser ny beregning foretaget for FoodCulture.dk af Landbrug & Fødevarer. Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer går nu sammen om en opfordring til danskerne om at udnytte frugt fra egne haver.

Æblehøsten er over os - men tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter.

"Det er et ærgerligt spild, som især i lyset af den økonomiske krise betyder penge lige ud af vinduet, eftersom danskerne køber æbler i butikkerne i stedet for at udnytte deres egne," siger Klaus Jørgensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer. Han estimerer, at der produceres omkring 10 mio. kilo pærer og æbler i vores private haver - og at kun halvdelen bliver spist af mennesker. Resten - svarende til en værdi af 50 mio. kr. omsat til priser hos dansk detailhandel - går til spilde. 

”Har man ikke selv tid eller overskud til at plukke den gode frugt i sin have, bør man anvende sociale medier som Facebook eller Twitter til at aktivere sit netværk og invitere vennerne til at plukke æblerne,” siger Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. ”Der er synd, at så mange af os i butikkerne er nødt til at købe æbler, som i værste fald er fløjet hele vejen fra Chile eller New Zealand, alt imens vi har egne danske æbler i baghaven, som ikke bliver brugt. Sidste år udsendte vi flere opråb i pressen, hvilket medvirkede til, at flere danskere plukkede frugt fra egne haver og hjalp naboerne til at få plukket deres. Flere kommuner er derudover begyndt at udlåne saftpressere til borgerne, så de kan udnytte deres frugt.”  

Dog udgør frugtspildet i danskernes privathaver ikke den samme form for madspild, som f.eks. finder sted i detailhandlen, eftersom frugtspildet indgår i naturens kredsløb og er til gavn for vilde dyr. Mads Hansens danske folkevise fra 1868 ”Marken er mejet” påpeger klogt: ”Riv nu marken let, det er gammel ret, fuglen og den fattige skal også være mæt.” Og det gælder ikke kun i marken men såmænd også under æbletræet. Nedfaldsæbler er vigtige fødekilder for fugle og gnavere.

Nethe Plenge, kogebogsforfatter og Rådgiverpanelmedlem i Stop Spild Af Mad giver sit bud på lækre retter med æbler: ”Æbler er en herlig råvare og man kan trylle meget med æbler, hvad enten de er plukkede eller nedfaldne i moden tilstand. Man kan bl.a. lave gammeldags kold æblekage, æblepeberrod, æblekartofler, æble-karrysauce, æblesaft og æblechutney. At have egne æbler i haven er en gave fra naturen, som man bør udnytte, især i disse sparetider.”

 

Opskrifter:  

Nedfaldsæbler: Æble-kartofler

Ingredienser: 

  • æbler  
  • kartofler  
  • løg  
  • bacon  
 

Fremgangsmåde:

Kom skiver af æble mellem kartoffel-lagene, når du laver Pommes Anna eller anden slags kartoffelgratin. Skiv æbler, kartofler, løg og kom også lidt bacon ved, så har du næsten en hel ret i sig selv.

Nedfaldsæbler: Gammeldags kold æblekage

Ingredienser: 

  • æbler  
  • vaniljestang  
  • 1 stang kanel  
  • sukker  
  • rugbrød  
  • fløde   

Fremgangsmåde:

Kom de rensede æblestykker i en gryde med lidt vand i bunden. Læg en opsprættet vaniljestang og eventuelt også en stang kanel i. Lad dette koge under låg, til æblerne er blevet ganske møre og begynder at mose. Kom derpå sukker i - og her er det svært at give anvisning, for det vil komme an på æblernes egen sødme.

Prøv med et par hundrede gram til et kilo æblestykker først - og smag dig så frem, til du synes, smagen er fin.

Rist rasp eller revet rugbrød med sukker på bagepapir i ovnen (cirka 175 grader i 10-15 minutter) eller med lidt smør på en stegepande. Pas på det ikke branker.

Lad begge dele afkøle, inden æblemosen samles lagvis med raspen i en skål. Til slut lægges et lag flødeskum over. Pynt med fine klatter af ribsgelé.


Nedfaldsæbler: Æble-karrysauce

Ingredienser: 

  • æbler  
  • karry  
  • løg  
  • hvidløg  
  • kokosmælk  
  • limesaft   

Fremgangsmåde:

Æbler er formidable i kombinationer med karry. Hvad enten det er en karryret på basis af rød, stærk karrypasta eller af traditionel, gul karrypulver. For eksempel kan man svitse lidt løg og hvidløg sammen med den røde karrypasta, komme æbletern heri og koge igennem med kokosmælk. Smag til med limesaft.

Denne grundsauce er god til både fisk og fjerkræ, der kort kan koges op i vand, før det kommer i saucen. Retten kan suppleres med en rest kogt grønt eller med blancherede, småtskårne grøntsager, som blandes i saucen lige før servering.

Eller hvad med at lave efterårets hjerter i karryflødesauce med æbler?


Nedfaldsæbler: Æblechutney

Ingredienser:

Cirka 1 kg rensede madæblestykker lægges i en emaljeret gryde. 1 liter lagereddike hældes i.  

I en anden gryde: 500 g løg hakkes groft og koger i 5 minutter i vand. Hældes i en sigte og kommes i æblerne.  


Tilsæt: 

  • 700 g mørk farin  
  • 200 g rosiner  
  • 50 g revet ingefær  
  • 1 tsk. stødt cayennepeber  
  • 25 g salt 

Fremgangsmåde:

Varm gryden langsomt op, og lad chutneyen koge for svagt blus i to timer. Den er færdig, når man kan trække en ske hen over overfladen, uden at den trækker væde.

Chutneyen er rigtig god til karryretter, svinekød, fjerkræ, ost og fisk. Den må gerne trække nogle uger, før den spises.

Nedfaldsæbler: Æblepeberrod

Ingredienser: 

  • æbler  
  • pebberod
  • eddike  
  • salt  
  • sukker  
  • citronskal  
 

Fremgangsmåde:

Skrællede æbler koges ud i en smule æblemost. Riv frisk peberrod i og smag til med eddike, salt, sukker og revet citronskal.

Suveræn til stegt fisk.

Nedfaldsæbler: Æblesaft

Ingredienser: 

  • æbler  
  • anden frugt  
  • grønkål  
  • ingefær   

Fremgangsmåde:

Gør æblerne i stand. Lad skrællen forblive på og gerne også kernehuset. Skær evt. æblerne i grove stykker. Prop hele molevitten i en saftpresser. Suppler med anden frugt og grønt, for eksempel grønkål og ingefær.

 


 

 

 

Kontaktperson:

Jakob Dreyer

40 72 06 01

jakob.dreyer@dreyerkvetny.dk

Afsender:

Stop Spild Af Mad

c/o Dreyer+Kvetny, Overgaden Oven Vandet 10
1415 København K

40 72 06 01

jakob.dreyer@dreyerkvetny.dk

http://www.stopspildafmad.dk