Fra madspild til måltid: Fødevareminister hjælper med maduddeling til hjemløse

19. december 2013   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

I dag bliver tonsvis af god overskudsmad – i alt 80 paller til en værdi af ca. 500.000 kr – reddet og delt ud til 30 væresteder, herberger, kvindehjem og asylcentre i Storkøbenhavn. Det sker i en stor aktion for at hjælpe hjemløse og socialt udsatte og samtidig mindske madspild. Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad står bag aktionen, og den nye fødevareminister Dan Jørgensen (S) hjælper med at uddele maden til de hjemløse.

Tonsvis af brød, ost, supper, spegepølser, leverpostej, kippers, chokolademælk, kaffe, sukker, slik, chokolade, frugtstænger, juice, sodavand, småkager, kanelgifler, chips, cornflakes, jødekager, finskbrød og klejner – samt 297 soveposer, varme vinterjakker og 60 rygsække med varmt tøj – uddeler Stop Spild Af Mad i dag til 30 væresteder, herberger, kvindehjem og asylcentre i Storkøbenhavn. I alt køres der 80 store paller gode sager til en værdi af ca. 500.000 kr ud i byen.

Maden er doneret af 18 store danske fødevarevirksomheder fra hele landet, fødevarerne har for størstedelens vedkommende et par måneder til udløb, men alt er naturligvis i fejlfri stand og uden overskredet udløbsdato. Aktionen gennemføres med lager-, transport- og logistikhjælp fra AB Catering A/S, med hjælp fra frivillige og på initiativ af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Den nye fødevareminister, Dan Jørgensen, hjælper i dag med til at uddele overskudsmaden til værestedet Projekt Hjemløs i København.

”Jeg tror alle kan se det skøre i, at vi smider mad ud nogle steder i samfundet, mens andre går sultne i seng. Så jeg er meget glad for, at Stop Spild Af Mad og alle de gode bidragydere gør det her muligt, og jeg smøger med glæde skjorteærmerne op og forlader skrivebordet for at give en hånd med,” siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Fra madspild til måltid

Gitte Johansen er stifter og daglig leder på et af Københavns største væresteder i weekenden, Projekt Hjemløs. Stedet klarer tallerkenserveringer til mellem 100 og 150 brugere pr. dag – og hun er ’jublende lykkelig’ for at kunne modtage god og gratis overskudsmad fra et væld af store leverandører:

”Vi ser i dag, at de hjemløse ikke er glemt. Det er i disse krisetider guld værd at omdanne god overskudsmad til et måltid for byens hjemløse. Væresteder som vores er under pres, og vi må dagligt kæmpe for at skaffe mad og midler. En mad-aktion som denne giver mig mulighed for at servere en masse dejlig, gratis mad til vores sultne hjemløse. Vi er meget glade for samarbejdet med Stop Spild Af Mad og denne fine udnyttelse af overskudsmad. Samtidig er vi lidt stolte over at få forment besøg af fødevareminister Dan Jørgensen. Hans deltagelse i maduddelingen udgør en varm tanke til vores mange brugere og er et skulderklap til arbejdet i Projekt Hjemløs.”

Gitte Johansen fortsætter: ”Vi oplever, at flere fødevarevirksomhedser begynder at sætte fokus på deres gode overskydende mad og ønsker at donere deres fødevarer til hjemløse og socialt udsatte i vores samfund. Når de hjemløse sidder ved bordet hos os og spiser et måltid, kan fødevareproducenterne selv se hvilken kæmpe forskel den donerede mad gør.”

Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er primus motor på aktionen og har været i gang med planlægningen siden august måned: ”Det er fantastisk at se, hvor meget god overskudsmad, det er lykkedes os at få ind. De hjemløse får her til Julen en solid og varieret kost. Jeg oplever fra mange fødevareproducenter en god vilje til at donere mad. Dog oplever jeg også, at flere og flere er blevet meget bedre til at undgå madspild, hvilket betyder, at de har mindre overskydende mad at donere.”

Selina Juul fortsætter: ”Det er naturligvis vigtigt at hjælpe hele året igennem – og ikke kun i Julen. Ved hjælp af pengene fra Nordisk Råds Natur- og miljøpris 2013, som jeg for nylig vandt, er jeg derfor p.t. i gang med at etablere et system, som vil gøre det nemt for fødevareproducenter og detailhandlen at donere god overskudsmad til herberger, væresteder, kvindehjem og asylcentre. Glæd jer.”

Mange gode sager

I dag, torsdag, får 30 væresteder, herberger, kvindehjem og asylcentre i Storkøbenhavn 80 paller gode gratis sager til en værdi af ca. 500.000 kr, som består af: 

  • 297 soveposer sponsoreret af Selina Juuls diverse priser i 2013
  • 60 Warm Winter Packs fra medievirksomheden Bloomberg (survival pakke med sovepose, varmt tøj, mm) 
  • Leverpostej fra Stryhns A/S
  • 60 pakker rugbrød og 60 pakker toastbrød fra Lantmännen Unibake Denmark A/S og Lantmännen Schulstad A/S 
  • Donationer fra Hanegal, som består af:
  •    60 stk. spegepølser á 230-250 g
  •    50 ruller thaigryde á 450 g 
  •    100 spegepølser og ca. 40 kødpølser plus vinterfrakker 
  • 3 kasser kaffe fra Peter Larsen Kaffe
  • 1 palle med forskellige typer tarteletter fra Humlum Brød A/S
  • 21 kasser vafler og 3 kasser tulipskåle (vafler) fra Frima Vafler A/S
  • Donationer fra Le groupe BEL, som består af:
  •    Den Leende Ko Smøreost 24 portioner x 7 kolli (24 pr kolli)
  •    Den Leende Ko Mix smøreost x 4 kolli (12 pr kolli)
  •    Ost Mini Babybel 10 stk pr net x 7 kolli (12 pr kolli) 
  •    Ost Mini Babybel Light 6 stk pr net x 10 kolli (15 pr kolli) 
  •    Ost Mini Babybel Emmentaler 6 stk pr net x 10 kolli (15 pr kolli) 
  • Officer kippers på dåse fra Officer
  • Donationer fra Valora Trade Denmark, som består af:
  •    Heinz Thousand Islands dressing 
  •    8 paller assorteret suppe 
  •    2 paller Heinz Suppe
  • Slik fra Toms Group A/S
  • 4 paller færdigpakkede frugtstænger, rissnacks, te, etc - Castus, Fredsted og Trope fra The Whole Company
  • Donationer fra Unilever Food Solutions, Unilever og Knorr, som består af:
  •    40 kasser Knorr Aspargessuppe 10 l 54 kasser Knorr Blomkålssuppe 10 l 
  •    54 kasser Knorr Aspargessuppe 10 l 18 kasser Knorr Broccolisuppe 3X1 kg 
  •    12 kasser Knorr Tomatsuppe 6X1 kg 
  • 3 paller cornflakes fra Nakskov Mill Foods A/S
  • Cocio chokolademælk fra Cocio Chokolademælk A/S
  • Sukker fra Nordic Sugar A/S
  • 4 kvartpaller (384 flasker) 1,5 liter Carlsberg Sport sodavand fra Carlsberg 
  • 1.440 liter Vita Æblejuice fra CO-RO FOOD A/S
  • 5 paller diverse småkager og chips fra REMA 1000/Reitan Distribution A/S, som består af:
  •    40 kasser Jødekager
  •    40 kasser Finskbrød
  •    40 kasser Klejner
  •    10 kasser Franske kartofler Chips
  • 3 paller brød og kager fra Pågen A/S, som består af:
  •    1 palle Gifflar Gingerbread fra Pågen A/S 
  •    1 palle Gifflar Choko fra Pågen A/S 
  •    48 kasser brød (16 kasser Javisst, Frøstykke og Rågklämmor)

 

Tak

Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad vil gerne udbringe et stor hjertevarm tak til alle gode kræfter, uden hvilke ville aktionen ikke lykkedes. Af hjertet tak til alle donorer af mad og gode sager, tak til AB Catering A/S for stor hjælp til lager, transport og logistik, Unilever Food Solutions for hjælp til koordinering, frivillig Hjemløse Koordinator Jess Lykke Christensen, frivillige pakkere Jonas Bjørn Jensen, Peter Haugelund og Henrik Andersen, OBH Nordica A/S for gaver til frivillige, Fødevarestyrelsen samt Fødevareministeriet.

Velbekomme og en rigtig glædelig Jul!

 

 

Yderligere information:

Stop Spild Af Mad: Pressekontakt Jakob Dreyer, tlf. 40 72 06 01, www.stopspildafmad.dk

Projekt Hjemløs: Gitte Johansen, tlf. 24 81 34 44, projekthjemlos@gmail.com og www.projekthjemløs.dk

Fotos kan bruges frit, husk blot at akkreditere fotograf Klaus Sletting. På billeder ses Gitte Johansen, Stifter og daglig leder af værestedet Projekt Hjemløs, i fuld gang med at tilberede måltider til hjemløse.