Forbud mod Årets danske Ølnyhed 2010

19. marts 2011   |   Danske Ølentusiaster  |  Flere pressemeddelelser

På Danske Ølentusiasters Generalforsamling den 19. marts blev det afsløret at Rough Snuff fra Midtfyns Bryghus blev Årets danske Ølnyhed 2010 & Hornbeer blev Årets Byggeri 2010. Dermed er den drabelige gladiatorkamp mellem de to bryggerier foreløbig endt uafgjort.

I det meget stærke felt af 590 danske ølnyheder i 2010 gjorde såvel Midtfyns Bryghus som Hornbeer sig tidligt bemærket, og de endte da også begge med at have 2 øl blandt de 10 kandidater der kæmpede om titlen som Årets danske Ølnyhed 2010. Her løb Midtfyns Bryghus’ Rough Snuff altså af med sejren, skarpt forfulgt af Hornbeer’s Hophorn.

Fra Hornbeer’s side vil der sikkert lyde protester, idet Midtfyns Bryghus ikke alene havde indkaldt en håndbrygger til at brygge vinderøllet, men også havde taget ulovlige midler i brug ved at tilsætte snus. En tilsætning der senere fik Fødevarestyrelsen til at forbyde yderligere produktion – dog uden at tilbagekalde det øl der allerede er brygget!

http://www.fyens.dk/article/1797164:Faaborg-Midtfyn--Ny-fynsk-oel-forbudt-af-Foedevarestyrelsen

Blandt de 10 ølnyheder der deltog i finalerunden sikrede de to bryggerier sig tilsammen hele 63 % af stemmerne, og kun et enkelt andet bryggeri formåede at forhindre at de også sad på de første fire placeringer. Thisted Bryghus, der også havde 2 øl blandt de 10 finalister, fik klemt sin Black Ale ind på en fjerdeplads.

Vinderøllen, hvis fulde navn er Fisherman’s Ale Rough Snuff Håndbryg, er en mørk, stærk belgisk ale brygget af 7 forskellige malte, tilsat krydderier, kandis, rosinsirup, blæretang - og den famøse snus der nu har medført et forbud mod øllen. Bryggeren hedder Erik Nielsen og er oldermand i Svendborg Bryglaug. - www.svendborgbryglaug.dk

Rough Snuff førte så at sige afstemningen fra start til slut, og endte da også med 22,3 % af stemmerne med den største sejr siden 2004. Selv Hophorn slår, med 18,9%, de seneste 5 års vindere. Kampen står ofte mellem mørke, stærke, kraftigt krydrede og forholdsvis søde øl og lysere, knapt så stærke, kraftigt humlede og forholdsvis bitre øl – hvor øl af første type plejer at vinde. Men der er tegn på at øl af den anden type, som ofte er dem bryggerne selv foretrækker, slår mere igennem, og vil kunne give de andre kamp til stregen i de kommende år.

Med 590 ølnyheder i 2010 var der under alle omstændigheder øl for enhver smag og på tværs af alle mulige kategorier.

Midtfyns Bryghus hattrick
Med kåringen af Rough Snuff som Årets danske Ølnyhed 2010 har det lille midtfynske bryggeri som det eneste sikret sig titlen tre gange. Først vandt bryggeriet med Imperial Stout i 2007, i 2008 pustede man tilsyneladende ud oven på anstrengelserne og lod yndlingsrivalen Hornbeer løbe med titlen, men Midtfyns Bryghus tog igen titlen med Chili Tripel i 2009 og tager den nu for tredje gang med Rough Snuff i 2010.

Læs mere på bryggeriet hjemmeside www.midtfyns-bryghus.dk

Årets Bryggeri
Hornbeer fik altså kun en andenplads, efter Midtfyns Bryghus, i kampen om Årets danske Ølnyhed 2010. Til gengæld vandt Hornbeer titlen som Årets Bryggeri 2010, skarpt forfulgt af Midtfyns Bryghus.

Hornbeer’s hattrick
Hornbeer har også formået at ’score’ tre gange, og det endda i træk.
Som nævnt stod Hornbeer i for Årets danske Ølnyhed 2008, med deres Caribbean Stout, året efter delte de titlen som Årets Bryggeri 2009 med Mikkeller – der i øvrigt opnåede en tredjeplads i år – og i år er Hornbeer så alene om titlen som Årets Bryggeri 2010.

Læs mere på bryggeriets egen hjemmeside www.hornbeer.dk

Listen over de 590 nye danske øl i 2010 og resultaterne af afstemningerne om Årets danske Ølnyhed 2010 og Årets Bryggeri 2010 kan ses på http://www.ale.dk/index.php?id=8805 Hele råmaterialet til listen blev leveret af Peter Myrup Olesen, der gennem et par år har haft nyheds- og debatsiden beerticker.dk.

Yderligere oplysninger i vedhæftede pressemeddelelse og på ale.dk eller ved henvendelse til Danske Ølentusiasters:
Landsformand - Bo L. Jensen, bo.jensen@ale.dk - tlf. 28 19 17 13 eller
Pressekontakt - Anne-Mette Meyer anne-mette.meyer@ale.dk - tlf. 61 30 17 62