Fernisering på Hanstholm Fyr: Kæmpestjerne, mærkelige dyr, landskaber og Peter Plys huserer på fyret!

03. juni 2019   |   Hanstholm Art Space  |  Flere pressemeddelelser

Det Nordatlantiske Fyr I Hanstholm præsenterer udstillingen "Menneskelig tilstedeværelse", med fire samtidskunstnere fra det Nordatlantiske område. Hver især forholder de sig til samspillet mellem mennesker og natur. Vi lever i det nogle kalder den antropocæne tidsalder, dvs. en tid hvor naturen er underlagt mennesket.

Samtidskunstnere forholder sig på forskellige vis til aktuelle diskussioner omkring vores forvaltning af naturen, det natursyn der præger os, og de konsekvenser vores handlinger har. Dette til trods er humor et element der samler de fire meget forskellige kunstnere, i måden de arbejder med emnerne på. Det kommer der en særdeles farverig og sprudlende udstilling ud af, hvor værkerne kan opleves både udendørs og inde i Hanstholm Fyrs lokaler i perioden 8.juni til 10. august 2019. Udstillingen kan med lige stor glæde opleves af børn som af voksne!

Om kunstnerne:

Wenche Kvalstad, Norge:

 

Præsenterer installationen ”Where have all the flowers gone”. En visuel fortælling om kollaps i naturens økosystem. Mange insektarter trues, der hvor menneskelig aktivitet dominerer. Humlebier og bier er afhængige af næring i form af pollen og nektar fra specielle planter som har en rig blomstring gennem hele sæsonen. Projektet formidler tanker omkring dette i et enkelt visuelt sprog, og som forhåbentlig vil bidrage til eftertanke hos publikum. Peter Plys lille bog om visdom har været en kilde til inspiration.Wenche Kvalstad arbejder som regel med installationer og beskæftiger sig især med klima og genbrugsproblematikker. Hendes installation til udstillingen kommer til at bestå af en cykel med kasser med plantefrø, klar til at køre ud og forgrønne verden, samt en bamseinstallation med over 100 bamser, både medbragt fra Norge, men også indsamlet blandt lokale børn og voksne i og omkring Hanstholm. Således får børnene deres bamse udstillet på fyret hen over sommeren, i denne Peter Plys inspirerede installation.

Yngvild Nergaard, Norge

Yngvild har i en årrække udviklet maleri som kredser om vores måde at indrette os på, i naturen, og de scenarier vi skaber når industrien befinder sig i naturen, samt vores konventioner omkring vores omgang med naturen.

Yngvild Nergaards maleri er begyndt at vokse ud i rummet som installationer, og på Hanstholm Fyr opholder hun sig i tre uger hvor hun sammen med kollegaen Hanne Ekkoren udvikler prototyper på udstillingsmateriale der omhandler et specielt sted uden for Oslo, hvor anonyme hjemløse har beboet et forlad område midlertidigt. De beskæftiger sig med de menneskelige miljøer der kommer ud af forladte steder og hjemløshed. Sammen afholder kunstnerne en workshop med børn fra Hanstholm Friskole.

På udstillingen Menneskelig Tilstedeværelse har vi bedt Yngvild om at udstille i sammenhæng med Kaisu Koivisto, da der i mødet mellem Yngvild malerier og Kaisus skulpturer kan opstå et interessant, underligt, sjovt eller foruroligende møde.

Kaisu Koivisto, Finland

Kaisu Koivisto skaber skulpturer af dyrelignende figurer, nogle gange udformet skematisk som stativ og metalkonstruktioner, andre gang syet i skind og pels, så dyrefigurerne fremstår levende, og alligevel kunstige i deres udtryk. Hendes måde at arbejde med dyretemaet rammer ind i tanker omkring kloning, kunstigt skabt liv, vores menneskelige forsøg på at kontrollere dyr gennem avlsprogrammer mm.

Samtidig skaber hun en eventyrlig verden man kan begive sig ind i, som et filmisk univers befolket af tegneseriedyr og dukker.

Ved siden af sit skulpturelle arbejde dyrker Kaisu også papirklip. Her i Hanstholm har hun installeret en Do It Yourself papir klippe workshop som alle kan få glæde af at besøge under hele udstillingsperioden. Her kan man få inspiration til at klippe dyrefigurer ud af farvestrålende magasiner, og hænge sit værk op som del af workshoprummets udstilling, eller man kan tage sit værk med hjem og hænge det op. Kaisu har skabt klippe instruktionsbøger som det er værd at kigge i!

Kaisu har under sit ophold besøgt Center for papirkunst i Hune, hvor hun ar afholdt en workshop for alle interesserede.

Steve Messam, Skotland

Steve arbejder i de helt store formater, og primært udendørs. På et researchbesøg i Hanstholm fik han øjnene op for de mange bunkers der præger landskaberne omkring Hanstholm. I et samarbejde med Hanstholm Havn, Bunkermuseet og Museum Thy, har han udviklet tre store stedsrelaterede værker til bunkere ved 1. Vigsø Strand, 2. Bunker Museet i Hanstholm, og 3. Hanstholm 1 batteriet, hvor der sidste lørdag blev afholdt en picnic hvor publikum oplevede værket. Alle tre steder har han skabt store oppustelige værker som på helt nye måder sætter fokus på bunkerne som bygningsstrukturer, som æstetik og som ruiner der nu tages i brug på nye måder. På udstillingen kan man opleve fotos af installationerne samt en real life installation i Redningshuset på fyret i åbningstiden.

Steve Messam har under sit ophold været involveret i så forskellige ting so opstarten af en ny erhvervsklub i på Det Nordatlantiske Fyr, samt afholdelse af workshops med børn på Hanstholm Skole, hvor børnene på basis af matematiske modeller skaber store oppustelige geometriske figurer i 3D.

Fakta:

Ferniseringen foregår kl 1600 på Hanstholm Fyr.

Efterfølgende fællesspisning kl 1730 ved tilmelding senet d.7.juni kl 1200 til Signe Højmark: 24620848, mail: signe@hanstholmfyr.dk

Udstillingen er del af kunstprojektet Hanstholm Art Space som er igangsat af Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm og støttes af:

Kulturkanten

Spar Nord

Nordeafonden

Statens Kunstfond

Region Nord

Den Jyske Kunstfond

Thisted Kommune

Støtteforeningen for Hanstholm Fyr

I samarbejde med Naturstyrelsen, Hanstholm Havn, Bunkermuseet, skolerne i Hanstholm, Center for Papirkunst, Museum Thy m fl.

Kontakt: Signe Højmark på ovenstående kontakt information. 

Se mere: www.facebook.com/HanstholmArtSpace