Et af verdens største magasiner kårer dansk pioner mod madspild til Årets Europæer 2020

22. januar 2020   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, har dedikeret sit liv til kampen mod madspild. Senest bidrager hun med anbefalinger til bla. Regeringen, EU og Vatikanet. Nu belønnes hun med den internationale pris ”Reader's Digest European of the Year 2020”.

Elsker du også gode datovarer til nedsatte priser i dit lokale supermarked, tilbud på “grimme” grøntsager eller gode råd om at undgå madspild i din lokalavis? Alt dette – og meget mere – tager afsæt i en kvinde, som for snart 12 år siden igangsatte kampen mod madspild i Danmark. Siden 2008 har hun arbejdet for at gøre kampen mod madspild til en folkebevægelse og har bragt Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Kvinden hedder Selina Juul, og hun er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Nu modtager hun for sin indsats mod madspild den prestigefyldte internationale pris Reader's Digest European of the Year 2020 (Årets Europæer 2020).

I år uddeles prisen for 25. gang. Prisen tildeles europæere, som har udmærket og dedikeret sig til at arbejde med emner som bl.a. miljø, menneskerettigheder, antikorruption og kvinders rettigheder. Blandt tidligere modtagere af Reader's Digest European of the Year prisen er den danske menneskerettighedsforkæmper og grundlægger af Internationale Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre Inge Kemp Genefke, opfinderen af Linux styresystemet Linus Benedict Torvalds samt opfinder og iværksætter Boyan Slat, som har stiftet The Ocean Cleanup organisationen, der har til formål at befri verdenshavene for plastik.

Reader's Digest magasinet var grundlagt af DeWitt Wallace og Lila Acheson Wallace i 1922 i New York, USA. Reader's Digest var det første trykte magasin i verden, der blev internationalt udbredt, til at begynde med i England i 1938. I dag udgives Reader's Digest i 27 internationale udgaver på 11 sprog og har et globalt oplag på 10,5 millioner magasiner, hvilket gør Reader's Digest blandt de største kommercielle tidsskrifter i verden. Selina Juul fik overrakt prisen af Chefredaktøren på Reader's Digest Europæiske Bureau Alex Finer. Prisoverrækkelsen fandt sted på Hotel Babette Guldsmeden i Indre By.

Danmarks årlige madspild løber ifølge Miljø og Fødevareministeriet op på over 700.000 tons og svarer til syv gange vægten af Marmorkirken - og 3,8 % af den samlede CO2-udledning. Den globale produktion af fødevarer er, ifølge FN, verdens tredjestørste CO2-udleder. Og en tredjedel af al verdens mad går, ifølge FN, til spilde - mad, som bliver groet og produceret til ingen verdens nytte. Ifølge Paul Hawken, som er en af USA’s fremmeste miljøforkæmpere og hovedmanden bag Project Drawdown, som er verdens hidtil mest omfattende forsøg på at vise de mest realistiske klimaløsninger, ligger indsatsen mod madspild på tredjepladsen over verdens 10 bedste klimaløsninger.

Leverer anbefalinger til Regeringen, EU og Vatikanet
Hans Hellighed Pave Frans har ved flere lejligheder sat fokus på madspild. I slutningen af sidste år blev Selina Juul inviteret til at tale i Vatikanet på en international konference med toneangivende aktører såsom fx Generalsekretær for FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation FAO Dongyu Qu, EU Kommissær Vytenis Andriukaitis, Direktører fra World Bank, Rockefeller Foundation og Bill & Melinda Gates Foundation. Ved Vatikanet-konferencens afslutning blev der produceret et dokument til Vatikanet og Paven, som Selina Juul og alle konferencens deltagere skulle bidrage til. Dokumentet skal hjælpe med at forankre kampen mod madspild i den Katolske Kirke samt inspirere 1,4 mia. katolikker til mindre madspild. Derudover skal Selina Juul bidrage med seks siders dansk aftryk samt anbefalinger i en bog om madspild, som Vatikanet vil publicere i forbindelse med konferencen senere i år.

Udover Vatikanet, satte Selina Juul også dansk aftryk på anbefalinger til kampen mod madspild i Europa-Kommissionen. Hun har bidraget til anbefalinger til kampen mod madspild til Europa-Kommissionen, og anbefalingerne ”Recommendations for Action in Food Waste Prevention” blev lanceret i Bruxelles i slutningen af sidste år, hvor Selina Juul deltog på en konference i Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild, EU Platform on Food Losses and Food Waste, som Stop Spild Af Mad har været medlem af siden 2016. Blandt EU Platformens medlemmer er prominente navne som FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation FAO. Herhjemme har Regeringen opsat en målsætning om, at Danmark skal nedbringe sin udledning af drivhusgas med 70 % i 2030 i forhold til 1990. Derfor har Statsminister Mette Frederiksen for nyligt lanceret Regeringens 13 Klimapartnerskaber. Selina Juul og Stop Spild Af Mad deltager i dette arbejde og bidrager i Klimapartnerskab for fødevare- og landbrugssektoren samt i Klimapartnerskab for handel, begge med fokus på madspild. Arbejdet er i fuld gang, og Selina Juul bidrager til Klimapartnerskabernes anbefalinger til Regeringen om, hvordan man løser klimaudfordringerne og nedbringer Danmarks CO2-udledning.

Bog med medvirken af Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie
I slutningen af sidste år udgav Selina Juul kogebogen "Mad med respekt - en familiekogebog, der mindsker madspild". Bogen har forord og opskrifter fra Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, samt opskrifter fra stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul, tv-kok Timm Vladimir, mad-iværksætter Anh Lê, de gastronomiske superstjerner Francis Cardenau og Michel Michaud samt tv-kok Louisa Lorang - som alle er ildsjæle mod madspild. "Mad med respekt - en familiekogebog, der mindsker madspild” indeholder 80 familievenlige opskrifter baseret på råvarer og rester, som danske husholdninger hyppigt smider ud, ideer til morgenbordet, madpakken, mellemmåltidet, frokosten, aftensmaden, desserten og festen - samt tips, viden og gode råd til en husholdning uden madspild. Hvert solgt eksemplar af bogen udløser en donation til Folkekirkens Nødhjælp.

Bogen er allerede trykt i 2. oplag og har genereret massiv dansk og international medieomtale. Søren Frank, Berlingskes mad- og vinredaktør, har placeret bogen “Mad med respekt” på listen over årets bedste kogebøger i 2019 og tildelt bogen 4 ud af 6 stjerner. Bogen blev også i slutningen af sidste år dansk vinder i kategorien "Family" i Gourmand World Cookbook Awards og går nu videre i finalen i Gourmand World Cookbook Awards 2020 i Paris.

98.000 følgere og 370.000 kilo ”grimme” grøntsager
Siden Selina Juul stiftede forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad i 2008, har bevægelsen medvirket i og igangsat over 200 lokale, landsdækkende, nationale og internationale projekter, events, kampagner, undervisningskampagner, overskudsmadindsamlinger, analyser, debatter mm., bl.a. i samarbejde med Regeringen, EU og FN samt flere toneangivende nationale og internationale organisationer og virksomheder. Selina Juul er bestyrelsesformand i organisationen Stop Spild Af Mad, bestyrelsesmedlem i Regeringens ONE\THIRD - Tænketanken om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab, bestyrelsesmedlem i Sammenslutningen REFOOD mærket, medlem af den globale koalition mod madspild Champions 12.3, medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild EU Platform on Food Losses and Food Waste og partner i FN’s globale SAVE FOOD initiativ. Med sine egne og Stop Spild Af Mad’s følgere når Selina Juul direkte 98.000 personer på sociale medier.

Udover at have medvirket i og bidraget til over 35 danske og internationale bøger, publikationer og rapporter om madspild, har Selina Juul siden 2010 skrevet over 200 kronikker og debatindlæg om madspild i danske og internationale medier, bl.a. i The Huffington Post USA, Politiken, Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Selina Juul taler jævnligt om madspild på konferencer i fx Berlin, Bruxelles, London og New York. Har bl.a. lavet to TEDx Talks og talt på Nordic Business Forum med 7.500 tilskuere fra over 30 lande. På Folkemødet på Bornholm har Selina Juul i Stop Spild Af Mad regi talt 8 år i træk på i alt 63 paneldebatter i selskab med diverse ministre, EU-kommissærer og tunge organisationsfolk.

Stop Spild Af Mad er Danmarks største frivillige organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier. Blandt de seneste Stop Spild Af Mad projekter har Selina Juul medvirket til at redde 370 tons “grimme” grøntsager fra madspildsdøden. De 370.000 kilo ”grimme” grøntsager blev de seneste to år solgt i butikkerne i stedet for at havne i gartneriernes affaldscontainere, viser en nylig opgørelse fra Alfred Pedersen & Søn ApS. Bag det succesfulde landsdækkende initiativ står Selina Juul og Stop Spild Af Mad, Danmarks største tomatproducent Alfred Pedersen & Søn ApS i samarbejde med Gartneriet Østervang Sjælland, salgsorganisationerne GASA Odense og GASA Nord Grønt AmbA samt detailkæderne REMA 1000 Danmark og Salling Group.

Fra Årets Dansker til Årets Europæer
Det er ikke første gang, at Selina Juul modtager en fornem pris for hendes nationale og internationale arbejde i kampen mod madspild. Selina Juul fik af Berlingske tildelt titlen Årets Dansker i 2014. Hun har desuden modtaget den internationale Honour of Ekotopfilm Award-prisen i 2019, “Stræberen”-prisen i 2018, European Young Leader-titlen i 2018 og kom på førstepladsen på Top 20 “Responsible Leaders in Northern Europe”-listen i 2017. Hun fik også The Womenomics Influencer Award i 2016 og blev optaget i Kraks Blå Bog fra 2015. Selina Juul modtog også Nordisk Råds natur- og miljøpris i 2013, Svend Auken-prisen i 2013, ALT for damernes Kvindepris i 2013, modtog Ridderkorset af fortjenstordenen Pro Utilitate Hominum i 2013 og modtog i 2011 JCI Danmarks The Outstanding Young Person-pris.

Selina Juul har de sidste 11 år i Stop Spild Af Mad regi optrådt i danske og internationale medier og TV flere tusinde gange, bl.a. i The New York Times, CNN, The Economist, Yahoo! Japan m.fl. Hendes medvirken i en BBC video gik viralt og fik på Facebook over 30 millioner visninger verden over. På trods af at Selina Juul er en offentligt kendt person, er Selina Juul et meget privat menneske angående hendes privatliv. Hun lader sig interviewe til medierne kun i relation til hendes arbejde med forbrugerbevægelsen og organisationen Stop Spild Af Mad.

Selvom at der er lang vej endnu, er danskerne ved at tage kampen mod madspild til sig. Ifølge tal fra Miljø- og Fødevareministeriet og Miljøstyrelsen har danske husholdninger i årene 2011 til 2017 reduceret madspild med 14.000 ton.

Med titlen Reader's Digest European of the Year 2020 følger en statuette og ære, en forside og et interview med Selina Juul i Reader's Digest magasiner i Europa. I marts måned fylder Selina Juul 40 år og har dermed brugt over en fjerdedel af sit liv på kampen mod madspild.     


    
_______________________________________________________________________Yderligere information:

Kontaktinfo Reader's Digest:
Alex Finer, Chefredaktør på Reader's Digest Europæiske Bureau
alex_finer@rd.com

Links til billeder af Selina Juul og Chefredaktør på Reader's Digest Europæiske Bureau Alex Finer (foto akkreditering Lars H. Laursen - larslaursen.dk):

Photo by Lars H Laursen 1.jpg                       
Photo by Lars H Laursen 2.jpg                       
Photo by Lars H Laursen 3.jpg                       
Photo by Lars H Laursen 4.jpg                       
Photo by Lars H Laursen 5.jpg
                        

Pressekontakt Stop Spild Af Mad:
e-mail: info@stopspildafmad.org
web: www.stopspildafmad.org


_______________________________________________________________________

Referencer:

https://www.rd.com
http://www.pas.va/content/accademia/en/events/2019/food_waste/statement_food.html
https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/fs_eu-actions_action_implementation_platform_key_recommendations.pdf
https://www.facebook.com/Madspild/posts/2958954750795048
https://www.gyldendal.dk/produkter/selina-juul/mad-med-respekt-51622/indbundet-9788702288650
https://www.berlingske.dk/gourmet/her-er-aarets-bedste-kogeboeger-fra-thomas-hermans-feel-good-koekken-til
https://www.cookbookfair.com/index.php/gourmand-awards/winners-2020/cookbooks-winners-by-countries-gourmand-awards-2020
https://onethird.dk
https://refoodlabel.dk
https://champions123.org/the-champions/
https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/eu_actions/eu-platform_en
https://www.save-food.org
http://selinajuul.blogspot.com
https://www.huffpost.com/author/selina-juul
https://mydailyspace.dk/2018/10/selina-juul-new-york-madspild/
https://www.youtube.com/watch?v=B6mi-ZFCprs
https://www.youtube.com/watch?v=dIIhbjY4s8A
https://www.youtube.com/watch?v=yJ6NYmT0lVY
https://www.altinget.dk/artikel/saadan-faar-du-mest-ud-af-djoefstortion-lobbyistens-guide-til-folkemoedet
https://www.tv2ostjylland.dk/tv2dk/grimme-groentsager-smides-ud-ville-du-koebe-en-krum-agurk-hvis-du-sparede-2-kroner
https://blaabog.dk/find-bio/?query=Selina%20Juul&query_type=simple
https://www.facebook.com/BBCTrending/videos/1867919656799155/?v=1867919656799155
https://mfvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/vi-spilder-mindre-mad/