Er der børnemishandling når teenagere skal møde kl 8?

11. juli 2019   |   Sove.nu  |  Flere pressemeddelelser

Hvordan ville du have det, hvis du skulle møde på arbejde hver dag kl 6 om morgenen i stedet for kl 8? Ville du bryde dig om at blive kaldt “doven” eller “oprørsk” når du synes det var for tidligt at stå op kl 5 hver morgen?

Det ville du nok ikke bryde dig om. Du ville endda måske synes det tenderede mobning, hvis du dagligt skulle høre på den slags anklager om dovenskab og skørlevned. Ikke desto mindre er det hvad teenagere bliver udsat for, når gymnasier og tekniske skoler ringer ind kl. 8 om morgenen.


Teenagere har forskudt søvnrytme


Igennem årene er TV, videospil, musik og senest sociale medier, blevet beskyldt for at holde teenagere oppe til sent på aftenen, mens deres forældre slumrer hen til Barnaby kl 22. Det er dog hverken rockmusik, nintendo eller ansigtsbogen, der gør at teenagere ikke kan sove. 


Teenagere har nemlig en forskudt søvnrytme, den såkaldte “cirkadiske rytme”, i folkemunde “døgnrytmen”. Den slags kontrolleres af hormoner i hjernen, især søvnhormonet melatonin, og det kan der ikke laves om på med løftede pegefingre.


Teenagere har på den ene side behov for mere søvn end voksne, 9-10 timer, og på den anden side er deres døgnrytme forskudt 1-2 timer.


Det er for tidligt at møde kl 8 


Det flugter ikke godt, overhovedet, med at de fleste læringsinstitutioner ringer ind kl 8. Et tidspunkt, der jo selv for voksne, slet ikke er behageligt, med undtagelse af de mest irriterende A-mennesker.


Når teenageres døgnrytme passer til at gå i seng mellem 22 og 24, mens de har behov for 9-10 timers søvn, så burde de faktisk ligge i sengen og sove, når skole ringer ind. Et mere passende tidspunkt at starte skoledagen ville være kl 10.


Studier udført af både svenske og norske forskere, har påvist at læring forbedres, når gymnasieelever først mødte 9.30.


Stop med at genere de unge


Ting tager tid og således også at ændre opfattelsen af teenagere som dovne, fordi de ikke hopper morgenfriske ud af sengen kl. 7. Det er bare nødvendigt at vi faktisk gør det! Det er direkte usympatisk at genere teenagere for at leve som deres biologi fortæller dem de skal.

Kontaktperson:

Kåre Erikssen

65 74 11 99

kontakt@sove.nu

Afsender:

Kåre Erikssen

København

65 74 11 99

kontakt@sove.nu

https://sove.nu/soevnbehov/