Din tavshed kan ikke beskytte dig. Ny bog af Audre Lorde

14. december 2020   |   Forlaget Mindspace  |  Flere pressemeddelelser

”Det er ikke vores forskelle, der skiller os ad, men vores manglende evne til at anerkende og medtænke disse forskelle.” DIN TAVSHED KAN IKKE BESKYTTE DIG er et udvalg af taler og essays fra samlingen SISTER OUTSIDER af Audre Lorde, digteren og aktivisten, der kaldte sig selv for sort-lesbisk-moder-kriger-digter.

At demontere herskerens hus uden herskerens redskaber

DIN TAVSHED KAN IKKE BESKYTTE DIG samler et udvalg af de banebrydende essays og taler, som digter og aktivist Audre Lorde skrev. For Lorde er digtning ikke en luksus, men en bydende nødvendighed. Undertrykkende magtkonstruktioner kan ikke ødelægges med de samme redskaber, der har skabt dem.

Med en ubesværet kraft skriver Lorde om alder, etnicitet, klasse, køn, vold og erotik, og viser os en aktivisme og intersektionel feminisme båret af dialektikkens åbenhed. Hendes tænkning er en slags poetik for forskellighed, der viser, at det også er os selv, der unødigt holder hinanden nede. Selv den feministiske bevægelse har udelukket mange af de stemmer, der i deres afvigelse kunne være essentielle medspillere. Fra undertrykkelsens inderside kalder hun på en anerkendelse af kategorier og forskelle, på et brud med en tavshed, der ikke beskytter os.

Indhold:

Poesi er ikke en luksus

Tavshedens transformation til sprog og handling

Brug af erotikken: det erotiske som kraft

Herskerens redskaber kan aldrig demontere herskerens hus

Alder, etnicitet, klasse og køn: kvinder der redefinerer forskellighed

Brug af vrede: kvinder der reagerer på racisme


Oversat til dansk af Shadi Angelina Bazeghi


Audre Lorde (1934-1992). Amerikansk digter og aktivist. Selv kaldte hun sig sort, kvinde, lesbisk, mor, kriger, digter. De betegnelser, hun anvendte om sig selv, går igen i hendes omfattende og anerkendte forfatterskab. Hun er en af de første intersektionelle feminister, der undersøger forskellige ulighedsformers sammenhænge og overlap.


FAKTA OM BOGEN

DIN TAVSHED KAN IKKE BESKYTTE DIG – Udvalgte essays fra Sister Outsider

Af Audre Lorde

80 sider - Pris: 150 kr.

Udkommer 14. december 2020