Deltagergrænsen skal nedsættes!

20. april 2020   |   Cirkus Mascot ApS  |  Flere pressemeddelelser

Halvdelen af den danske cirkusbranche falder igennem Kulturministeriets nye hjælpepakke til kulturlivet, som blev præsenteret lørdag aften d. 18. april.

I samarbejde med sine kollegaer i Cirkusdirektørforeningen, har Marianne Deleuran d. 14. april sendt en mail til 5 ministre om ”Corona-situationen i Cirkusbranchen”.

I løbet af et par dage fik hun et autosvar tilbage fra Kulturministeriet, dog ikke relateret til hendes mail, men i stedet til en mail fra en helt anden afsender på vegne af tivolibranchen?!?!?
- Jeg er ikke i tvivl om at de har hammertravlt på Kulturministeriet, men dette er yderst uprofessionelt, udtaler Marianne Deleuran der er cirkusdirektør i Cirkus Mascot.

I hendes redegørelse argumenterer hun for en hjælpepakke der også redder cirkusbranchen. D. 18. april blev der så forhandlet en pakke på plads til at hjælpe kulturlivet.
Men både Cirkus Arli, Cirkus Krone og Cirkus Mascot har kun har plads til 200-270 gæster pr. forestilling og ser derfor ikke ud til at komme i betragtning da hjælpepakken kræver en deltagergrænse på +350!

- Jeg håber inderligt at kulturordfører Britt Bager, får ret i at pakken ikke er færdigbehandlet, som hun udtalte i pressen søndag morgen, og at deltagergrænsen sættes ned så vi alle bliver hjulpet, siger Marianne Deleuran. 

Mailen blev foruden Kulturminister Joy Mogensen også er sendt til Mette Frederiksen, Nicolai Wammen, Simon Kollerup, Trine Bramsen og Inger Støjberg og kan læses her nedenfor.

Mailen til Kulturministeren:

”Kære Joy Mogensen

Vi må nu erkende og acceptere, at de danske cirkus ikke kommer på landevejen i år. Sidste udmelding om større forsamlinger forbydes frem til slutningen af august, som er tidspunktet, 

hvor sæsonen er ved at nå sin ende. Yderligere må vi tage højde for, selv når landet lukkes rigtigt op, så vil folk ikke være motiveret for at sidde tæt i et cirkustelt fra dag nr. 1. 

Fra udgangen af september vil det vejrmæssigt ikke være muligt at forlænge sæsonen uden at det får andre konsekvenser med bl.a. bløde kommunale pladser der så efterfølgende 

vil skulle renoveres på vores regning. 

Vi tager naturligvis ansvar og bakker op om bekæmpelsen af covid-19, hvorfor vi vælger at annullere alle aftaler og bliver hjemme. Når det så er sagt er vores situation noget atypisk i forhold til andre små og mellemstore virksomheder i Danmark.

Vi har lige knap 6 måneder at tjene vores penge i, som skal holde vinteren over. På trods af vi ikke kom i gang, har vi allerede nu investeret meget i vores forretning til opstart af ny sæson, vi skulle være startet i slutningen af marts. Vores biler er repareret og synet, materiellet er efterset og kontrolleret, for mange af os er der indkøbt varelager til opstarten og reklamematerialet er trykt og klar til opsætning.

Vores artister havde fået visum (gebyr til sagsbestillings-ID indbetalt) og vores tekniske personale var klar til sæsonstart, alt sammen mennesker som også havde forventet løn i 6 måneder og som heller ikke har noget sikkerhedsnet under sig. 
Vi har nu haft lejlighed til, nøje at studere de hjælpepakker der er blevet oprettet og som forhåbentlig også vil gælde os, 3 måneder fra 9. marts – 8. juni. Hvad så bagefter? Vi er 100% tvunget lukket, vi har mindst plads til 200 mennesker incl. personale og vil derfor ikke få mulighed for at få en indtjening før marts næste år.

Cirkus er den ældste form for kultur gennem generationer i Danmark. Når vi ikke kommer afsted, vil det være med stor risiko for at vi går konkurs og de danske provinsbyer kommer til at miste en vigtig del af kulturlivet.

Selvom vi holder herhjemme, har vi rigtig store omkostninger og vores omsætning er gået i NUL. Vægtafgift, forsikringer, husleje, dyrefoder og dyrlægeregninger, lys, vand og varme osv. 

Efter bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet skal vores telt certificeres hvert 5. år, hvilket også er en stor udgift og i denne situation går vi glip af et års godkendelse/certificering i og med vi ikke kommer på landevejen.

Som vi ser det vil vi være berettiget til kr. 23.000,- pr. ejer med minimum 25% ejerskab i 3 måneder og så dækning af nogle faste omkostninger. Det rækker slet ikke. 
Vi får brug for en hjælpepakke der strækker sig længere end blot 8. juni og også længere end slutningen af august, vi har derudover 6 vintermåneder uden omsætning og de tidligere hjælpepakker står ikke tilnærmelsesvis mål med vores tidligere omsætning. Derfor er det nødvendigt der bliver fundet en løsning for cirkusbranchen. 

Vi er en af de få virksomheder som bringer kulturen ud i lokalsamfundet (inkl. Udkantsdanmark) på landsplan. Vi har brug for hjælp hvis det skal fortsætte.

Sluttelig håber vi I vil tage vores sag op og vi er altid åben for en dialog.

Med venlig hilsen

Cirkus Arli
Cirkus Arena
Cirkus Baldoni
Cirkus Krone
Cirkus Mascot"


Billedtekster:

Cirkusdirektør-Marianne-Deleuran.jpg: Cirkusdirektør Marianne i sit kontor på vinterkvarteret på Salling. Her kommer hun til at bruge meget tid i løbet af sommeren, da cirkus ikke når de danske landeveje i år. Foto: Cirkus Mascot

Cirkus-Arli-2019.jpg: Cirkus Arli turnére hovedsageligt på Sjælland og drives med Martin Arli i spidsen, som også er formand for Cirkusdirektørforeningen. Familien Arli skulle denne cirkussæson have fejret deres 50 års jubilæum. Foto: Jacob Boas Leitisstein

Cirkus-Krone-2018.jpg: Frank Thierry overtog Cirkus Krone efter sin mor, Irene Thierry, i 2017. Selvom hun ikke er ved roret længere skulle Irene igen med Krone på turné og kunne have fejret sit 70 års jubilæum som optrædende artist. Foto: Ole Simonsen

Cirkus-Mascot-2019.jpg: Marianne Deleuran grundlage Cirkus Mascot i 1994 og driver det idag sammen med hendes ældste søn, Daniel. I 2019 spillede Mascot i 145 byer og det samme var planlagt til sæsonen 2020. Foto: Cirkus Mascot