Danmarks yngste cirkusdirektør fylder 30 år

07. oktober 2019   |   Cirkus Mascot ApS  |  Flere pressemeddelelser

Daniel Deleuran fik sin debut i manegen helt fra barnsben i sin families cirkus, der første gang så dagens lys tilbage i foråret 1994. Allerede som 2-årig blev Daniel spurgt, om han kunne sige ’Cirkus Mascot’, da cirkusset netop skulle have et navn, som selv helt små børn kunne udtale og sådan blev det.

- Som så mange andre drenge har jeg simpelthen lavet alverdens små ’numre’ som barn, forskellen var bare at mange af mine numre foregik foran et publikum hver aften omkring manegen, fortæller Daniel Deleuran.
Da Cirkus Mascot spillede sin allerførste forestilling en eftermiddag i det tidlige april, sad Daniel blandt publikum på tilskuerrækkerne og så hvordan både hans mor og far og alle andre han kendte, skulle optræde lige bortset fra ham selv.
- Det faldt ikke i god jord ved mig. Til aftenforestillingen var jeg så allerede med og sådan har det stort set været lige siden, tilføjer han med et smil.

Slangetæmmeren

- Som barn har jeg både medvirket som klovn, tryllekunstner, cowboy, gededressør, stærkmand og ikke mindst orientalsk slangetæmmer med turban og hele. Da ”slangen” endelig kommer op af kurven, var det dog slet ikke nogen slange, men i stedet en slatten kylling lavet af gummi. Den var fastgjort med fiskesnører til den fløjte, som jeg i al seriøsitet, lod som om jeg rent faktisk spillede på, griner Daniel. Publikum var vilde med det, selvom det var enkelt, så var det sjovt og underholdende med sådan nogle små indslag imellem de professionelle artisters numre. Den slags klovnerier har vi også holdt fast i og bruger stadig den dag i dag, når vi skal finde på en ny forestilling, fortæller han.

Akrobaten

Da Daniel er 11 år, får han øjnene op for både balancekunst og akrobatik. En af de artister som Daniels forældre havde engageret til sæsonen, spørger ham om han kunne tænke sig at lære at gå på slap line.
- Aldrig havde jeg hverken set eller hørt om slap line før. Jeg var bare med på idéen for jeg trængte til at lave noget mere seriøst, hvis jeg skulle forsætte som artist, forklarer Daniel.
Cirkus måtte så investere i endnu en wire som så kunne hænges imellem teltets 2 master.
Det åbnede en helt ny verden for Daniel også selvom det var svært og krævede mange timer hver eftermiddag.
- Jeg lærte egentlig ret hurtigt at gå på wiren, men er du gal, hvor jeg blev øm under fødderne og jeg sled det ene par gymnastiksko op efter det andet, fortæller han.
Efter ca. 1 ½ års træning var nummeret klar og det gav blod på tanden. Henover årene blev det både til balancering på stablende rør om brædder, jonglering med bolde og kegler, håndstand på stablede stole og luftakrobatik i stropper, som hængte ned fra cirkusteltets top.
- Da min lillebror, Andreas, blev lidt ældre var jeg fastbesluttet på at inddrage ham i træningen og det lykkedes. Vi kom både til at lave akrobatik i luften sammen og vi fik sågar stablet et såkaldt ’2 mand stærk’ nummer på benene og det var til trods for at Andreas pludselig var højere end mig! Og jeg skulle selvfølgelig være nederst da jeg var stærkest i og med jeg er 7 år ældre og dermed også havde mest erfaring. Det er et klassisk cirkusnummer hvor to mænd i fællesskab laver en serie af fysikkrævende tricks og positurer, forklarer han og siger, vi var så stolte over det nummer og heldigvis faldt det også i publikums smag.

Cirkusdirektøren

Da Daniels far fik nok af cirkuslivet, blev akrobatikken lagt på hylden og Daniel forsatte i stedet i førersædet og driver forsat i dag cirkus videre sammen med sin mor og grundlægger, Marianne Deleuran, imens Andreas nu er begyndt at læse på Syddansk Universitet i Kolding.
I 2007 da krisen så småt begyndte, gik det også hårdt ud over det lille cirkus.
- Det var simpelthen frygteligt. Til og med krisen fik vi stille og roligt flere og flere mennesker i cirkus som årene gik og så lige pludselig  kom der nærmest ingen, forklarer Marianne og forsætter, vi kæmpende hårdt for at få hjulene til at rende rundt og i 2010 havde vi vores dårligst besøgte sæson nogensinde.
- Vi blev klar over at vi ikke ”bare” kunne gøre som vi altid havde gjort. Der skulle ’nye boller på suppen’ hvis vi skulle forsætte med at lave cirkus, fortæller hun.
- Vores virksomhed har været igennem en helt vild udvikling de sidste små 10 år og i særdeleshed henover de sidste 5 år, som jeg er enormt stolt over at have været medvirkende til. Vi har måtte skrue på en masse knapper, fortæller Daniel.
- F.eks. den måde vi reklamerer på, er noget mere omfangsrig, end de 60-70 plakater vi før i tiden kunne nøjes med at hænge på byens lygtepæle. I forhold til for 10 år siden sælger vi i dag langt de fleste billetter forud via vores hjemmeside, vi er aktive på sociale medier som Facebook og Instagram, vi laver små cirkusworkshops rundt omkring i de byer vi besøger og derigennem giver børn og unge muligheden for at deltage i aftenens forestilling med et lille nummer. Det er et rigtig populært tiltag og det er skønt at se hvordan børnene gør sig umage, forklarer Daniel derforuden at være cirkusdirektør også er forestillingens sprechstallmeister.
- Jeg tror det vigtigste vi har gjort for at vende skuden, er at vi har fundet ind til kernen af det, der gør vores cirkusforestillinger særlige og derigennem forstærket det. Cirkus Mascot er nemlig nærværende og hyggelig underholdning i børnehøjde, men samtidig i en kvalitet hvor ’mor og far’ heller ikke sidder og keder sig, tilføjer Daniel med et glimt i øjet. Og så skal billetprisen naturligvis være til at betale, siger han til sidst.

Fødselaren

Daniel blev født på Kolding Sygehus en torsdag formiddag i 1989. Siden 2014 er han stadigvæk Danmarks yngste cirkusdirektør og lørdag den 26. oktober runder han de 30 år, men det er ikke noget der skræmmer ham.
- Jeg forstiller mig ikke at der er stor forskel på at være 29 år eller 30 år, men hvem ved, måske kommer det frygtelig bag på mig. Det vil tiden jo vise, slutter han og glæder sig over at være hjemme igen på vinterkvarteret i Roslev på Salling, efter en lang Danmarksturné med cirkus rundt i 144 byer. Turnéen startede i Roslev den 27. marts med premiere på årets forestilling og sluttede i Skive den 22. september, hvor Cirkus Mascot spillede sæsonens sidste og forestilling nr. 212 i år.

Billedtekster:

cm-01-daniel-2019.jpg: Daniel er foruden at være Danmarks yngste cirkusdirektør også forestillingens sprechstallmeister. Foto: Anne Steen

cm-02-slangetæmmer-daniel-1995.jpg: 6-årige Daniel som den mystiske slangetæmmer der i stedet har gemt en slatten gummikylling i kurven. Foto: Cirkus Mascot

cm-03-stærkmand-daniel-1995.jpg: En ganske ung Daniel i rød trikot udviser råstyrke i form af styrkeløft med styrolit-vægtstang. Foto: Cirkus Mascot

cm-04-slapline-daniel-2005.jpg: Selvom træningen det gav ømme fødder og slidte gymnastiksko, lykkedes det alligevel at få nummeret på slap line klar til sæsonen. Foto: Cirkus Mascot

cm-05-stolebalance-daniel-2012.jpg: En seriøs og ikke mindst muskuløs ung mand i en håndstand på 3 stablede stole. Foto: Anne Steen

cm-06-andreas-daniel-2013.jpg: Brødrene Deleuran ryg mod ryg i et trick som tog mange timer at lære. Foto: Anne Marie Jørgensen

cm-07-ponyer-daniel-2019.jpg: De 4 små shetlandsponyer er et fast indslag i Cirkus Mascots forestillinger og har været det igennem mange år. Foto: Anne Steen

cm-08-ponyer-daniel-2019.jpg: De små ponyer Ranko, Rocky, Ricki og lille My guides rundt i manegen med Daniel i midten. Foto: Anne Steen

Til redaktionen:

Denne artikel er også skrevet som en kort omtale og kan ligesom billederne, hentes længere nede under afsnittet 'Links til filer':

Hvis I er interesseret i flere oplysninger, interviews eller billeder, er vi velkommen til at kontakte os.