DSU-opråb til regeringen: En forbandet pligt at styrke unges trivsel

10. februar 2021   |   Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)  |  Flere pressemeddelelser

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom efterlyser svar fra regeringen og lancerer nu sit eget frihedsudspil.

For DSU har frihed altid været det overordnede mål. Sådan har det været i mere end 100 år, og sådan forholder det sig stadig den dag i dag. Nu lancerer Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) et frihedsudspil og kalder til kamp for de unge, som i dag oplever at være begrænset i deres frihed.

”DSU’s frihedsudspil for unge indeholder tre søjler. Vi skal sikre frihed for de unge, der har været ramt af coronakrisen, så vi ikke taber en hel generation af unge på gulvet. Vi skal sikre frihed for unge muslimer, der lever i negativ social kontrol og er fastlåst i familiens lænker. Og vi skal sikre frihed for de unge LGBTI-personer, der stadig oplever at blive udsat for diskrimination og hadforbrydelser”, siger Katrine Evelyn, næstformand i DSU.

Frihed for unge efter corona

Særligt den del af udspillet, som handler om ’frihed for unge efter corona’, er særdeles vigtig ift. den aktuelle, politiske debat, der er blusset op som følge af den stigende mistrivsel blandt unge. De nyeste tal fra HOPE-projektet, der undersøger danskernes adfærd og trivsel under coronakrisen, viser, at 40 procent af de unge føler sig ensomme, stressede eller på anden vis mistrives. Det er det højeste niveau, siden Danmark første gang lukkede ned i foråret 2020. DSU råber nu vagt i gevær og efterlyser svar fra regeringen:

”Coronakrisen har store konsekvenser for unge. Andelen af unge, der mistrives, er alarmerende høj. Og tallet var i forvejen højt før coronakrisen. Særligt de unge, som i forvejen var udsatte eller psykisk sårbare, er nu i endnu større risiko for at havne i langvarig mistrivsel. Det kalder på politisk handling, og der er brug for at investere massivt i unges trivsel og mentale sundhed”, siger Katrine Evelyn og fortsætter:

”Her må regeringen også se at komme på banen. Det er en forbandet pligt for en socialdemokratisk regering at holde hånden under denne corona-generation af unge. Vi må ikke efterlade nogen på perronen”.

Frihed for unge muslimer

En anden del af udspillet handler om frihed for unge muslimer. I Danmark er der alt for mange ikke-vestlige indvandrere og efterkommere, der hverken bidrager til fællesskabet eller har taget de danske værdier til sig. Desværre betyder det imidlertid også, at mange unge med ikke-vestlig baggrund er begrænset i deres frihed, fordi de lever i mellemøstlige parallelsamfund – med negativ social kontrol, patriarkalske familiestrukturer og et middelalderligt syn på bl.a. ligestilling, kvinder og homoseksualitet.

”Tanken om den naturlige integration, hvor menneskers baggrund ville miste betydning over tid, har vist sig at være en naiv forestilling. I flere årtier troede vi på, at når bare folk fik uddannelse, arbejde og en bolig, så ville den religiøse dogmatik forsvinde med tiden. Nu skriver vi så 2021 i kalenderen, og virkeligheden fortæller os, at både tvangsægteskaber, hustruvold, opdragelsesvold og en middelalderlig tilgang til ligestilling mellem kønnene lever i bedste velgående i de miljøer.

”Vi må være ærlige og sige, at de fleste unge, der udsættes for social kontrol, har muslimsk baggrund. Dem svigter vi i dag. For DSU er det her en af de vigtigste socialdemokratiske frihedskampe. Unge muslimer fortjener de samme muligheder som etnisk danske unge. Vi må insistere på, at deres frihedskamp også er vores frihedskamp,” lyder det fra DSU’s næstformand, Katrine Evelyn.

?

Læs udspillet ”Frihed til alle unge” her.

For yderligere kommentarer kontakt DSU’s næstformand Katrine Evelyn på tlf. 26 12 58 58

Kontaktperson:

Katrine Evelyn

26125858

kej@dsu.net

Afsender:

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)

Kigkurren 8D, 3. tv.
2300 København S

72300880

ap@dsu.net

https://DSU.net