DSU til Thorning: Sport og politik ER blandet sammen

06. juni 2012   |   Danmarks Socialdemokratiske Ungdom  |  Flere pressemeddelelser

DSU er uenig med Helle Thorning-Schmidt i, at sport og politik ikke skal blandes sammen. Sport har været brugt som politisk kampplads før, og bør fortsat bruges sådan. Derfor bør den danske regering følge en lang række andre EU-landes eksempel og blive væk fra slutrunden. Sådan lyder det fra DSU’s formand, Camilla Schwalbe

DSU er uenig med statsministeren i spørgsmålet om, hvorvidt den danske regering skal være repræsenteret, når Danmark på lørdag spiller sin første kamp ved EM i Ukraine. Den bramfrie reaktion kommer efter den danske kulturminister Uffe Elbæk tidligere på dagen meddelte, at han vil være til stede på tribunen ved Danmarks åbningskamp. Statsministeren bakkede op med argumentet om at ”sport og politik ikke skal blandes sammen”. DSU-formand Camilla Schwalbe er uenig:

”Politik og sport har altid været blandet sammen. Tag for eksempel de olympiske lege. De er et utal af gange blevet brugt til politiske manifestationer. Tag f.eks. OL i 1980, hvor USA boykottede legene pga. krigen i Afghanistan. De fik følgeskab af bl.a. Vesttyskland, Norge og Israel og det endte med at i alt 35 lande boykottede legene. Så forestillingen om, at politik og sport ikke er blandet sammen er virkelighedsfjernt og forkert”.

Formanden påpeger desuden, at vi siden 2. verdenskrig har vi oplevet mange boykots, lige fra 1948 i London, hvor Sejrherrerne fra 2. verdenskrig udelukker de tabende lande til 1956 i Melbourne, hvor tre europæiske lande boykotter OL pga. Sovjetunionens nedslagtning af opstanden i Ungarn og tre arabiske lande boykotter OL pga. Suez-krisen.

Formanden fortsætter:

”Den danske regering skal ikke være med til at legitimere et styre, som åbenlyst undertrykker demokratiet og menneskerettighederne. Derfor skal Danmark selvfølgelig heller ikke sende officielle repræsentanter af sted til det propagandashow, den ukrainske regering vil iværksætte i forbindelse med slutrunden. Danmark bør følge de andre EU-lande og sige klart til det ukrainske styre, at så længe situationen i landet er så kritisabel som den er, så bliver EM uden officiel dansk deltagelse.”

En lang række EU-ledere, såsom Angela Merkel, Francoise Hollande og José Manuel Barroso, har allerede meddelt, at de ikke tager til Ukraine i forbindelse med EM i fodbold. Der har især i den senere tid været stærkt fokus på menneskerettighedssituationen i landet, efter den tidligere premierminister Julia Timosjenkos fængsling og efterfølgende særdeles hårdhændede behandling. DSU-formanden opfordrer regeringen til i stedet at tage kontakt til oppositionen i landet:

”Den danske regering skal altid stå på samme side som dem, der kæmper for demokrati og menneskerettigheder. Derfor skal regeringen tage kontakt til de kræfter i landet, der kæmper for demokratiske reformer. Vi skal ikke boykotte Ukraine, men boykotte det regime, som i øjeblikket står i spidsen for landet. Tænk, hvis kulturministeren i stedet for at drikke fadøl på tribunen var ude i landet at snakke demokrati med oppositionen. DSU var imod dansk deltagelse ved Ol i Beijing, og vi er også mod dansk deltagelse ved EM i Ukraine ”.

For yderligere kommentarer, kontakt DSU-formand Camilla Schwalbe på 40 95 53 00.

Kontaktperson:

Camilla Schwalbe

40 95 53 00

cs@dsu.net

Afsender:

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

Danasvej 7
1910 Frederiksberg C

40955300

cs@dsu.net

http://www.dsu.net