DSU lancerer "Medejerskab"-udspil: Det skal kunne betale sig at arbejde

27. januar 2021   |   Danmarks Socialdemokratiske Ungdom  |  Flere pressemeddelelser

DSU lancerer erhvervspolitisk udspil med fokus på medejerskab og demokratiske virksomheder. Det skal kunne betale sig at arbejde – også for demokratiske fremskridt!

For DSU og arbejderbevægelsen har kampen for sociale fremskridt og demokratiske fremskridt altid gået hånd i hånd. Desværre skal man i dag kigge langt efter kampen for mere demokratisk indflydelse og mere medbestemmelse for almindelige mennesker.

DSU ønsker mere omfordeling af velstand og medejerskab og på den måde sikre mennesker mere magt over eget arbejdsliv.

Derfor lancerer Danmarks Socialdemokratiske Ungdom nu et erhvervspolitisk udspil med fokus på medejerskab og demokratiske virksomheder.

"Vi mener grundlæggende, at flere mennesker skal kunne sætte sig bag rattet i deres eget liv. Men social tryghed, personlig frihed og stærke institutioner i velfærdssamfundet gør det ikke alene. Det kræver også, at medarbejderne får større indflydelse på arbejdslivet og får en mere retfærdig bid af ejerskabet og den velstand, som medarbejderne selv er med til at skabe hos virksomhederne", siger Frederik Vad Nielsen, forbundsformand i DSU.

"Men det kræver, at vi tør at tale om demokratiske fremskridt i erhvervspolitikken. Her skal Socialdemokratiet også melde sig på banen. Mit parti må ikke være bange for at omfavne den medejerskabsdagsorden, som er blusset op i de senere år", fortsætter han.

Et nyt kapitel i dansk erhvervspolitik

Siden diskussionen om såkaldt økonomisk demokrati i 1970'erne og 1980'erne har berøringsangsten for at tale om medarbejder- eller forbrugereje stort set været støbt i beton.

Senest har Venstre-politikerne Bertel Haarder og Tommy Ahlers omfavnet ambitionen om mere medejerskab, ligesom også Enhedslisten har gjort det igennem længe tid.

DSU opfordrer regeringen til at gribe dagsordenen og præsentere den socialdemokratiske vej. I modsætning til den yderste venstrefløj er DSU ikke tilhænger af et opgør med den private ejendomsret, understreger Frederik Vad.

"På højrefløjen vil de formentlig bruge den her dagsorden til at søge lønmodtagernes opbakning til et pres mod kapitalskatterne, og på venstrefløjen er de ikke blege for at udfordre den private ejendomsret. Vores svar skal være et andet", siger han og uddyber:

"En ny socialdemokratisk erhvervspolitik skal give virksomhederne positive incitamenter til øget medejerskab. Mere indflydelse til medarbejderne sikrer både mere økonomisk retfærdighed, højere produktivitet, mere lighed, mindre sygefravær og flere danske arbejdspladser".

Ambitionen om mere medejerskab og flere demokratiske virksomheder bør være et fællesprojekt for centrum-venstre:

"Socialdemokratiet må ikke være bange for de borgerliges framing om 70'er-spøgelser og Berlingskes råb om betonsocialisme. Det her skal være et nyt kapitel i dansk erhvervspolitik", siger Frederik Vad.


?Læs hele "Medejerskab"-udspillet her.


For yderligere kommentarer kan du rette henvendelse til DSU's forbundsformand, Frederik Vad, på mobilnr. 22 41 87 34

Kontaktperson:

Frederik Vad

22418734

fvn@dsu.net

Afsender:

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

22418734

fvn@dsu.net