Brødrene Price til kamp mod julens madspild

23. november 2018   |   Stop Spild Af Mad  |  Flere pressemeddelelser

De kendte brødrene Price er ambassadører for organisationen Stop Spild Af Mad - og blæser lige nu op til kamp mod madspild i julen, hvor de løfter sløret for gode råd, og tips og tricks mod madspild, som de selv bruger i deres egen familie.

De kendte og folkekære brødre - James og Adam Price - er kendte for mange gode ting. James er mangeårig komponist og kapelmester ved Cirkusrevyen, mens Adam er forfatter og dramatiker og står bag prisvindende tv-serier, som ’Borgen’ og ’Herrens Veje’, hvoraf sidstnævnte netop har inkasseret seriens hovedrolleindehaver Lars Mikkelsen en Emmy som bedste mandlige skuespiller. Tilsammen er de to brødre også tv-værterne bag det populære madprogram ’Spise med Price’ samt ’Price inviterer’ på DR og er restauratører af restauranterne Brdr. Price i København, Herning og Aalborg.

I mange år har James og Adam Price været kendte ambassadører for Stop Spild Af Mad, Danmarks største organisation mod madspild.

Julen kan betegnes som årets største “madspildshøjtid” og tal fra Landbrug for Fødevarer viser, at i december smider danske husholdninger mad ud for 1,1 milliarder kroner. Derfor går brødrene Price nu til kamp mod julens madspild og løfter sløret for de gode råd, tips og tricks mod julens madspild, som de selv bruger i deres egen familie. Dette kan forhåbentligt være med til at inspirere danskere til en jul med mindre madspild.

"At forhindre madspild er noget, der ligger os meget på sinde,” fortæller brødrene Price. “Som to der elsker gode råvarer, og som lægger meget kærlighed i madlavningen, så forekommer det helt meningsløst, at så store mængder af mad i de overpriviligerede, vestlige samfund ender på bunden af skraldespanden til ingen verdens nytte. Er man glad for mad, så er julen jo ikke mindst en af højtiderne, hvor køleskabet og lagrene bugner, og da er det nærmest særlig vigtigt, at vi ikke ender med at smide en tredjedel ud af det, vi har købt bare fordi, vi overvurderer vores egen eller vores gæsters appetit - selv når “lænkehunden har fået dobbelt sul”.”

Brødrene Price har selv en fast familietradition, som også bevirker til at hindre madspildet i julen:

“I vores familie har vi en særlig tradition for at lave farseret julekalkun og der er lige så faste traditioner for, at måltidet fortsætter dagen efter. Hvorfor der er god grund til at lave rigeligt sovs! Det kolde kalkunkød kan sagtens spises med en lun sovs, og når vi er helt henne på tredjedagen, så kan der laves en fantastisk ragout, hvor det sidste kød kommes i den sidste sauce (som eventuelt kan tilføjes lidt mere fond), sammen med lidt udskårne rodfrugter og løg.”

Men meget kan også fryses til senere brug, mener brødrene Price:

“Er man blevet træt af kalkun på dette tidspunkt, så lav retten alligevel og frys den ned. Når du kommer stresset hjem en januar- eller februardag, så er det de færreste, der takker nej til en kalkunragout, der bare skal varmes op og serveres med en kartoffelmos til. Dette princip gælder naturligvis også for andestegen og dem, der endnu ikke har prøvet en biksemad på kold flæskesteg - så er det bare med at komme i gang.”

Ifølge en tidligere undersøgelse er Ris a la mande blandt de typiske retter, som danskerne har til overs fra julemiddagen. Her har brødrene Price også et godt råd:

“I forhold til Ris a la mande, så kan man jo vælge ikke at blande alt risengrøden med flødeskum fra start af, hvis man nu bliver mange om bordet og det er svært at regne den nødvendige mængde ud. Kold risengrød bliver jo til de mest fantastiske klatkager dagen efter, som kun tager et øjeblik at lave og er en fremragende dessert i sig selv.”


Velbekomme og glædelig Jul!

    

_________________________


FAKTABOKS:


Fakta om madspild i julen:

I december smider danske husholdninger mad ud for 1,1 milliarder kr. I december køber en familie med 2 voksne og børn mad for 4.835 kr., hvoraf der ryger mad i skraldespanden for 676 kr.
kilde: Landbrug & Fødevarer

Typiske madvarer/retter, som danskerne har til overs fra julemiddagen:
Rødkål - 72,9%
Hvide kartofler - 64,3%
Ris a la mande - 58,7%
Flæskesteg - 55,9%
And - 45,5%
Brunede kartofler - 28,4%
Medister – 14,3%
kilde: Coop Analyse for Stop Spild Af Mad
 

_________________________


Undgå madspild i julen - flere gode råd fra Stop Spild Af Mad:

Undgå madspild til frokosten på arbejdspladsen:
Indtænk mindre madspild allerede fra starten, når din arbejdsplads begynder at planlægge julefrokosten. Jo tidligere i planlægningen desto bedre. Er I 70 mennesker på arbejdspladsen, skal I bestille mad til 70 og ikke til 90. Som gæst til julefrokosten på arbejdspladsen: Tag alt hvad du kan spise - men husk at spise alt, hvad du tager. Til en julefrokostbuffet er det en god idé at starte med små smagsprøver. Første gang du går op til buffeten, kan du tage små smagsprøver på tallerkenen, derved ved du næste gang, hvilke retter du helst foretrækker at spise. Gå hellere flere gange til julebuffeten og øs mindre op ad gangen. Her vil du opleve, at du også får mindre tendens til at overspise. Undersøg hvorvidt det er muligt at donere den gode og korrekt opbevarede overskudsmad (som ikke har været fremme på bordet) fra julefrokosten til lokale herberger, væresteder og lign. organisationer. Kom i kontakt med jeres lokale hjemløseorganisationer via www.stopspildafmad.dk


Undgå madspild derhjemme:
 
Gør klar til julen:
Gør plads til julen og få plads i dine køkkenskabe, køleskabe og frysere, få tømt ud og spist op - så der er rigelig plads til den gode julemad sidst i december.
 
Planlægning:
Husk ikke at købe meget mere, end du har brug for. Dette kan man undgå ved realistisk planlægning. Er I 6 mennesker til julefrokosten, så lad være med at købe mad ind til 9.
 
Lav mad med måde:
I julen ligger vi under for traditioner om, at der skal være rigtig meget mad på julebordet - mange variationer af julelækkerier, overflod af julemedister, leverpostej, sylte og hvad der ellers hører til. Det er naturligvis ædelt at vise gæstefrihed og overflod, men det behøver ikke at kamme over. Er I 6 mennesker til julefrokost, så lad være med at lave mad til 9.
 
Mindre størrelse tallerkener:
Stil ikke al mad frem på bordet på een gang. Stil gradvis frem, i takt med at det bliver spist. Mindre størrelse fade, skåle og tallerkener på julebordet er ikke kun godt for mindre madspild, det er også sundt for dit helbred og modvirker de ekstra kilo på sidebenene efter julen.
 
Kvalitet fremfor kvantitet:
Kvalitet fremfor kvantitet er en glimrende idé – jo bedre kvalitet madvarer du køber, desto sværere er det for dig at smide dem ud efterfølgende, fordi du har betalt så godt for dem. De penge, du sparer ved at minimere sit madspild, kan bruges på at købe bedre kvalitet fødevarer.
 
Husk rester:
Især op til julen fylder kødet mere i skraldespanden, end normalt. Husk at udnytte dine rester - en rest flæskesteg kan bruges i en flæskestegssandwich eller i biksemad - og en rest and kan bruges i salat med rødkål.
 
Planlæg at bruge rester:
Har du fået nok af julemaden 2. og 3. juledag, skal man fryse resterne ned. Fryser er din ven - og et glimrende redskab mod madspild. Husk at opdele maden og frys maden i mindre portioner. Rester af kød eller and, kartofler og andre grøntsager kan svitses på panden til biksemad, portionsopdeles og fryses ned. Har du er rest risengrød eller ris a la mande tilbage, kan du bruge det til at bage boller med. Bollerne fryses ned, så du har noget at glæde dig til i januar måned. Rester af sild kan røres op med creme fraiche og laves om til en sildesalat. Vin og fløde kan komme i isterningeposer og ned i fryseren - bruges efterfølgende i supper og saucer. Brød kan laves om til croutoner, brødchips eller fryses til senere. Selv krydderurter kan du fryse.
 
Lav en juledagbog:
Lav en juledagbog og skriv dine erfaringer ned fra julen i år, så du ikke begår samme fejl til næste års jul. Levner nogle af dine familiemedlemmer mad jul efter jul, kan du overveje at servere dem lidt mindre portioner.


_________________________


Yderligere information:

Fotograf akkreditering:

Agnete Schlichtkrull


James og Adam Price:


Sofie Rasch - tlf.: 20 64 74 56 - sofie@samproductions.dk


Stop Spild Af Mad:


Pressetelefon: 40 72 06 01 -


Om Stop Spild Af Mad:

Stop Spild Af Mad bevægelsen har i år eksisteret i 10 år. Stop Spild Af Mad er Danmarks største organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier. Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Stop Spild Af Mads formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild. Se mere på www.stopspildafmad.org