8 tips, der gør sangen omkring juletræet til en god oplevelse

07. december 2017   |   Klaus Møller Voice Studio  |  Flere pressemeddelelser

Mange familier oplever, at det er svært at få julesangene til at fungere, og at det med at synge sammen om juletræet er noget, der bare skal overstås. Men med lidt forberedelse og øvning kan julesangene og salmerne let blive til en rigtig fin oplevelse - både for børn og voksne.

Traditionen tro samles mange familier juleaften til sang omkring juletræet, inden gaverne pakkes op. Men hvordan lyder det, når I synger? Og skynder I jer bare at få det overstået, fordi I ikke synes, at I synger godt nok, eller fordi det kniber med at huske teksterne?

Stemmetræner Klaus Møller, der gennem de sidste 30 år har undervist nogle af Danmarks bedste skuespillere og sangere, bl.a. som stemmecoach på Det Kongelig Teater - giver her 8 tips til, hvordan man kan forberede sig, så hele familien kommer til at nyde at synge julens sange og salmer i år.

Stemmen styres af muskler
"En sangstemme, der ikke bliver brugt, mister kraft og vellyd," forklarer stemmetræner og sangcoach Klaus Møller.

Vores stemme styres af muskler, og lyden opstår, når luft fra lungerne passerer forbi stemmelæberne i struben og op i mundhulen. Selv om vi bruger vores talestemme dagligt, er det nogle andre krav, der stilles til stemmens muskler, når vi begynder at synge.

Forestil dig, at du ikke har brugt dine ben siden den 24. december sidste år. Nu skal du pludselig rejse dig op og gå omkring juletræet. Benene giver efter, muskelkraften er nedsat, og du må kæmpe dig rundt om træet.

Nøjagtig på sammen måde forholder det sig med vores sangstemme. Hvis du ikke har sunget nævneværdigt siden sidste år til jul, så er din sangstemme simpelthen ude af form. Når du begynder at synge, giver musklerne efter, og det er svært at synge rent, og holde en tone til ende.

Sang skaber glæde, tilknytning og fællesskab
Klaus Møller slår hvert år et slag for, at gøre december til en måned fyldt med sang og glæde.

Ifølge Klaus Møller viser forskningen nemlig, at sang har en masse positive effekter på os. Når vi synger, frigøres der endorfiner i kroppen, der giver en følelse af lykke og velvære. Og mindst lige så vigtigt skaber sang en stigning i oxytocin-niveauet. Oxytocin kan kort beskrives som vores kærligheds- og tilknytningshormon. Hormonet frigøres også under amning, når vi giver hinanden et knus, eller når vi har sex med vores partner.

"Julemåneden er en oplagt måned at synge sammen," siger Klaus Møller. "Når vi synger sammen, træner vi vores sangstemme til juleaften, og vi skaber samtidig en følelse af dyb tilknytning og fællesskab med hinanden."

Når familien har sunget julesange samme i ugerne op til jul, så er den ekstra bonus, at sangen om juletræet kan blive en god, smuk og kærlig oplevelse for både børn og voksne, i stedet for noget, der bare skal overstås. 

Her får du Klaus Møllers 8 tips til julesang i december

  1. Øv julesang og salmer med dine børn hele december (de vil elske det!): vælg 3-5 sange, som I ved, I vil synge juleaften. Og vælg så de vers ud, som I helst vil synge. Og lær disse vers til børnene.

  2. Hvis I har tid, så lær nogle vers udenad, af de sange I skal synge juleaften. Det er meget lettere at synge, hvis man kan teksterne udenad.

  3. Hvis I ikke når at lære nogle sange udenad, så husk at printe teksterne, inden I skal i gang med at danse om juletræet.

  4. Giv evt. jeres gæster besked om, hvilke sange I gerne vil synge juleaften, så de også kan forberede sig.

  5. Overvej eventuelt, om I skal skifte nogle af de traditionelle danske julesalmer og sange ud med en engelsk julesang. I dag lytter vi meget til engelske julesange, så de betyder måske mere for os end nogle af de danske. Især hvis man har større børn eller teenagere, kan det være en god idé at høre, hvilke engelske sange, de måske gerne vil synge. Og derved inspirere de større børn til at deltage i sangen.

  6. Hvis I synger en julesalme, så prøv evt. bare at stå omkring træet i stedet for at gå rundt. Det kan give en helt anden og mere højtidelig stemning.

  7. Prøv at fordele versene i de forskellige sange mellem kvindestemmer og mandsstemmer, så kan man lettere skifte toneleje, og både kvinder og mænd kan få lov at synge i et leje, der passer til dem.

  8. Lad evt. også børnene synge et vers eller to alene. Lyt godt til, hvilket toneleje børnene vælger at synge i. Voksne vil ofte vælge et toneleje, der er for dybt i forhold til børnestemmer.

Det kan godt være, at vi ikke alle synger lige godt, men med lidt træning kan alle blive bedre. Og husk, at sang - uanset hvordan det lyder, er sundt for krop og sjæl, og styrker vores fællesskab med hinanden.

------

Klaus Møller er stemmetræner og sangpædagog. Han fungerer som sangcoach for en lang række danske skuespillere, musicalsangere og pop/rocksangere. Klaus Møller er stemmecoach på bl.a. Det Kongelige Teater, og optræder ofte som stemmeekspert i tv og radio. Læs mere på: www.voicestudio.dk

Info til journalister: Se også Klaus Møllers presseside https://www.voicestudio.dk/presse/

Kontaktperson:

Klaus Møller

26280262

km@voicestudio.dk

Afsender:

Klaus Møller Voice Studio

Holbergsgade 20, 1. th
1057 København K

26280262

km@voicestudio.dk

https://www.voicestudio.dk