10 tips til voldelige mænd under coronakrisen

03. april 2020   |   Powerkvinderne  |  Flere pressemeddelelser

Partnervolden eskalerer under coronakrisen, hvor vi lever i isolation bag hjemmets fire vægge. Det følelsesmæssige pres, som krisen lægger på os, kan få bølgerne til at gå højt, og det er nødvendigt at ikke kun kvinder – men også mænd - nedtrapper alle konflikter

Af Anne-Mette Barfod og Katrine Skov, Powerkvinderne

”Lad være med at gå din mand på nerverne, drop sarkasmen, når du taler med ham, husk at tage make-up på og fald ikke i fælden med at hoppe i komfortabelt hjemmetøj, hvis du altså ønsker at sikre husfreden under landets corona-nedlukning.”

Sådan lød rådet til kvinder i Malaysia fra landets ministerium for kvinder og familie- og samfundsudvikling i en national kampagne. Efterfølgende har ministeriet ifølge Jyllands-Posten undskyldt opfordringen, hvis intention var at bidrage til at opretholde en god hverdag selv under coronakrisen.

Der er utvivlsomt mange kvinder, som netop i disse dage gør ekstra meget for at holde konfliktniveauet i hjemmet nede på et tåleligt niveau. Partnervold udgør globalt den største enkeltstående sundhedsrisiko for kvinder. Selv om der også findes kvinder, som udsætter mænd for vold, er det stadig både i Danmark og globalt primært kvinder, der er ofre for partnervold.

Mandens personlige ansvar
Traditionelt har vi i Danmark og resten af verden fokus på at hjælpe og støtte voldsudsatte kvinder. Imidlertid er det nødvendigt, at vi gør os klart, at det ikke er kvindens ansvar eller kvindens egen skyld, hvis hun bliver udsat for vold. Partnervold er en kriminel handling uanset om volden er fysisk, psykisk, økonomisk, materiel, digital eller i form af stalking.

I Malaysia har landets ministerium for kvinder og familie- og samfundsudvikling med rette givet landets kvinder en undskyldning for at opfordre dem til at please manden. Det er nemlig ikke den enkelte kvindes ansvar at forebygge volden med lydighed, underdanighed, smukt tøj og makeup. I forvejen er mange kvinder i voldelige forhold pinligt bevidste om, hvordan de undgår at holde en rød klud op foran en tyr, der kan gå amok i vrede.

En voldelig partner vil typisk give kvinden skylden for, at han går amok – måske fordi hun ikke har gjort ordentligt rent, ikke ser pæn nok ud, ikke får børnene til at tie stille osv. osv. Virkeligheden er imidlertid, at det først og fremmest er den voldelige mand, der har ansvar for at nedtrappe konflikterne. Det er ham, der er voldelig.

Fokus på manden
Vi bliver i disse krisetider nødt til at stille skarpt på, at det er den voldelige mands ansvar at sænke konfliktniveauet i hjemmet og sikre, at hans partner og eventuelle børn kommer så trygt og godt igennem krisen som overhovedet muligt.

Vi er ikke i tvivl om, at det for mange – både kvinder og mænd – er en prøvelse at leve i isolation bag hjemmets vægge. Mange mennesker bekymrer sig om, hvorvidt der er et job at vende tilbage til, om privatøkonomien vil bryde sammen eller om vi selv vil blive smittet. Der er med andre ord masser af stressfaktorer, som kan få selv den bedste mand – eller kvinde – til at komme følelsesmæssigt ud af balance.

Vold er i sin grundessens mandens forsøg på at få kontrol over sin partner – og måske over situationen ved at afreagere på hende. Manden ønsker måske ikke at opnå fuld kontrol over sin partner, men han bruger voldelige taktikker til at banke hende på plads, nedgøre hende, begrænse hende og skræmme hende.

Bilag: 10 tips til dig, der gerne vil være en god mand

Se tal om vold på LevUdenVold.dk